anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Din zisele Parintelui Arsenie Boca la Prislop in 1957, consemnate de Maica Magdalena Ivan (Manastirea Tismana)

on October 19, 2014

Cele de mai jos sunt extrase din recent aparuta carte, “Parintele Arsenie Boca. Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana)“, Ed. Agnos, Sibiu, 2014:

prislop_vechi

Manstirea Prislop in anii’ 50, cand Parintele Arsenie Boca era acolo

Adevarata rabdare este cea mai mare putere, caci ea nu se stinge niciodata; e ca steaua cea vesnica, iar toate celelalte ispravi ale omului nu sunt alaturi de dansa decat niste licariri slabe.”

“Lucrul cel mai mare in viata, de care se poate bucura omul, este o inima plina de iubire si un cuget bun; decat de un portofel ticsit de bani, de o trasura sau o masina de lux.”

“Piedica cea mai mare in a ne cunoaste pe noi insine este tocmai dorinta de-a parea noi mai mult decat suntem, ba inca a ne si crede astfel.”

“Cu cat un om este mai cult, cu atat este mai modest, caci stie cat de putin isi datoreste lui  si cat de mare este numarul binefacatorilor sai.”

“Mestesugul de capetenie pentru lume, pentru buna crestere a ei si a fiecarui ins in parte nu este dojana si cearta, ci pentru a usura drumul spre bine trebuie sa destepti in altul dorul de a face binele. Sa-l ridici pe om, nu sa-l cobori.”

“Lumina cea mai multa vine de la acei oameni care in viata lor au trait si au suferit din plin si din adanc pentru ei si pentru altii. Cine intelege aceasta, asupra lui napadeste un puternic simtamant de modestie si atunci vede ce rea e trufia mintii, a tineretii, careia ii lipseste practica cea mare a vietii.”

***

UPDATE:   Puteti citi  si Acatistul Căii Părintelui Arsenie, compus foarte recent de poetul Marius Ianus, si el un iubitor al Parintelui Arsenie Boca.

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: