anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

O noua vizita a membrilor familiei regale a Romaniei in Basarabia: 18-24 februarie 2015

on February 23, 2015

In perioada 7-10 octombrie 2013, familia regala a Romaniei, respectiv  Principesa Margareta si Principele Radu, au facut o vizita oficiala in Republica Moldova. Unii specialisti au calificat-o atunci drept “istorica”, in orice caz, ea a fost prima vizita pe care mostenitoarea coroanei Romaniei, Principesa Margareta, a facut-o in Basarabia. Am scris si eu despre aceasta putin, la momentul respectiv (legatura – aici).

Dupa alte vizite, in special ale Primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca la Bucuresti, ulterioare lui octombrie 2013 – la invitatia familiei regale a Romaniei, iata ca de curand, la 18 februarie 2015, a inceput prima vizită a Principelui Nicolae (nepotul Regelui Mihai al Romaniei)  în Republica Moldova. Principele Nicolae a avut programate vizite în orașele Orhei, Bălți, Soroca și Chişinău.

DSC06884

 

Astazi 23 februarie 2015, s-a alaturat in vizita la Chisinau si Principele Radu al Romaniei, pentru o deplasare de două zile. Principele Radu a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova la sediul Guvernului, iar ulterior Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, fiind insotit si de Principele Nicolae. Președintele Parlamentului a multumit pentru  sprijinul umanitar, social, cultural și diplomatic oferit de Casa Regală a României de-a lungul anilor.  ”Urmează să stabilim unele acțiuni comune pentru a ajuta Republica Moldova mai ales pe dimensiunea externă, pentru a realiza agenda europeană și de asociere, a apropia țara noastră de UE. Nu există nicio schimbare în percepția politică de la Chișinău referitor la integrarea europeană și agenda de asociere”, a menționat Andrian Candu – presedintele parlamentului basarabean. Principii romani au depus apoi o coroană de flori la bustul poetului Grigore Vieru din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.  A urmat o  întrevedere a membrilor familiei regale a Romaniei cu primarul  Chișinăului, Dorin Chirtoacă. În cadrul întrevederii, Principele Radu a menţionat că vizita lor în Moldova are o mare semnificaţie, „având scopul să închidă un cerc care a fost rupt cu mai mulţi ani în urmă, în condiţiile când Regele a vizitat ultima dată Moldova în anul 1942″ si a multumit primarului Chişinăului pentru faptul că a reprezentat de mai multe ori Republica Moldova la Bucureşti, la evenimentele care s-au desfăşurat sub coordonarea Coroanei Regale. Reprezentanţii Casei Regale Române şi-au exprimat intenţia de a lansa la Chişinău mai multe proiecte, mai ales de caritate: „Să facem împreună un calendar al anului şi să aducem tradiţiile care sunt la acele date. Mă gândesc şi la anumite misiuni economice”-Principele Radu. A urmat si o vizita la Academia de Științe a Moldovei, unde membrii familiei regale au fost intampinati de Președintele Academiei de Științe si de membrii conducerii Academiei.

Pentru maine, 24 februarie 2015, sunt stabilite vizite la Academia Militară “Alexandru cel Bun” și Comitetul Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova,  întâlniri cu Î.P.S. Vladimir – Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, cu Î.P.S. Petru- Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor,  întrevederi cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova, ai Corpului Diplomatic și cu personalități ale societății civile.

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: