anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

O marturie a Isabelei Vasiliu-Scraba despre intalnirea sa cu Parintele Arsenie Boca

on December 29, 2014

De vorba cu Părintele Arsenie Boca în Pangarul de la Cheia

articol de Isabela Vasiliu-Scraba

Sursa:    www.isabelavs.go.ro (articolul este preluat integral, cu acordul autoarei):

“Mie Părintele Arsenie Boca (după ce m-a salvat de la moarte în 2007) mi-a apărut la M-rea Cheia, pe 15 aug. 2012, aşa cum arăta intr-una din pozele lui când era stareț la M-rea Sâmbăta. De Sfânta Maria, pe la ora 20 m-am dus să cumpăr ceva de la pangarul  M-rii Cheia. Cum ușa era deschisă, am intrat înăuntru și am vazut că nu era nimeni. M-am dus în biserică (acolo la 8 seara se ține slujba) apoi iar m-am întors la pangar,  unde după tejghea apăruse un calugăr. Sfântul părinte Arsenie Boca luase locul tânărului călugăr Nicolae de la Pangarul M-rii Cheia și mi-a vândut o icoană. Semăna destul de vag cu Părintele Nicolae, arătos și el (cum am ‘verificat’  pe 3 sept), fiind cel mai tânăr călugăr de la Cheia.

In acea seară de 15 aug. 2012, Părintele (vânzător la pangar) avea chip frumos, intens trăitor. Pe față i se remarca înainte de toate fervoarea religioasă, dar și ochi albăstrii. Avea o figură pe care n-am recunoscut-o atunci, deşi ceva ceva tot am bănuit, fiindcă i-am spus imediat soţului meu care aştepta afară în maşină- că icoana mi-a fost vândută de un călugăr care seamănă cu Părintele ieromonah Arsenie Boca tânăr. De fapt, acea poză a Părintelui Arsenie Boca -cu care semăna bine călugărul de la Pangar  n-o ştiam. Prima data am văzut-o pe internet la întoarcerea in Bucureşti, postată la un interviu luat Aspaziei Oțel Petrescu publicat de revista Melidonium din Roman care-mi publica din scrieri. I-am arătat-o soţului și i-am spus că e o imagine leită cu a călugărului de la Pangar, Totuşi din poză nu se remarca acea intensă trăire duhovnicească pe care am remarcat-o la călugărul din pangarul M-rii Cheia.

Partea nostimă e că i-am făcut Sântului părinte Arsenie și o declaraţie de dragoste.

Nu eram hotărâtă ce sfânt să aleg și, cu toate că înfiripasem o oarece conversație cu tânărul călugăr (căruia ii spusesem că ‘am venit să cumpăr o icoană că e sărbătoare mare ‘), la el (la vânzător) nu mă uitam. Prin clasele primare (fiind o mare cititoare de povești) mă impresionase grozav povestea cu omul sărac pe care Dumnezeu tot vrea să-l ajute și tot îi pune în cale un sac de bani și el de fiecare dată găsește o modalitate să ocolească darul: ba închide ochii (dacă trece pe o punte) ba schimbă direcţia de mers, ba se întoarce din cărarea pe care o apucase.

Tot căutând prin icoanele expuse un sfânt a cărui icoana să îmi fie pe plac,  conversam și eu la Pangar fără sa mă uit cu cine vorbesc, atentă cum eram să aleg ceva diferit de tot ce aveam. Dintre sfinţi, călugărul vânzător l-a propus pe sf. Serafim din Sarov (care mie nu mi-a sunat prea bine din cauza rezonanțeri slave), apoi pe Sf. Nectarie, eu spunându-i că am fost la Sfântul Nectarie în Grecia, deși chiar până la Sfânt n-am ajuns. Cum nu mă puteam hotărî ce sfânt să aleg, i-am zis cu deplină sinceritate că dintre toţi sfinţii, eu pe Părintele Arsenie Boca îl iubesc cel mai mult.

Atunci dinspre călugărul vânzător (la care încă nu mă uitasem) s-a auzit ceva de neauzit prin pangarele pe unde am tot adus vorba de Părintele Arsenie, ceva care m-a uimit și m-a determinat să ridic privirea și să vad cu cine stau de vorbă.

Călugărul din spatele tejghelii  mi-a zis: `Da, e sfânt cu putere mare. Dar să nu-l uităm pe Domnul nostru, Iisus Hristos’. Pe urmă a adăugat ca „Biserica nu l-a canonizat”.

Uitându-mă la figura lui nobilă pe care se citea o mare fervoare religioasă, i-am zis fără ocol: `Mie puţin îmi pasă că oficialitățile nu l-au canonizat’. Apoi, arătând o icoana mică, din dreptul lui, l-am întrebat dacă e Sfântul Andrei. El mi-a confirmat și eu i-am zis ‘Dați-mi-l’. Aşa am cumpărat acea icoană care are un  semn sus în stânga, cum a luat-o și mi-a dat-o.

Având eu oarece bănuieli că vânzătorul din 15 aug. 2012 fusese chiar părintele Arsenie Boca, pe 3 sept l-am întrebat la pangarul M-rii Cheia pe Părintele Nicolae dacă mai e vreun călugăr care vinde acolo. Mi-a zis ca e doar el. Pe urmă l-am întrebat dacă a fost în seara de 15 august și mi-a zis entuziast că a fost atunci la Mânăstirea Cheia, de Sf. Marie, o zi cu totul specială că veniseră să participe la slujbă nişte fețe bisericeşti cu rang înalt (ceva episcopi, el le-a zis și numele). Pe urmă, când am adus vorba de Părintele Arsenie Boca, părintele Nicolae mi-a ţinut o întreaga poliloghie, a vorbit (ca mai toţi pe care îi auzisem prin pangare), mult și fără rost, că nu ştiu ce reguli sînt de îndeplinit, că o fi, c-o păți, că ba una, că ba alta. Aşa m-a convins deplin că nu el fusese călugărul care mi-a vândut icoana Sfântului Apolstol Andrei de Sfânta Marie.”

p_arsenie-sambata

Parintele Arsenie Boca, in perioada slujirii la Manastirea Brancoveanu de la Sambata, probabil anul 1946 (nu stiu daca dna Vasiliu-Scraba a facut referinta la aceasta fotografie sau la alta, in textul citat mai sus…)

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: