Ieri, a doua zi de Craciun, 26 decembrie 2014, intre activitatile IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, am remarcat sfintirea unei racle unde se păstrează fragmente din moaştele a peste 90 de sfinţi – la Biserica “Sfântul Nicolae” din Moeciu de Jos, Protopopiatul Bran-Zărneşti, jud. Brasov. In fapt nu sfintirea in sine este remarcabila, ci infatisarea corpului raclei! Au fost prezenti alaturi, protopopul de Bran-Zărneşti, parohul bisericii din Moeciu de Jos, Pr. Gheorghe Colţea, şi alti preoti din parohiile ţinutului Bran.
Ceea ce mi-a atras atentia in fotografiile de la eveniment (preluate mai jos de pe site-ul Mitropoliei Ardealului) este infatisarea exterioara a raclei metalice: ea este sub forma unei biserici, iar pe doua dintre laturile bisericii-racla, laturi vizibile in fotografii, se gasesc doua icoane deosebite: una este Maica Domnului cu Sfântul ei Acoperământ întins peste toţi fiii ei care l-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste (foto separat, mai jos) iar cea de a doua este o reprezentare iconografica a Sfantului Ardealului, inca necanonizat, Parintele Arsenie Boca.
Maica Domnului cu fiii ei care l-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste din Romania este o icoana care in originalul ei strajuieste osuarul de la Schitul Inaltarea Sfintei Cruci din Aiud, locas ridicat la indemnul si la dorinta expresa a Parintelui Justin Parvu; locasul a fost construit pe “Rapa Robilor”, in amintirea martirilor omorati in temuta inchisoare din Aiud in vremea comunistilor.
Legatura pe care Parintele Arsenie Boca a avut-o cu tinutul Branului este destul de putin cunoscuta, inca. Sfantului Ardealului a avut insa o inraurire puternica si speciala aspra familiei regale a Romaniei, in speta asupra Principesei Ileana – fiica mezina a Reginei Maria a Romaniei si pastratoarea traditiei la Bran. Principesa Ileana a deprins rugaciunea inimii de la Parintele Arsenie Boca si tot ea a invitat pe Parintele Arsenie la Bran la sfintirea capelei “Inima Reginei” unde avea sa aduca inima mamei sale de la Balcic, in 1947 (cititi aici). Parintele Arsenie a fost iubit si cinstit in toata zona Brasovului si Sibiului, atat in perioada anilor cand a slujit la Manastirea Sambata (Sambata de Sus este si localitatea de nastere si a Mitropolitului Ardealului!) – respectiv 1940-1948, dar si cand a slujit mai apoi la Manastirea Prislop – anii 1948-1959. De altfel, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului a afirmat la inceputul anului 2014, intre altele: “Eu pot să fac această mărturisire, că aș fi cel mai fericit om din lume, membru al Sfântului Sinod, cu atât mai mult că l-am cunoscut pe părintele, să pot să semnez și eu pe actul de canonizare.” (cititi aici)
Cinste realizatorilor si sfintitorilor raclei de la Moeciu de Jos in acest decembrie 2014!
Leave a Reply