anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Cenzura si contracenzura in spatele Cortinei de Fier

on December 13, 2014

institutia_cenzurii_comuniste_bigLiliana Corobca, de origine din Basarabia, absolventă a Facultății de Litere – Universitatea de Stat din Moldova și doctor în litere al Universitatii din București, a fost initial cercetator stiintific la Institutul de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu” din Bucuresti (2002-2011) iar actualmente este editor si expert in domeniul Exilului romanesc și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER). Expertiza sa majora este in domeniul cenzurii; a publicat volumele: “Controlul cartii. Cenzura literaturii in regimul comunist din Romania” (Ed. Polirom, 2014); “Cenzura pentru începători” (Ed. Tannhäuser, 2014); este editorul volumelor: “Golgota romaneasca. Marturiile bucovinenilor deportati in Siberia” (in colaborare, Ed. Saeculum I.O., Bucuresti, 2009); “Epurarea cartilor in Romania. Documente (1944-1964)” (Ed. Tritonic, Bucuresti, 2010); “Instituția cenzurii comuniste în România (1949-1977), vol. I si vol. II (Ed. Ratio et Revelatio, 2014).

Preiau mai jos, de pe blogul domniei sale, o postare de specialitate, extrem de interesanta si importanta – despre o operatiune practic necunoscuta publicului larg, aceea de trimitere dirijata, dinspre Occident, in perioada 1956-1991, a cartilor de origine vestica, dincolo de Cortina de Fier, spre tarile comuniste, cu un scop bine determinat, pe termen lung:

Una dintre cele mai puţin cunoscute operaţii din timpul Războiului Rece, coordonată de serviciile secrete americane, a fost distribuirea cărţilor în ţările blocului comunist. Iniţiată la mijlocul anului 1956, operaţia a durat până în septembrie 1991, trimiţându-se peste zece milioane de cărţi în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, România, Bulgaria şi Uniunea Sovietică. Primii destinatari au fost elitele culturale şi politice, apoi cărţile au fost trimise şi centrelor de cercetare, organizaţiilor culturale, unităţilor superioare de învăţământ. Mai multe instituţii au fost implicate în desfăşurarea acestui program şi, pe lângă posturile de radio Europa Liberă, Radio Liberty şi Vocea Americii, s-a ocupat de distribuirea cărţii şi International Advisory Council (IAC), transformat ulterior în International Literary Center (ambele fiind structuri CIA). Primul cercetător care a scris despre această operaţie (în anul 2003), John P.C. Mattews, a numit-o „the Secret Marshall Plan for the Mind”. Scopul principal al acestei operaţii a fost diferit de cel al posturilor de radio menţionate, care se adresau unui public larg; prin acest program secret se dorea a se influenţa percepţiile, credinţele (beliefs) şi aşteptările elitei politice şi intelectuale care avea, direct sau indirect, capacitate de decizie în regimul comunist…” – cititi in continuare articolul “Cărţi fierbinţi în Războiul Rece”, aici.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: