anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Sfintirea unei racle cu moaste de sfinti purtand icoane-simbol pentru lupta romanilor impotriva regimului comunist ateu, de catre Mitropolitul Ardealului

on December 27, 2014

Ieri, a doua zi de Craciun, 26 decembrie 2014, intre activitatile IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, am remarcat sfintirea unei racle unde se păstrează fragmente din moaştele a peste 90 de sfinţi  – la Biserica “Sfântul Nicolae” din Moeciu de Jos,  Protopopiatul Bran-Zărneşti, jud. Brasov. In fapt nu sfintirea in sine este remarcabila, ci infatisarea corpului raclei! Au fost prezenti alaturi, protopopul de Bran-Zărneşti, parohul bisericii din Moeciu de Jos, Pr. Gheorghe Colţea, şi alti preoti din parohiile ţinutului Bran.

Ceea ce mi-a atras atentia in fotografiile de la eveniment (preluate mai jos de pe site-ul Mitropoliei Ardealului) este infatisarea exterioara a raclei metalice: ea este sub forma unei biserici, iar pe doua dintre laturile bisericii-racla, laturi vizibile in fotografii, se gasesc doua icoane deosebite: una este Maica Domnului cu Sfântul ei Acoperământ întins peste toţi fiii ei care l-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste (foto separat, mai jos)  iar cea de a doua este o reprezentare iconografica a Sfantului Ardealului, inca necanonizat, Parintele Arsenie Boca.

 

moeciu de jos1

moeciu de jos2

icoana800

 

Maica Domnului cu fiii ei care l-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste din Romania este o icoana care in originalul ei strajuieste osuarul de la Schitul Inaltarea Sfintei Cruci din Aiud, locas ridicat la indemnul si la dorinta expresa a Parintelui Justin Parvu; locasul a fost construit pe “Rapa Robilor”, in amintirea martirilor omorati in temuta inchisoare din Aiud in vremea comunistilor.

Legatura pe care Parintele Arsenie Boca a avut-o cu tinutul Branului este destul de putin cunoscuta, inca. Sfantului Ardealului a avut insa o inraurire puternica si speciala aspra familiei regale a Romaniei, in speta asupra Principesei Ileana – fiica mezina a Reginei Maria a Romaniei si pastratoarea traditiei la Bran. Principesa Ileana a deprins rugaciunea inimii de la Parintele Arsenie Boca si tot ea a invitat pe Parintele Arsenie la Bran la sfintirea capelei “Inima Reginei” unde avea sa aduca inima mamei sale de la Balcic, in 1947 (cititi aici). Parintele Arsenie a fost iubit si cinstit in toata zona Brasovului si Sibiului, atat in perioada anilor cand a slujit la Manastirea Sambata (Sambata de Sus este si localitatea de nastere si a Mitropolitului Ardealului!) – respectiv 1940-1948, dar si cand a slujit mai apoi la Manastirea Prislop – anii 1948-1959. De altfel,  IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului a afirmat la inceputul anului 2014, intre altele: “Eu pot să fac această mărturisire, că aș fi cel mai fericit om din lume, membru al Sfântului Sinod, cu atât mai mult că l-am cunoscut pe părintele, să pot să semnez și eu pe actul de canonizare.” (cititi aici)

Cinste realizatorilor si sfintitorilor raclei de la Moeciu de Jos in acest decembrie 2014!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: