anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Articolele anilor 1916-1918 despre situatia din Romania, via Regina Maria a Romaniei, in editiile americane si britanice

on December 1, 2014

In Romania inca exista o foarte slaba prezentare a documentelor din arhive care sa focalizeze atentia pe importanta pe care a jucat-o familia regala a Romaniei, in speta Regina Maria, in evolutia dar si in analiza situatiei politice si sociale din perioada primului razboi mondial si respectiv antemergatoare realizarii Romaniei Mari. In cele de mai jos sunt redate, de pe site-ul unui destoinic american, Tom Kinther, publicatiile vremii semnate de Regina Maria, identificate deocamdata si aparute in presa de limba engleza a vremii. Dintre acestea, articolul “Queen in a crisis” (“Regina in criza”), al carui preambul l-am tradus mai jos, mi-a atras atentia prin modul cum a ajuns sa fie publicat in SUA in decembrie 1918 dar si prin dramatismul si concentratia afirmatiilor Reginei Maria (scurtul articol poate fi citit integral in engleza, cu click pe titlul aferent de mai jos).

  My Country book by Marie Queen of Roumania 1916
  Roumania Joins the Entente Powers The Illustrated War News, 6 September 1916
  My Experiences in the War Hospitals of Rumania True Stories of the Great War 1917
  Queen in a Crisis The Ladies’ Home Journal December 1918
  Rumania’s Soldier Queen The Century Magazine 1918
  The Brave Effort of the Roumanian Royal Family The Sphere 9 March 1918
  Introduction to Roumania Yesterday and Today Queen Marie’s introduction to Mrs. Will Gordon’s book 1918
  A Woman in the Balkans chapter from Mrs. Will Gordon’s book 1918

 

QUEEN IN A CRISIS
The Ladies’ Home Journal for December 1918

QueenInACrises

Fotografia din articolul “Queen in a crisis”: Regina Maria – sora medica in primul razboi mondial, 1917 – courtesy of Tom Kinther

 

O Regina în criză
Nu este o sinecură sa fii regina unei tari” – Marie, Regina României

Credem uneori ca o regina trebuie sa fie cineva aflat deasupra tuturor lucrurilor, departata de sentimente, pasiuni și suferința pe care le indura alții. Ca dovada contrarie, editorii Ladies ‘Home Journal sunt bucuroși să dea cititorilor lor o imagine simplă și directă a vieții ei din timpul războiului, asa cum a transcris-o ea insasi, cu inima unui Reginei. Este si strigătul unei femei care isi va găsi ecoul în inima oricarei alte femei, în aceasta perioada din preajma Craciunului.

NOTA redactiei: Canalele  de comunicare normale cu România fiind închise la acest moment, acest articol, trimis catre o prietena americana de catre Majestatea Sa, Maria, Regina României, a fost scos din țară de către șeful misiunii Crucii Roșii americane, colonelul Henry W. Anderson . Este cunoscut faptul că regina a refuzat să-si dea consimțământul la “pacea” impusa de germani și recomandata de către aliați.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: