anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Despre tineri si cautarile lor…in ortodoxie, alaturi de Pr. Ciprian Negreanu

on April 2, 2015

Afis Dragostea Jertelnica
M-am alaturat aseara publicului care a umplut la refuz aula Facultatii de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu. In proportie de 90%, publicul a fost constituit din tineri intre 20-25 de ani, veniti sa asculte cuvantul unui tanar preot slujitor la Biserica Studentilor – Sfinții Ioan Teologul și Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei – din complexul Hasdeu, Cluj-Napoca, Parintele Ciprian Negreanu.

Pe Parintele Ciprian eu l-am “intalnit” intaia data cu ocazia vizionarii filmului documentar “Parintele Arsenie Boca – Omul lui Dumnezeu“, acum vreo 4 ani. Acolo, Parintele Ciprian apare in epilog, cu o extrem de emotionanta depozitie privind propria intoarcere pe Cale, catre Dumnezeu – o revelatie si o convertire, petrecuta cu ocazia unei vizite ale sale la Mormantul Parintelui Arsenie Boca la Manastirea Prislop, in 1993, pe cand avea 20 de ani. Acel episod mi-a ramas in minte…

Vara trecuta, cand am facut si un mic periplu manastiresc in Bucovina, am vazut “pe viu” pe Parintele Ciprian Negreanu la Manastirea Voronet, alaturi de tinerii pe care probabil ii pastoreste (vedeti aici).

Se pare ca lucrarea sa intre tineri a capatat putere si har, caci iata ca este invitat tot mai mult sa conferentieze tinerilor. La 42 de ani cati are, a atins maturitatea cuvantului de impartasit, si cu multa smerenie dar si responsabilitate duhovniceasca, a decis sa iasa din parohia clejeana si sa raspunda invitatiilor din tara. Astfel ca aseara a sosit la Teologia sibiana, la invitatia Organizatiei Tinerilor din Sibiu, iar cei prezenti au putut constata cu cata dragoste si ravna este urmarit. Tema centrala a prelegerii Parintelui Ciprian a fost “Dragostea jertfelnica” (fotografia afisului, mai sus), iar intalnirea a durat 2 ore si jumatate.

ots-conferinta-c-negreanu_13

Parintele Ciprian Negreanu in aula Facultatii de Teologie din Sibiu, 1 aprilie 2015. Fotografia a fost realizata de Alexandra Tănase si preluata de mine de aici – unde gasiti mai multe fotografii de la eveniment.

 

As vrea sa punctez numai cateva observatii personale desprinse din participarea mea la aceasta luminoasa si calda intrunire. Intai de toate, am remarcat punctualitatea desavarsita, chibzuinta si dramuirea demersului dialogal – ele sunt lucruri rare in zilele noastre, chiar si in asemenea anturaje, ca cel de aseara… Razbatea in orice moment, de la inceput si pana la ultimul cuvant, un adanc respect fata de publicul sau, mai cu seama tanar si foarte tanar, respect caruia cel mai nimerit este sa ii spunem smerenie si buna cuviinta. Un mod de a expune, explica si exemplifica ce cu desavarsire au devenit atipice in ultimii zece ani, inclusiv (din pacate) in unele zone ale clerului – deoarece Parintele Ciprian se subsumeaza grupului ascultatorilor, integrand mereu slabiciunile si caderile personale intre cele ale celor de fata, dandu-se exemplu intai pe sine in caderi si neajunsuri – si nu cu ostentatie, ci cu deplina luciditate si asumare. Practic, Parintele Ciprian s-a putut constitui in orice clipa parte atat a lectorului din spatele catedrei cat si a publicului din banci, nadajduind spre mai bine odata cu acesta, sub unica binecuvantare a Divinitatii. Timp de circa o ora Parintele a prezentat prelegerea sa, apoi o ora si jumatate a raspuns intrebarilor. Intre acestea din urma, una a atins si subiectul convertirii sale petrecuta la Prislop, la varsta de 20 de ani. Initial osciland intre a mai reda “intamplarea” si a o trece sub tacere (ea deja fiind cunoscuta “oficial” din filmul citat mai sus), parintele a voit sa o ocoleasca – din smerenie; insa apoi, probabil simtind nevoia unora de a intelege mai bine harul dintr-un viu exemplu personal, a ales sa o repovesteasca. Si cu prilejul acela (retraind efectiv starile din 1993), si in alte mai multe randuri aseara, Parintele Cirpian a evocat personalitatea Parintelui Arsenie Boca, amintind inclusiv ca probabil aula in care avea loc intrunirea era una ce s-a pastrat din vremea cand tanarul Zian Boca era student la Teologia din Sibiu.

Aseara, asa cum am spus, au fost prezenti in numar foarte mare, tinerii. Sala a fost plina cu totul, inclusiv la balcon, iar in spate s-a stat in picioare. Rareori se intampla aceasta, dupa stiinta mea – si cand este asa, publicul este eterogen ca varsta iar conferentiarul este deja un nume cunoscut in toata tara. Din aceasta perspectiva, cred ca nu gresesc cand spun ca publicul tanar al unui tanar preot de mir – asa cum este Parintele Ciprian, a fost surprinzator de numeros, dar si de viu in reactii. La finalul intalnirii aplauzele au continuat mai multe minute nealterat, Parintele simtindu-se tare stingher fata de acest raspuns inflacarat si parca interminabil… Discursul Parintelui Ciprian nu a excelat prin maiestria exprimarii ori prin eruditie teologica, in schimb a excelat cu totul prin puterea de transmitere, printr-o forma cu totul originala de empatie duhovniceasca – o fratietate in cuget si in duh. Acestea au razbatut intens pe toata durata intrunirii, aratand ca sunt intrinseci si pure. Acest fel de traire a invataturii diseminate, in care cel din fata ta, mirean fiind, parca iti simte direct inima, trairea interioara, si apoi recepteaza transpunerea in cuvinte, cred eu ca este ceea ce bucura si inflacareaza tinerii fata de predica Parintelui Ciprian. In Parintele Cirpian Negreanu am recunoscut amprenta a cel putin doi duhovnici a caror personalitate a modelat in structura sa (si pe care i-a si mentionat in mai multe randuri aseara): Parintele Arsenie Boca si Parintele Teofil Paraian. Intru bucurie, flacara nu se stinge!…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: