anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Presedintele Klaus Johannis si coroana regala a Romaniei

on November 18, 2014

Am rasfoit astazi blogul presedintelui ales al romanilor, Klaus Johannis. La 23 octombrie 2014, in textul sau “Respectul pentru coroana” domnia sa consemna (textul, preluat partial mai jos, se gaseste in intregime aici):

Picture 005

Fresca cu Regele Mihai al Romaniei, Catedrala Mitropolitana din Timisoara, 2013

În această seară m-am gândit să vă împărtășesc unele lucruri despre sentimentul dinastic din societatea noastră. Vreau să vă spun ce cred și pentru că sâmbătă Regele Mihai împlinește o vârstă frumoasă, în aceeași zi cu Armata Română.

După cum știți, denigrarea și uitarea au fost mijloacele principale de a lupta în anii comunismului împotriva Coroanei, un război subteran care s-a purtat în definitiv împotriva noastră, a identității noastre. Așa am rătăcit decenii întregi până când istoria s-a întors către noi și l-am putut vedea și auzi din nou pe Regele nostru. Dar inclusiv în primii ani de după 1989, Regele a fost denigrat în fel și chip într-o campanie antimonarhică orchestrată de partidul de guvernământ: ba că n-ar fi român (originea germană a familiei era, ca și acum, un păcat pentru unii), ba că ar vorbi prea puțin și prea neclar etc. I s-au impus reguli Lui, cel care a domnit cândva în această Țară și a cărui familie a cucerit Independența și a săvârșit Unirea. Am fost extrem de rușinat când Regele a fost alungat din țară de către președintele Iliescu și regimul său. Nu m-am simțit mai confortabil nici când, acum câțiva ani, Regele a fost acuzat de trădare într-o indecentă polemică. În schimb, isteriei, vulgarității și cinsimului, Suveranul le-a opus singurele arme de care a dispus: demnitatea și credința.

Fără îndoială, monarhia a fost cea mai bună epocă pe care a cunoscut-o România. După 1989, Familia Regală nu s-a abătut niciodată de la alianța cu democrațiile occidentale și a arbitrat mereu pe o scenă politică divizată și confuză. Nu puțini sunt cei care se întreabă astăzi dacă monarhia ar fi o soluție. Am însă toate motivele să cred că respectul românilor pentru Coroană va fi mai profund și mai cuprinzător în anii următori. În schimb, dacă vrem să punem punct acestei dezbateri, am putea cădea acum în plasa organizării unui plebiscit. Astfel, regalitatea ar fi expediată în istorie, iar discuția ar fi definitiv încheiată.

Vă las cu un gând frumos în preajma aniversării celor 93 de ani ai Regelui Mihai: dacă ar fi fost pe Tron, monarhul ar fi serbat 77 de ani de domnie. În inimile noastre, El este încă acolo. La mulți ani, Majestate!

Klaus


3 responses to “Presedintele Klaus Johannis si coroana regala a Romaniei

  1. Dan Ghenea says:

    Interesant, într-adevăr. Rămâne de văzut dacă a fost doar o nadă electorală sau mai mult decât atât. Cât despre referendum, nu cred, ca domnul Iohannis că ar fi o capcana. Capcana e tocmai zvonul că un asemenea referendum nu ar putea fi câştigat. Dar sunt dispus să il cred pe domnul presedinte, dacă se va strădui ca încă în anul următor să propună dezbaterii publice 3 teme stringente: reintroducere coroanei pe stemă, decretarea zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională şi legiferarea unui statut oficial pentru Familia Regală a României

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: