anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Părintele Arsenie Boca la mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști 1948-1959” – o noua carte de Florin Dutu

on December 24, 2014

Semnalizez aici o a patra carte nou-aparuta si semnata de tanarul teolog si economist Florin Dutu, la Editura Floare Alba de Colt, avand ca subiect personalitatea si statura duhovniceasca a Parintelui Arsenie Boca. In aceasta luna, decembrie 2014, au iesit de sub tipar doua carti semnate de staruitorul intru adevar Florin Dutu, si dedicate completarii profilului Sfantul Ardealului de-a lungul anilor sai de viata in perioada prigoanei comuniste:

1.  “Mistica Ortodoxă și Schimbarea la Față a Teologiei Românești: Nichifor Crainic, Arsenie Boca, Dumitru Stăniloae: cei mai buni dintre cei mai buni

si actuala:

2.  “Părintele Arsenie Boca la mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști 1948-1959

carte 4

Pe coperta cartii, alaturi de una dintre fotografiile cu chipul Parintelui Arsenie (datand din jurul anului 1945, de pe vremea cand se afla la Manastirea de la Sambata), este afisata o mica parte din seria pictata de Parintele Arsenie in altarul Bisericii de la Draganescu de langa Bucuresti – serie privitoare la viata si patimile cuviosului Stefan cel Nou, pe vremea Imparatului iconoclast Constantin Copronimul – care a tiranisit biserica intre anii 741-775. Scena preluata din serie pe coperta il reprezinta pe sfantul nou mucenic Stefan cu spatele, in straiul sau monahal, aflat in temnita si propovaduind multimii de monahi inchisi , ridicand in maini doua sfinte icoane. Datorita trecerii la Domnul a cuviosului Stefan la 28 noiembrie 766, adica in aceeasi zi in care si Parintele Arsenie avea sa treaca la Domnul, dar in 1989, multa lume considera ca Parintele Arsenie si-a cunoscut sfarsitul, inclusiv ca data, iar intreaga pictura a Altarului de la Draganescu este complet atipica, reprezentand perioada de mucenicie a Sfantului Stefan cel Nou care a avut vina de fi facut “temnita ma-nas-ti-re”, cam ceea ce a facut si Sfantul Ardealului in Romania.

Noua carte a lui Florin Dutu este construita si prezinta documente in premiera din
Arhivele Mănăstirii Prislop (1948-1959), din Arhivele Naţionale ale României– fondul Ministerului şi Departamentului Cultelor si documente legate de arestarea Părintelui Arsenie Boca şi de activităţile desfăşurate la Mănăstirea Prislop – si acestea publicate in premiera – existente in Arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.).

In prezentarea cartii se subliniaza: “Documentele certifică, în definitiv, sfinţenia vieţii Părintelui Arsenie Boca şi vădirea acestei sfinţenii de către Însuşi Dumnezeu prin intermediul minunilor (autentice, în afara oricărei critici şi a vreunei umbre de îndoială), mărturisite de contemporanii Părintelui (care l-au perceput ca Sfânt mărturisitor al dreptei credinţe), precum şi marile servicii aduse Bisericii Ortodoxe Române în vreme de prigoană, adică într-un context istoric potrivnic.

***

Securitatea avusese planul să-l ridice noaptea, fără să ia seama la credincioşii de prin satele vecine. S-a întâmplat însă ca vehiculele de transport ale securităţii să se defecteze şi la venire şi la plecare, aşa încât Arsenie a fost văzut de locuitorii comunei Silvaş şi de alţii, cum era transportat într-o căruţă de către oamenii securităţii în dimineaţa zilei de 17 ianuarie a.c. [1951].
Faptul că vehiculele s’au defectat, a fost interpretat ca un semn miraculos, ca un fel de minune ce s’a făcut pentru sfântul Arsenie. Toată populaţia dimprejur luând cunoştinţă de lucrul acesta, a început a-l slăvi şi mai mult pe Arsenie şi şi-a manifestat indignarea pentru arestarea lui.” (Arhivele Naționale ale României, fond Ministerul Cultelor)

Din cuprinsul lucrarii mi-au atras in mod special atentia urmatoarele capitole, cu cea mai insemnata incarcatura de noutate:
IV.  Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (1948-1959) – Apostolul iubirii dumnezeieşti faţă în faţă cu apostolii urii şi ai comunismului
V.  DOSARUL alungării din mănăstire a Părintelui Arsenie Boca, lichidarea în şapte serii a personalului monahal şi desfiinţarea Mănăstirii Prislop
VI.   Relaţia „încordată” Stat – Biserică în anul 1959 văzută printr-un document. Patriarhul Iustinian ameninţat cu destituirea de către Emil Bodnăraş şi Chivu Stoica.

 


One response to ““Părintele Arsenie Boca la mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști 1948-1959” – o noua carte de Florin Dutu

  1. Roncea.ro says:

    Minunat! Felicitari autorului!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: