anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

O fotografie rara cu Parintele Arsenie Boca din anii 1980…

on January 12, 2015
P.Arsenie

Fotografie cu grup in jurul Parintelui Arsenie Boca.   Locatie: probabil Sinaia, la asezamantul-metoc. Datare: probabil sfarsitul anilor 1970 inceputul anilor 1980

 

Fotografia de mai sus a fost postata recent pe Facebook (aici) insa sursa primara este necunoscuta (acesta este raspunsul primit de mine de la administratorul contului). Personana cea mai inalta, cu ochelari fumurii este Parintele Arsenie Boca. Este de presupus ca fotografia face parte dintr-o colectie privata. Mi-ar place sa putem afla cu exactitate cand si unde a fost realizata, asa incat astept comentariile dumneavoastra!

Fotografia, asa cum apare aici – intreaga, este una inedita, dupa stiinta mea, desi fragmentul extras din ea in care apare fie numai Parintele Arsenie singur, fie doar Parintele si cele doua persoane laterale Sfintiei Sale, l-am mai vazut.

Astfel, unul dintre biografii cei mai atenti ai Parintelui Arsenie, Florin Dutu, a introdus extrasul numai cu figura Parintelui Arsenie singur din aceasta fotografie de ansamblu in cartea sa “Părintele Arsenie Boca (1910-1989). Biografie vizuală“- București, Editura Floare Albă de Colț, 2014.

Pe de alta parte, eu insami am vazut o fotografie cu un extras numai cu Parintele Arsenie si figura partiala a doamnei din lateralul sau, atunci cand am vizitat Manastirea Casiel (fotografia micuta se gasea pe o masuta in altarul de vara al manastirii), la sfarsitul lui iunie 2013 – foto dedesubt:

DSC09280

Altarul de vara al Manastirii Casiel si masuta pe care se afla asezata orizontal si mica poza cu Parintele Arsenie, de dedesubt

DSC09281

Fotografie-extras cu chipul Parintelui Arsenie, aflata la Manastirea Casiel in vara lui 2013

 

Florin Dutu a identificat faptul ca fotografia a fost realizata la Sinaia.

Probabil  ca este facuta chiar in incinta asezamantului de acolo (langa zidul uneia dintre cele doua cladiri din curte), devenit metoc al Manastirii Prislop, unde a vietuit si Parintele, neintrerupt – incepand din 1977. Cele doua persoane din stanga si dreapta Parintelui Arsenie sunt recognoscibile a fi Parintele Savian Bunescu (parintele paroh de la Draganescu – acolo unde a pictat Parintele Arsenie Boca in cei aproape 20 de ani: 1968-1988) si sotia sa, preoteasa Ligia Bunescu, sora Maicii Zamfira Constantinescu (cea care i-a stat alaturi Parintelui Arsenie mai bine de 40 de ani, fosta stareta a Manastirii Prislop).

In fotografia intreaga apar figuri feminine, si indraznesc sa presupun ca sunt cateva vietuitoare de la Sinaia, scoase cu sila din Manastirea Prislop in 1959 si ajunse  a se reaseza dupa 1967-1968 la Sinaia, initial singure si apoi alaturandu-se si Parintele Arsenie (retras de la Bucuresti). Dupa infatisarea Parintelui, si legand de informatiile prezentate in special in pretioasa carte a Parintelui Nicolae StrezaMarturii despre Parintele Arsenie (Ed. Credinta Stramoseasca, 2009) – semnalment ochelarii fumurii, este de presupus ca fotografia ar putea data din jurul anilor 1980 (cel mai probabil putin dinainte de 1980), mai ales ca daca comparam cu fotografia de mai jos – observam ca parintele poarta aceeasi toca alba pe cap – locatia fotografiei de dedesubt fiind insa cu siguranta la Biserica din satul Draganescu – unde a pictat Parintele Arsenie.

p-arsenie-tarziu1

Parintele Arsenie Boca in usa bisericii din Draganescu, probabil in 1985 – nici aceasta fotografie nu are sursa primara si nici indicii

 

Infatisarea celor care apar in fotografia de la Sinaia (in afara de, probabil, vizitatorii fam. Bunescu de la Bucuresti) arata felul de viata pe care l-au dus acolo iar aceasta fotografie apartine perioadei ultimilor 10 ani din viata Parintelui Arsenie Boca.

In context, reamintesc aici existenta petitiei lansate de jurnalistul Victor RonceaPentru Canonizarea Părintelui Arsenie Boca – Sfântul Ardealului” care a strans din 28 noiembrie 2014 si pana la momentul cand scriu 4480 de semnaturi, si ramane in continuare deschisa.


One response to “O fotografie rara cu Parintele Arsenie Boca din anii 1980…

  1. cristiserban says:

    Va multumesc pentru aceasta postare…Mi ati risipit dubiile legate de o poza aparuta pe o recenta carte biografica…Faceti o treaba extraordinara…si ,,restituitoare,, ca sa citez din dvs…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: