Cu munca de (re)culegere a textului de mai jos – realizata de Sandrina H. – text extras din cartea “Biobibliografie” – de Aurelian Silvestru, Ed. TOCONO, Chisinau, 2014, dorim sa aducem la cunostinta celor care citesc acest blog si figuri contemporane de mari romani din Basarabia: una dintre ele este cu siguranta Aurelian Silvestru, astazi in etate de 66 de ani, proeminent psiholog, pedagog (si mult mai mult decat atat…) si ctitor-director al liceului privat experimental de Creativitate si Inventica “Prometeu” din Chisinau.
***
Aurelian Silvestru s-a nascut la 1 octombrie 1949, intr-o familie de razesi din satul Cuselauca, raionul Soldanesti, Basarabia.
Tatal sau, Ion Silvestru (24.08.1894 – 29.07.1979), avea 20 de ani cand a fost inrolat in armata tarista si timp de 4 ani a luptat pe front. In 1918, inrolat deja in armata romana, a participat la actul Marii Uniri de la Alba Iulia. In 1919, l-a cunoscut pe Mihai Sadoveanu, care a facut o vizita in Basarabia.
Mama scriitorului- Parascovia Silvestru (26.10.1905 – 01.05.1994) provenea dintr-o familie numeroasa cu 18 copii din satul Volovita, judetul Soroca, Basarabia. La varsta de 9 ani a fost trimisa la manastirea Cuselauca si urma sa fie calugarita in toamna anului 1923 cand avea sa implineasca 18 ani. In vara aceluiasi an, insa, cel ce avea sa-i devina sot a furat-o de la manastire, dupa care obtinand binecuvantarea maicii egumene, s-au casatorit.
Aurelian a fost mezinul familiei (al saptelea copil). Avand o aleasa pregatire duhovniceasca, mama Parascovia l-a instruit de mic pe Aurelian in spiritul respectului pentru credinta, pentru valorile morale si spirituale ale neamului.
1956-1960 – Invata la scoala primara din satul natal, avandu-i ca mentori pe Nicolaie Levitchi care – i-a predat si ore de vioara si pe Eugen Potoroaca – un impatimit de pictura, care a vazut in Aurelian un viitor pictor.
1964 – Elevul Aurelian Silvestru absolva gimnaziul. Tot in perioada aceasta publica mai multe schite si poezii in ziarul national.
1966 – Absolva Scoala medie Nr. 1. In copilarie citeste foarte mult, avand acces la o parte din cartile fostei biblioteci a manastirii, pe care cativa sateni au salvat-o de la arderea pusa la cale de comunisti, dupa inchiderea manastirii.
1966 – 1968 – Isi incepe studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, Sectia Ziaristica, avandu-i colegi de grupa pe Nicolaie Dabija, Vasile Romanciuc, Ion Vicol si alti viitori scriitori si ziaristi. Dupa doi ani de studii, este exmatriculat din universitate si exclus din comsomol pentru participare la miscarea de eliberare nationala. Va fi reabilitat de catre guvernul Republicii Moldova in 1992.
1969 – 1973 – Devine student la Institutul Pedagogic “Alecu Russo” din Balti, Facultatea de Pedagogie si Psihologie, pe care o absolva excelent in 1973. Fiind student, publica mai multe articole in ziarul institutului.
1973 – Activeaza ca lector la Catedra de Psihologie a Institutului Pedagogic din Balti.
1975 – Se transfera la Chisinau si este angajat in calitate de colaborator stiintific la Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul pedagogiei.
1975 – 1978 – Isi face doctorantura la Academia de Pedagogie din Moscova, in cadrul Institutului de Psihologie.
1975 -1990 – Colaborator stiintific, apoi sef al laboratorului de psihologie, fondat din initiativa sa la Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul pedagogiei din Chisinau.
1980 -1983 – publica articole la rubrica “Consultatia psihologului” si “Pedagogia familiei” din ziarul “Invatamantul public”.
1983 – Debuteaza editorial cu cartea “Cunoaste-te pe tine insuti”, aparuta la Editura “Lumina”.
1984 – In seria “Carti pentru parinti” scoate de sub tipar volumul “Varsta barierelor” (Editura “Lumina”)
1985 – In colaborare cu R. Teresciuc editeaza cartea “Pasaportul psihologic al elevului de sase ani”
1987 – Publica “Ispita nemuririi”, o carte de mare rezonanta printre cititorii tineri.
I se confera Titlul de Eminent al Invatamantului Public.
1988 – Devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
I se acorda Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cartea “Ispita nemuririi”.
1990 – In saptamanalul “Literatura si arta” incepe sa publice fragmente din manualul de etica si istorie a romanilor “Daciada” (in colaborare cu Nicolaie Dabija).
Fondeaza Asociatia de Creatie TOCONO – “TOtul COpiilor NOstri”.
1991 – Infiinteaza prima institutie privata de invatamant din Republica Moldova- liceul Experimental de Creativitate si Inventica “Prometeu” din Chisinau, punand la temelia lui principiul: “Sanatate, inteligenta si talent, unite prin cultura intr-o personalitate creativa, capabila sa ne reprezinte cu demnitate pretutindeni in lume si sa puna umarul la prosperarea intregului neam”.
In colaborare cu scriitorul Nicolaie Dabija, incepe sa publice cicul de manuale de istorie pentru clasele primare “Daciada”.
1998 – Editeaza volumul “Noi si biografia omenirii” la Editura Museum. Prezentare grafica – de Romeo Schitco.
Sponsorizeaza turnarea unei medalii dedicate lui Mihai Eminescu, aparuta la Monetaria Statului din Bucuresti, Romania.
1999 – Primeste premiul “Cartea cognitiva” pentru volumul “Noi si biografia omenirii”, in cadrul Salonului International de Carte pentru copii, editia a III-a.
Face cursuri de manager in micul bussines la Academia de Relatii Internationale din Cairo.
2000 – La Editura Museum apare a doua editie a volumului “Ispita nemuririi”, cu desene de Romeo Schitco.
Construieste biserica “Sfanta Treime de la Prometeu”astfel incat liceul fondat de el devine unica institutie de invatamant din Republica Moldova cu o biserica pentru copii in curtea scolii.
2001 – La Editura Prut International, vede lumina tiparului volumul de aforisme “Dincolo de imposibil”. In cadrul Salonului International de Carte pentru Copii, editia a V-a obtine premiul Primariei Chisinau pentru cartea “Ispita nemuririi”.
2002 – Pentru volumul de aforisme “Dincolo de imposibil” i se acorda Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, in cadrul Salonului International de Carte pentru Copii, editia a VI-a, Chisinau.
2003 – se afirma ca autor de texte si muzica, publicand la Editura Prut International culegerea de cantece “Victoria sperantei”, care a cucerit inimile celor mici si celor mari.
2004 – In cadrul Salonului International de Carte pentru Copii, editia a VIII-a, obtine Premiile “Cartea anului” si “Simpatia copiilor” pentru culegerea de cantece “Victoria sperantei”.
Devine laureat al saptamanalului “Literatura si arta” pentru “invitatie la bunatate si sublim”.
2005 – bucura micii cititori cu o carte de legende si parabole “Templul Bunatatii” – cartea surpriza a Salonului International de Carte pentru Copii si Tineret, editia a IX-a.
2006 – Construieste doua case de locuit in Chisinau pentru profesorii si angajatii Liceului Prometeu (proiect personal).
2007 – La Editura Prut International apare cea de a doua editie, deja bilingva (romano-franceza) a volumului de aforisme “Dincolo de imposibil” (Au- dela de l’impossible).
2008 – In codrii Calarasilor, incepe construirea Complexului monastic “Sfantul Ioan Botezatorul” (o manastire a pocaintei pe care ulterior planifica s-o transforme intr-un Centru de Caritate Sociala pentru cei mai dotati copii orfani din Republica Moldova).
2009 – Iese de sub tipar romanul “Cel ratacit”, la Editura Prut International.
Este decorat cu“Ordinul Republicii” (RM) si Medalia de Aur “Proinvest” (Romania)
Devine laureat al saptamanalului “Literatura si arta”, la sectiunea “Stiinta si Religie”.
2010 – Romanul “Cel ratacit” (reeditat la Editura RAO, Bucuresti) obtine Premiul Ministerului Educatiei al Republicii Moldova in cadrul Salonului International de Carte pentru Copii si Tineret, editia a XIV-a, Chisinau.
In saptamanalul “Literatura si arta”, sustine rubrica “Lectii de demnitate”.
2011 – Apare volumul de eseuri “Farame de suflet” (Editura TOCONO, Chisinau, cu grafica din interiorul cartii si coperta executate de catre autor).
Volumul a fost promovat in cadrul Campaniei Nationale “Copiii Moldovei citesc o carte”, initiat de dna Claudia Balaban, director general al Bibliotecii Nationale pentru Copii “Ion Creanga”.
La Editura Prut International, vede lumina tiparului cartea “A doua sansa sau Fauritorii de scoli”, ilustrata de Olga Cazacu.
In saptamanalul “Literatura si arta”, incepe o noua rubrica “Intre morala si filozofie” .
Romanul “Cel ratacit” este inclus pentru lectura in cadrul Programului de lectura “Chisinaul citeste o carte”, situandu-se pe primul loc in topul celor mai citite carti din R. Moldova.
Devine laureat al ziarului “Natura”.
2012 – la Editura Bibliotheca din Targoviste apare volumul de aforisme “Neodihna cuvintelor”.
Volumul de nuvele, eseuri si parabole “Farame de suflet” (revazut si completat) obtine Premiul “Cartea anului”, iar volumul de povestiri “A doua sansa sau Fauritorii de scoli” – Premiul “Simpatia copiilor”, in cadrul Salonului Internatioal de Carte pentru Copii si Tineret, editia a XVI-a.
La postul de radio “Vocea Basarabiei” sustine samptamanal rubrics “Editorial de duminica”, ce se bucura de o mare popularitate in randul ascultatorilor.
Este propus pentru Premiul National – 2012.
2013 – La Editura TOCONO, apare manualul de educatie moral-civica pentru clasele primare “Eu si lumea”.
2014 – Obtine Premiul “Ion Creanga” pentru intreaga activitate in domeniul cartii pentru copii, in cadrul Salonului Internatioal de Carte pentru Copii si Tineret, editia a XVIII-a, acordat de catre Institutul Cultural Roman “Mihai Eminescu”
La Editura TOCONO, apare volumul de eseuri si parabole “Pragul” – coperta si grafica de autor, mentionat cu Premiul “Simpatia copiilor”, in cadrul aceluiasi salon de carte.
Tot la Editura TOCONO, apare volumul “Aforisme” (coperta si grafica interioara apartinandu-i)
Pentru volumul “Farame de suflet”, scriitorului Aurelian Silvestru i se decerneaza Diploma de Onoare IBBY (International Board on Books for Young People – Consiliul International al Cartii pentru Copii si Tineret).
Leave a Reply