anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Un film 2015 destinat tinerei generatii despre Parintele Gheorghe Calciu: “7 CUVINTE”

on February 6, 2015

Editura Bonifaciu a publicat in ultimii cativa ani mai multe carti-document despre martirii si marturisitorii inchisorilor comuniste din Romania. Intre acestea:  “Cuvinte vii” – de Parintele Gheorghe Calciu,  “Detinutul profet” – de Ioan Ianolide, “Fericiti cei prigoniti. Martiri ai temnitelor romanesti“,  “Icoana Noilor Martiri ai Pamantului Romanesc“, “Lacrima si har – Preotul Martir Constantin Sarbu“,  “Din inaltul cer. Colinde si cantece din inchisori pe notatie psaltica“.

Din colaborarea editurii (care detine o expertiza semnificativa pe subiectul martirologic) cu producatorii de film de la Abis Studio din Bucuresti si cu Legenda Film & Co  din Iasi, a rezultat un film documentar biografic, presarat cu marturii, despre remarcabila figura duhovniceasca si martirica a Parintelui Gheorghe Calciu.

Este cu totul notabil prezentul proiect, mai ales pentru ca in abordarea unui asemenea subiect niciuna dintre cele doua companii de productie filmica nu au experienta. Ineditul consta si in ideea transmutarii marturiei scriptice in cea filmica, intrucat se cunoaste ca tinerii nu citesc carti, dar vizioneaza filme. Accesul larg al tinerilor la acest tip de subiect se poate face mult mai usor pe culoarul video.  In plus, tehnica si tehnologiile de productie video utilizate sunt dintre cele mai moderne, intrucat  Abis Studio este o companie specializata în producția publicitară și de film, iar in România a lucrat cu unele dintre cele mai importante agenții de publicitate. A fost infiintata cu 18 ani in urma si furnizeaza servicii în producția de advertising și film si in post-producție, pentru piața locală și internațională. Ca parteneri tradiționali a avut marile agenții de publicitate. În cinematografie prima producție Abis Studio a fost filmul “Domnișoara Christina”  – in 2013. Iata ca, alaturi de Legenda Film & Co, au produs foarte recent filmul „7 Cuvinte” – care “este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii. Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe – limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, ‘7 Cuvinte către tineri’, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America. Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebuneşti” de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.” (textul citat apartine lui Andrei Negoita, cel care a si furnizat pe canalul sau youtube trailerul oficial al filmului “7 Cuvinte” pe care il preiau mai jos):

Filmul contine marturii de la circa 30 de persoane – laici si preoti, intre care fosti detinuti politici – inca in viata – si frati de suferinta ai Parintelui Calciu (Marcel Petrisor, Nicolae Purcarea) dar si de la unul dintre cei mai atenti biografi ai fenomenului marturisitor din Romania, scriitorul Razvan Codrescu – a carui lucrare “Cartea mărturisitorilor. Pentru o istorie a învrednicirii românești de curand publicata, reprezinta un compendiu de figuri romanesti marturisitoare ale lui Hristos.

Vizionarea oficiala a premierei filmului “7 cuvinte” este programata pentru 15 februarie 2015 la Bucuresti:

7 Cuvinte afis


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: