anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

67 de ani de Romanie careia i s-a smuls coronana…

on December 30, 2014

Duminică, 30 noiembrie 2014, TV Sibiu – in cadrul emisiunii “Re-gandim RomaniaMihai Copaceanu a realizat si inregistrat la Castelul Peles din Sinaia un interviu cu ASR Principele Radu al României. Dialogul a avut loc in Sala Florentină a Castelului – aceasta a fost prima sală de recepţie – numită Marele Salon si este decorată în stilul neorenaşterii italiene, cu uşi turnate de bronz (executate la Roma), plafon sculptat în lemn de tei, aurit cu şemineu din marmură de Paunazio şi obiecte decorative din sticlă de Murano. Intreviul este preluat mai jos:

Astazi, 30 decembrie 2014, sunt 67 de ani de la abdicarea fortata a Regelui Mihai al Romaniei, si este bine sa ne amintim:  30 decembrie 1947: Cum a abdicat Regele Mihai: “În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a Cabinetului, Petru Groza a declarat: „ … monarhia era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru şi că (…) poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. (…) Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras…

Cu prilejul interviului de la Castelul Peles, Principele Radu al României a spus: “Domnul Preşedinte ales (n.n. Klaus Johannis) e primul care, în primele ore ale victoriei sale, a deschis întâi poarta Palatului Elisabeta înainte de orice alţi paşi instituţionali. Aceasta arată, mai bine decât orice alt gest făcut de cineva, că Instituţia Coroanei nu ia locul nimănui… Ea este în complementaritate cu absolut orice altă formă a puterii politice şi administrative care are ca scop consolidarea României. Este o foarte mare bucurie pentru Majestatea Sa că, după 25 de ani, România a ajuns într-un astfel de punct. Evenimentul este definitoriu pentru întreaga naţiune… o semnificaţie largă, naţională.”

Astazi, 30 decembrie 2014, mesajul Președintelui României Klaus Johannis – la 67 de ani de la abdicarea Regelui a fost: „Cu 67 de ani în urmă, pe 30 decembrie, Regele Mihai era forțat de comuniști și aliații lor să abdice, sub amenințarea armelor. Dacă astăzi, după multe decenii de la acel eveniment, Majestatea Sa este privit cu atâta respect și admirație de către poporul Său, acesta este un câștig cert al societății românești a ultimilor 25 de ani. Așadar, vă îndemn, astăzi, să ne îndreptăm cu toții gândul către Rege, care rămâne, pentru noi toți, un model de demnitate și dăruire.

Astazi, 30 decembrie 2014, la emisiunea „Ora Regelui” de pe postul TVR1 se va difuza, la ora 17,  o  ediţie specială produsa de Lidia Voicu si realizata de Camelia Csiki, dedicată Regelui Mihai, la 67 de ani de la abdicarea forţată, prin transmisia filmului  „Regele Mihai, 93 de ani de istorie” –  un documentar biografic care va explica pe larg momentul abdicării din 1947.

UPDATE 1: Ingregistrarea filmului prezentat astazi se poate vizualiza aici.

UPDATE 2: De citit articolul “Ziua de 30 Decembrie 1947 lipseşte din calendarul comemorărilor oficiale” – de Horatiu Pepine


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: