anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Profilul lui Iisus din “arhiva cezarilor” – in doua traduceri ale unei aceleaisi scrisori originale…

on February 28, 2015

Documentul-scrisoare de mai jos, s-a găsit in jurul anului 1865 într-o bibliotecă particulară din Anglia. A fost publicat în anul 1885 în revista bulgară „NOVA SVETLANA IZDROVERSLOVIE”. Traducerea de mai jos seamana izbitor cu o scriere apartinand Parintelui Arsenie Boca, probabil o traducere paralela, scriere ce apare in cartea “Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Rostul incercarilor” (– ingrijita de Ieromonahul Teognost si publicata de Editura “Credinta Stramoseasca“, Iasi, 2013). Redau ambele variante, pentru deosebita lor valoare:

VARIANTA 1:

Majestăţii voastre şi stimatului Senat al Romei, din partea senatorului Lentulus, guvernatorul Iudeii, salutare!
Am aflat că doriţi să ştiţi ceea ce vă voi comunica prin această scrisoare.
Trăieşte aici un Om care Se bucură de o mare reputaţie, un Om virtuos care se numeşte IISUHRISTOSPoporul spune că este un Profet al adevărului, iar ucenicii Lui susţin că ar fi chiar Fiul lui Dumnezeu, adică Fiul Celui care a creat cerurile şi pământul şi tot ce a existat sau va exista vreodată. Şi în adevăr, o, împărate, în fiecare zi se aude despre minunile săvârşite de acest IISUS HRISTOS. Prin unul şi singurul Său Cuvânt, El dă sănătate bolnavilor şi viaţă morţilor. E de statură mijlocie şi de o frumuseţe uimitoare. Privirea Lui este atât de măreă îninspiră respect în toţi cei ce Îl privesc şi care se văd siliţi să-L iubească şi să se teamă de El. Părul Lui are culoarea alunii coapte şi îi cade până pe umeri; i se împarte în două prin mijlocul capului, după obiceiul nazaritenilor. Fruntea Lui este lată şi exprimă inocenţă şi linişte. Nici o pată sau zbârcitură nu se vede pe faţa Lui rumenă. Nasul şi gura Lui nu arată nici un defect care să dea loc vreunei critici logice; iar barba Lui deasă este la fel ca părul, lungă şi este despărţită în două prin mijloc. Privirea Lui este măreaţă şi senină şi are ochii strălucitori. Lumina pe care o radiază faţa Sa este ca lumina soarelui, aşa că e imposibil ca cineva s-o privească prea mult. Această strălucire ciudată inspiră teamă. Când povăţuieşte însă pe cineva o facplângând şi prin felul de a fi atrage respectul şi iubirea celor ce-L ascultă. Se spune că n-ar fi râs niciodată, dar că ochii Lui sunt veşnic plini de lacrimi şi că iese foarte rar printre oameni. Cât despre învăţătura Sa, atrage atenţia întregului Ierusalim. Cunoaşte perfect toate ştiinţele, ră să fi studiat vreuna. Cătoreşte desculţ şi cu capul descoperit. Se spune că până acum nu s-a mai văzut un asemenea om prin locurile acestea. Mulţi iudei spun că este Dumnezeu, în timp ce alţii sunt împotriva Lui şi sunt de părere că este împotriva legilor majestăţii voastre. În ce mă priveşte, eu sunt revoltat împotriva acestor iudei pizmi, deoarece Omul acesta nu a cauzat niciodată vreo nemulţumire cuiva. 

Dacă majestatea voastră doreşte să-L vadă, precum mi-aţi scris mai înainte, faceţi-mi cunoscut şi vi-L voi trimite imediat, căci sunt gata să îndeplinesc cu smerenie şi supunere tot ceea ce-mi veţi porunci.”
Scrisă la Ierusalim, Crugal X, luna IX-a. Al majestăţii voastre prea smerit şi supus servitorPublius Lentulus, guvernatorul Iudeii.”
***
ic 2 AB

Potretul lui Iisus, pe cerul de deasupra Muntilor Fagaras / se vede si “Fereastra Sambetei” – realizat de Parintele Arsenie Boca, posibil inspirat tocmai de aceasta descriere din scrisoare… Pictura a fost daruita muncitorului Nicolae Streza din Fagaras in anii 1960, cand Parintele Arsenie se gasea la Bucuresti…

 VARIANTA 2:
transcrisa (tradusa?) de Parintele Arsenie Boca in perioada 1944-1946 la Sambata, cu titlul: “Guvernatorul din Iudeea, Publius Lentulus, catre Cezarul Roman
“Am inteles, Cezare, ca ai dorit sa stii despre barbatul plin de virtute, cu numele Iisus Hristos. Este de statura mijlocie, fata lui e plina de bunatate si tradeaza o demnitate inaltatoare; astfel, privind la El te cuprind fara sa vrei simtaminte de teama, dar si de iubire. Parul lui pana la urechi are culoarea nucilor mai coapte si de acolo pana la umeri este de culoare deschisa, blonda, stralucitoare. Il poarta dupa datina nazarinenilor, cu carare la mijloc. Frunte neteda, fata fara incretituri si pete, barba de culoarea parului capului, creata dar nu prea lunga si impartita la mijloc. Privirea este serioasa si are puterea razelor soarelui. Nimeni nu-L poate privi drept in ochi. Daca mustra, inspira frica, iar imediat ce a mustrat plange. Desi e strict e si amical. Se zice ca nimeni nu L-a vazut razand vreodata, adeseori insa plange. Mainile si bratele sunt frumoase. Toti afla petrecere frumoasa cu el si interesanta. Rar il vezi in public, dar daca Se prezinta undeva, Se arata foarte modest. Are o tinuta foarte frumoasa si maiestoasa. Mama Sa este cea mai frumoasa femeie din acele parti. Desi n-a studiat niciodata, cu toate acestea cunoaste toate stiintele. El umbla descult si fara acoperamant pe cap. Multi rad daca-L vad in departare, dar indata ce vin in apropierea Lui tremura si totodata il admira. Se zice ca in aceste parti nu s-a vazut niciodata un asemenea barbat. El niciodata nu este multumit ci cauta sa indestuleze pe fiecare.”
Ierusalim, ziua a saptea, luna unsprezece. Publius Lentulus, Guvernator al Iudeii.
***
Cele mai multe reprezentari iconografice realizate de Parintele Arsenie Boca corespund foarte bine acestei descrieri faciale a lui Iisus Hristos! Vedeti mai jos ai alte cateva exemple, din biserica pictata de Parintele in tempera, in satul Draganescu de langa Bucuresti:

One response to “Profilul lui Iisus din “arhiva cezarilor” – in doua traduceri ale unei aceleaisi scrisori originale…

  1. […] Profilul lui Iisus din “arhiva cezarilor” – in doua traduceri ale unei aceleaisi scrisori orig… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: