anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Exorcizarea” din Fortul 13 Jilava…

on October 19, 2014

Mi-a atras de curand atentia un nou articol semnat pentru ziarul “Adevarul”, la 16 octombrie 2014, de presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a Memoriei Exilului Romanesc, teolog conf. univ.  Radu Preda, cu titlul Exorcista (de citit in intregime, in link).

Extrag doua paragrafe din el:  “Cum Bucureştiul a găzduit, la finalul lui august, congresul asociaţiilor foştilor deţinuţi politici din Europa de Est – un eveniment care nu ar fi putut avea loc fără angajamentul Fundaţiei Române pentru Democraţie –, vizitarea Jilavei s-a impus de la sine. Oricât sunt însă de expresive zidurile, ele singure nu povestesc în detaliu suferinţele şi umilinţele la care au fost martore. Aşa s-a născut ideea unei expoziţii dedicate grupului de partizani din munţii Făgăraşului coagulat în jurul familiei Arnăuţoiu, ai cărui ultimi membri au fost executaţi la Jilava.

Momentul a fost întregit de un program muzical (Bach, Silvestri, Bartok şi Enescu) susţinut de Ioana Voicu-Arnăuţoiu, fiica lui Toma Arnăuţoiu, alături de Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. Sunetele ineditului concert au răsunat cu puterea unui act de exorcizare. În celula în care s-au auzit doar gemete, acum se înălţau armonii la graniţa dintre lacrimă şi bucurie. O răzbunare prin frumuseţe a imensului urât produs în acel loc. Nu în ultimul rând, a fost cel mai tulburător tribut al fiicei pentru tatăl ucis din cauza dorinţei de a îşi vedea copila trăind într-o ţară liberă.”

Fotografiile de dedesubt au fost realizate in 2013 la expozitia “Securitatea – instrument al dictaturii“, expozitie oferita de CNSAS in perioada 10-26 iulie 2013, la Sibiu, si sunt legate de grupul de rezistenta Arnăuţoiu, mentionat in articolul de mai sus.

2 responses to ““Exorcizarea” din Fortul 13 Jilava…

  1. Impresionant ! Intamplarea face ca pe doamna Ioana Voicu- Arnautoiu sa o cunosc personal ! Iata , dragostea ii reuneste pe oameni ,in cele mai neasteptate moduri ! Va imbratisez si va multumesc ! Doamne ajuta !

    • anomismi44 says:

      Impresionata am fost si eu…Dar cuvintele sunt atat de neputincioase. Cu mare drag, va multumesc si indraznesc sa transmit dnei Ioana Voicu-Arnautoiu toata stima si recunostinta mea. Doamne ajuta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: