anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Parintele Arsenie Boca: “Pentru pace” – o scriere din septembrie 1950

on February 23, 2015
DSC07700

Parintele Arsenie Boca in gradina Manastirii de la Sambata (aranjata de dumnealui) – in 1946.  Sursa: Fond documentar Manastirea Sambata – Parintele Serafim Popescu/Arhimandrit Teofil Paraian

 

DSC07702

Parintele Arsenie Boca, Parintele Dumitru Staniloae si alti monahi in fata Staretiei Manastirii de la Samabata in 1946. Sursa: Fond documentar Manastirea Sambata – Parintele Serafim Popescu/Arhimandrit Teofil Paraian

Scrierea de mai jos, cu titlul “Pentru pace” a aparut intr-o carte-culegere de texte care reproduce un caiet de scrieri care s-a aflat de-a lungul anilor in custodia Manastirii Sambata – initial apartinand Parintelui Serafim Popescu, prieten de o viata al Parintelui Arsenie Boca, si fost staret al Manastirii Sambata (in perioada 1949-1955), imediat dupa mutarea fortuita la Prislop a Parintelui Arsenie, si ulterior trecut in custodia Parintelui Teofil Paraian. Cel din urma a furnizat materialul documentar spre publicare, astfel incat el a aparut in cartea “Din invataturile Parintelui Arsenie Boca.  Rostul incercarilor” – ingrijita de Ieromonahul Teognost si publicata de Editura “Credinta Stramoseasca“, Iasi, 2013.

 PENTRU PACE – O SCRIERE A PARINTELUI ARSENIE BOCA (1950)

Zilele acestea intre 9 si 12 Septembrie a.c. are loc ‘Congresul comitetelor de lupta pentru pace din R.P.R.’. Acest congres e o dezvoltare a apelului de la Stockholm, apel pentru pace lansat in lumea intreaga, pentru interzicerea armei atomice.

Cu acest prilej, din punct de vedere crestin, putem adauga urmatoarele:

1. Ca Biserica de rasarit totdeauna s-a rugat, in Liturghiile ei, ‘pentru pacea a toata lumea’. Insasi Liturghia se savarseste pentru pacea lumii, pentru pacea Bisericii, iar pentru Stapanirile constituite, oricare ar fi ele, preotii se roaga: ‘Da-le, Doamne, pasnica domnie, ca si noi, intru linistea lor, viata lina si fara de cearta sa vietuim’ (Rugaciune din Axion).

2. Ca Biserica Ortodoxa a considerat razboiul o crima. Si ca atare unul dintre marile pacate ale societatii omenesti. Simpla dorinta a razboiului e o cadere din crestinism, caci, cel ce se nadajduieste in razboi, se nadajduieste pe rezultatele mortii; – o nadjede a vietii in moarte; – o deznadejde; – o absurditate; – un pacat.

Cum mai poate ramane cineva crestin cand crede ca-si poate cruta viata, dorind moartea altuia? Cei ce doresc razboiul sunt deja niste invinsi ai mortii. Razboaiele nu au rezolvat niciodata problema suferintei omenesti; dimpotriva, totdeauna au marit-o.

Razboaiele sunt zvarcolirile de moarte ale pacatului de tot felul, intre oameni. Scriptura spune ca moartea este plata pacatului. Raul, pe sine si prin sine insusi se distruge. Iesiti, deci, din credinta desarta in razboaie!

Cei ce cred in razboaie, cred in stiinta lor desarta care a ajuns la nebunia cea mai de pe urma, care acum e in stare sa aduca adevarate catastrofe pe capul societatii omenesti. Aceasta e arma atomica. […] Zdruncinarea echilibrului materiei si transformarea ei fulgeratoare in fenomene atomice, cum a fost aceasta la obarsia lumii, e o indrazneala a stiintei de o nebunie fara seaman. Si e nebunie fiindca ucide oamenii si poate ca, pana la urma, pune si chibrit la lumea aceasta.

N-as vorbi lucrurile acestea, de aici, daca n-am avea in Scriptura atragerea profetica aminte despre aceasta isprava moderna a stiintei. Scriptura vede pur si simplu arderea lumii. ‘Ziua Domnului va veni ca un fur. Atunci cerurile pieri-vor cu vuiet mare; stihiile (elementele chimice ale stiintei) arzand, se vor desface si pamantul si lucrurile de pe el de istov (fulgerator) vor arde, se vor mistui’ (II Petru 3, 10-12).

Preocuparea aceasta a stiintei de a provoca materia lumii la o explozie atomica, isi are semnificatia ei religioasa. Oamenii de pace din intreaga lume vor sa preintampine o catastrofa a pamantului. Si constiinta noastra de crestin o refuza. Asta-i situatia. Deci cei ce sapa, cu stiinta lor criminala, groapa oamenilor, nu vor cadea si ei intr-insa?

Noi trebuie sa refuzam aceasta constiinta de gropari! Constiinta noastra de crestini o refuza. In constiinta noastra de crestini nu vrem sa sapam mormantul nimanui. Noi suntem pe punctul de vedere al lui Dumnezeu, care nu vrea moartea pacatosului, ci indreptarea lui.

Noi, crestinii, propunem lumii intregi ‘Pacea lui Hristos!’ – Pacea care covarseste mintea. Pacea Imparatului Pacii – Hristos! Iar fiindca ‘lumea’ nu vrea sa fie pe Pacea lui Hristos ci pe ‘pacea ei’ – de aceea are razboaie. Razboaiele au zbuciumat intotdeauna viata omeneasca.

Unul dintre rosturile pentru care Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau in lume a fost si acesta, sa pacifice oamenii. Chiar cantarea Ingerilor, la Nasterea lui Iisus, avea cuvintele ‘Marire intru cei de Sus lui Dumnezeu si pe pamant pace!’

Din aceste cuvinte e limpede: ca pacea pe pamant e in functie (in legatura) de marirea care I se da sau I se refuza lui Dumnezeu.

Dumnezeu a dat multe lucruri oamenilor, dar trei lucruri nu le-a dat in intregime. Acestea sunt: Viata, Adevarul si Pacea.

Toata istoria oamenilor pe pamant dovedeste ca singuri, cu de la ei putere, nu-si pot asigura nici Viata, de vreme ce e mereu pandita de moarte – nu-si pot asigura nici Adevarul, si, tot asa – nu-si pot asigura singuri nici Pacea.

Dar le au oricand, cand oamenii sunt pe pace cu Dumnezeu, fiindca Dumnezeu este si Adevarul si Viata si Pacea. Iata cuvintele de temelie pentru pace. Pe alta temelie decat Hristos, nu ramane nimic statornic in lume.

Rugamu-ne Tie, Imparate al Pacii, salasluieste-Te in constiinta societatii omenesti, ca nu vedem alta intemeiere a Imparatiei Pacii, decat pe Tine.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: