anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Protestele Parintelui Savatie Bastovoi…

on January 3, 2015

Extras din cartea Parintelui Savatie Bastovoi – de la Manastirea Noul Neamt, Chitcani, Republica Moldova,  “Diavolul este politic corect“,  aparuta la Ed. Cathisma in 2010:

diavolul-politic-corect “Lordul dădu paharul peste cap şi şi turnă iar.
– Părerea mea, Preasfinţite, este că însăşi ideea că lumea va avea un sfîrşit ne-a avantajat pe noi foarte mult…
– Pe noi? Adică pe cine?
– Pe noi, Preasfinţite… Ştii bine la cine mă refer… Ne-a avantajat din toate punctele de vedere şi ne-a dat front de lucru.
– Nu te prea înţeleg. Dar, mă rog…
– Mă înţelegi foarte bine. Guvernul Mondial nu ar fi fost posibil dacă în Biblie nu s-ar fi vorbit de sfîrşitul lumii. Înţelegi? Şi noi citim Biblia…
– O citiţi după cum vă place, replică Preasfinţitul nemulţumit.
– Nu contează, important este că oamenii cred în Biblie. Credinţa aceasta a lor e atît de puternică, încît orice plan la nivelul umanităţii nu poate fi realizat decît dacă urmează Biblia. Trebuie să-i faci pe oameni să creadă că Biblia se împlineşte tocmai cu ei şi că orice împotrivire e zadarnică. Nu este oare sfîrşitul lumii o fatalitate? Mai contează oare cînd şi cum va fi? Creştinismul i-a făcut pe oameni să fie mai preocupaţi de sfîrşitul lumii decît de propriul lor sfîrşit. Iar noi am ştiut cel mai bine să folosim această angoasă a sfîrşitului în folosul nostru. Şi ştii ce am făcut? Am înscenat un sfîrşit al lumii înainte de a-l hotărî Dumnezeu. Sfîrşitul lumii este opera noastră! Priveşte în ce s-a transformat lumea în ultimii patruzeci de ani! Am redus numărul populaţiei planetei de la şase miliarde la două! Poţi să mă convingi că nu acesta e sfîrşitul?
– Da.
– O, da! Îmi vei spune că nu am fost decît unelte oarbe în mîna lui Dumnezeu? Cum să nu! Poate că şi Dumnezeul tău a făcut parte din Parlamentul Britanic acum jumătate de secol, cînd s-au dezbătut proiectele de reducere a populaţiei! Sau poate că Dumnezeu a luat parte nevăzut la şedinţele noastre secrete şi ne-a şoptit cum să fabricăm viruşi şi să provocăm cutremure în urma cărora oamenii mureau cu zecile de milioane? Ai trăit vreodată satisfacţia de a o lua înainte lui Dumnezeu, de a-I strica planurile divine? Să ştii un lucru, Preasfinţite, Diavolul e formidabil tocmai pentru faptul că, ştiind planurile lui Dumnezeu cu lumea, o ia întotdeauna înainte. Iar voi, voi, voi, voi!, creştinii, aţi fost unealta noastră cea mai eficientă atunci cînd am masacrat omenirea. Voi i-aţi convins că totul e o fatalitate, că orice rezistenţă este zadarnică! Şi, cu atît mai formidabil, i-aţi convins pe toţi că totul se întîmplă prin voia lui Dumnezeu! Pe toţi, dar nu pe mine şi pe cei ca mine, care ştim că tot răul în lume e opera Diavolului!
– Eşti un mincinos! ripostă Preasfinţitul, vrînd să se ridice din fotoliu. La fel ca şi tatăl tău, Diavolul!
– Diavolul este corect. Joacă întotdeauna după reguli. E adevărat că îşi face regulile singur. Şi ştiţi care e greşeala voastră, Preasfinţite?
– Nu vreau să continui această discuţie!
– Ba trebuie s-o continui, replică lordul, dînd pe gît paharul. Greşeala voastră este că vă place să trăiţi după reguli. Întreaga voastră viaţă nu este decît reguli, reguli, reguli! Deşi, la drept vorbind, orice reguli, oricît de aspre şi categorice ar fi, alcătuiesc pînă la urmă un joc. Un joc trist sau vesel, depinde cine l joacă. Iar Diavolul este un jucător! Şi, ca orice jucător, atunci cînd nu trişează, ştie să folosească regulile adversarului în favoarea sa… Apropo, Preasfinţite, credeţi că Diavolul este un adversar sau un partener?“… (preluat de aici)

***

In ultima zi a anului 2014, ca gest extrem de protest fata de prelungirea detentiei unchiului si varului sau, dar si fata de recenta arestare si a matusii sale, Parintele Savatie a postat fotografia socanta de mai jos:

savatie1

Parintele Savatie, fotografie postata la 31 decembrie 2014.  Sursa fotografiei: aici

Unchiul Parintelui Savatie – Andrei Baştovoi, alaturi de fiul sau – Valentin Bastovoi, a fost condamnat la noua ani de închisoare, cu mai bine de un an de zile in urma. In presa de peste Prut a aparut informatia ca si Svetlana Baştovoi, matusa Parintelui Savatie a fost arestată, cu cateva zile in urma – la 12 decembrie 2014 – “pe motiv că ar fi cerut ajutor mai multor misiuni diplomatice la Chişinău în cazul soţului şi fiului ei”. Despre motivele si injustetea detentiilor, Parintele Savatie a scris in mai multe locuri (pe blogul sau, pe site-ul barikada.md, etc.)

Conform unor informatii preluate de aici, Parintele Savatie ar fi afirmat in decembrie 2014: „O femeie care ştie doar drumul la magazin şi înapoi ajunge să fie închisă pentru nu ştiu ce fel de scheme băneşti. De fapt, motivul este mult mai transparent. Ea a făcut mai multe adresări către ambasade după ajutor pentru soţul şi fiul ei. Acum, drept răspuns a fost arestată. Asta este ţara în care trăim şi îmi pare că mergem spre mai rău şi mai rău”.

Din aceeasi sursa jurnalistica: “Având în vedere experienţa sa de ieromonah, Savatie Baştovoi a menţionat că Republica Moldova se numără printre ţările cu cele mai multe arestări ilegale din lume. <<Eu am o experienţă de 14 ani de mers prin penitenciare şi cunosc multe destine. Pot spune că cel puţin 80 la sută dintre deţinuţii noştri sunt condamnaţi pe nedrept sau au pedepse mai mari decât cele pe care le merită>>, a precizat Savatie Baştovoi.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: