anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Presedintele Romaniei raportandu-se la epoca comunista

on December 23, 2014

Citatele de mai jos sunt extrase, in ordine cronologica, de pe blogul si de pe pagina de Facebook ale Presedintelui Romaniei, dl. Klaus Johannis, si fac referire la punctul de vedere si viziunea sa cu privire la comunism si atitudinea prezenta:

16 octombrie 2014 (“Ziua 14 – Locuri ale memoriei” – vizita in timpul campaniei prezidentiale…):

DSC07506La Sighet, am întâlnit o mulțime de tineri frumoși, dar despre ei și mișcarea lor voi vorbi cu altă ocazie. Acum vreau să aduc în discuție două locuri pe care le-am văzut pentru prima oară: Memorialul Victimelor Comunismului și Casa memorială a lui Elie Wiesel. Două locuri ale memoriei, în care tragedia tulburătoare și povestea splendidă a rezistenței se contopesc. Am rămas profund emoționat.

Tot la Sighet am văzut cum arată suferința pentru o cauză, trădarea aproapelui, dezumanizarea și viclenia oarbă. Am ajuns după-amiază și la fostul cimitir al săracilor din localitate, unde au fost înhumați, aruncați în gropi fără cruce, în bezna nopții, deținuții politici care au decedat aici în anii ‘50. Cine încă mai crede că regimul comunist a construit blocuri trainice, a oferit locuri de muncă pe perioade nelimitate, a adus pacea și fericirea, ar trebui să meargă la Sighet. Elitele României precomuniste nu se odihnesc într-un “Père Lachaise”, ci sub pământul ud de la marginea țării, sub iarba unui cimitir al săracilor, aruncați la grămadă în locuri rămase astăzi necunoscute. La Sighet au fost închise elitele României interbelice: militari de carieră, oameni de litere, oameni politici, lideri religioși, avocați de prestigiu, scoși peste noapte din casele lor și aruncați în acest bastion al terorii. Te cutremuri citind numele afișate pe pereții închisorii: patru foști prim-miniștri, cinci foști guvernatori ai Băncii Naţionale, un fost președinte al Academiei Române, președinţi de partide politice, liderii marcanți ai Bisericii Catolice, cei mai importanţi episcopi greco-catolici, iar lista ar putea continua. Gheorghe și Dinu Brătianu, lideri ai PNL, au dispărut în această chinuitoare temniță.

Pentru partidul pe care îl conduc și care a avut lideri importanți morți în închisorile comuniste, membri de partid arestați, torturați, hărțuiți, traumele comunismului nu se vor şterge niciodată. Noi, liberalii, de ieri și de azi, știm că lecția trecutului este fundamentală.”

***

17 decembrie 2014  (inainte de investitura ca Presedinte al Romaniei):

România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului care să inspire proiecte educaţionale mari, să inspire teme privind diversita­tea, nevoia de toleranţă, de responsabilitate civică. În calitate de preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea și protejarea memoriei naţiunii sale.

***

22/23 decembrie 2014 (imediat dupa investirea oficiala ca Presedinte al Romaniei):

Foştii deţinuţi politici reprezintă repere de moralitate pentru tânăra generaţie. Domnul Octav Bjoza a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat să cutreiere nu mai puţin de 14 locuri de detenţie, a fost persecutat, dar acest lucru nu l-a împiedicat să militeze pentru idealurile de libertate şi democraţie. Prin decoraţia oferită astăzi domnului Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, recunosc şi onorez sacrificiul şi curajul de care au dat dovadă femeile şi bărbaţii care au suferit pentru libertate.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: