anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Monahismul romanesc pe panza: pictorul Costin Petrescu

on December 11, 2014

Pictorul, profesorul universitar si publicistul Costin Petrescu (1872-1954) este cunoscut mai ales ca autor al „Marii Fresce a Neamului”  de la Ateneul Român. A lucrat aproximativ cinci ani la această pictură iar la inaugurare, în 1939, aceasta era cea mai mare operă de artă efectuată până atunci în România. Lată de 3 metri și lungă de 70 de metri, se întinde deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepția locului unde se află scena. Este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României.

Pictorul Costin Petrescu a pictat si interiorul Catedralei Încoronării din Alba Iulia (o fotografie, mai jos) si tot el a conceput și mantia regală pe care Regele Ferdinand a purtat-o la 15 octombrie 1922, cu ocazia încoronării de la Alba Iulia. A fost un apropiat al Casei Regale a Romaniei, care l-a stimat si l-a apreciat mult.

Mai putin cunoscute sunt insa unele lucrari ale sale care surprind admirabil atmosfera manastireasca de la inceputul anilor 1900. Doua dintre acestea se gasesc pastrate chiar pe domeniile regale, respectiv la Castelul Peles din Sinaia si la Castelul Reginei Maria de la Balcic (actual in Bulgaria). Prima dintre ele, “Interior de mănăstire cu călugăriţe” strajuieste in dreptul usii de intrare in una dintre camerele de la etajul II ale Castelului Peles (foto mai jos) si poate fi vizionata si azi – este de o expresivitate picturala extraordinara, si mi-a atras atentia in mod deosebit. A doua, ” Calugar in pridvor de biserica” – se pastreaza printre detinerile domeniului regal de la Balcic si cel mai probabil a fost achizitionata de Regina Maria a Romaniei; reprezinta un batran monah asezat in pridvorul unei manastiri tipic romanesti  (foto mai jos). Dupa cum se stie, Regina Maria iubea nespus asezarile monahale din Romania (cititi aici).

Vizionand cele doua picturi mi-am amintit faptul ca tanarul Zian Boca (viitorul Parinte Arsenie) a efectuat practica de pictura, dupa absolvirea Facultatii de Bellearte din Bucuresti,  sub indrumarea profesorului sau Costin Petrescu la pictarea bisericii din Bixadul Oltului, zona Brasov (despre aceasta am scris aici) – si o fotografie mai jos. Mai tarziu, datorita aprecierii de care s-a bucurat tanarul absolvent Zian Boca in fata profesorului sau, a fost invitat sa contribuie la pictura frescei de la Ateneul Roman, mai exact la scena intrarii lui Mihai Viteazul in Alba Iulia.

c_petrescu

Costin Petrescu: Interior de mănăstire cu călugăriţe, cca. 1910 (ulei pe panza, 40 x 24 cm), Castelul Peles

calugar

Costin Petrescu:  Calugar in pridvor de biserica, cca. 1920, ulei pe panza, (90 x 75,5 cm), Castelul de la Balcic

 

 

DSC04779

Fecioara Maria si Pruncul – fresca in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, realizata de Costin Petrescu

 

 

DSC05835

Fecioara Maria cu Pruncul – fresca pe cupola altarului bisericii din Bixadul Oltului – pictura apartine tanarului Zian Boca alaturi de profesorul sau, Costin Petrescu

 


One response to “Monahismul romanesc pe panza: pictorul Costin Petrescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: