anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Iconarul tacerii, iconarul smereniei: Ioan Irineu Protcenco (V)

on October 3, 2014

Comunica cu lumea numai prin sfintele icoane” – spunea Parintele Ioil Gheorghiu – staretul Manastirii Sihastria, in vremea cand fratele Ioan – devenit apoi monahul Irineu Protcenco, picta acolo…

DSC06198

Pictura originala “Tanguirea Maicii Domnului” – detaliu al chipului, pictor Irineu Protcenco, ulei pe panza,  1947, Manastirea Sihastria Secului

Schimonahul Irineu Protcenco s-a nascut in comuna Novo Pavlovca, gubernia Alexandrovsca, Ucraina la 8 mai 1888 (numele initial: Ivan Protcenco). A facut Academia de Bellearte din Kiev – sectia pictura bisericeasca in ulei.

A absolvit belleartele in 1907 cu mentiunea “magna cum laudae” – printre cei mai buni studenti.

In 1910 a deschis la Chisinau un atelier de pictura; in acest oras a pictat pana la inceputul celui de al doilea razboi mondial. A pictat si  ansambluri picturale mari – la Catedrala Ciuflea din Chisinau, Catedrala din Chilia Noua, paraclisul seminarului de la Ismail, un paraclis la Manastirea Chitcani, etc.

A mai realizat ansambluri de catapeteasma, icoane separate, miniaturi, comenzi particulare, icoane praznicale la catedralele din Chisinau, etc.

Intre cele doua razboaie mondiale, era socotit intre primii pictori bisericesti ai Romaniei Mari.

La infiintarea, la Chisinau, a “Asociatiei pictorilor” basarabeni, formata din 38 de membri, a fost ales presedintele acesteia.

Avea mare evlavie la Maica Domnului, motiv pentru care intre cele mai minunate icoane realizate de el sunt Maica Domnului Axionita, Maica Domnului Prodromita, Dulcea Sarutare, etc.

In 1940 se retrage de peste Prut la Bucuresti, fugind de prigoana sovietica.

La Manastirea Sihastria a ajuns in 1947, fiind adus de Parintele Cleopa Ilie, cu rugamintea de a picta nou-ridicatul Paraclis “Sfintii Ioachim si Ana” de acolo. Era impreuna cu a doua sotie, care se va calugari si ea, sub numele de Pelaghia. Ioan-Irineu si Pelaghia au trait la Manastirea Sihastria, pana la trecerea la cele vesnice. S-au acomodat cu usurinta vietii manastiresti. Iconarul Ioan se ruga mult si citea mai ales din Psaltire cateva catisme pe zi. Mai citea din Ceaslov si din Noul Testament – din acesta cateva capitole zilnic. Acestea au fost singurele sale carti.

Pictura sa era o forma prelungita a rugaciunii sufletului sau. Picta folosindu-se de un singur ochi (stangul), pe celalalt pierzandu-l in timpul primului razboi mondial, la care a participat ca soldat. Lucra totdeauna singur pe schela, singur in biserica, adesea cu usa incuiata. Icoanele formau pentru el un act de marturisire a credintei in Hristos. Voia sa fie perfecte, ca desen, colorit, expresie si adanca traire interioara. Picta cu post si rugaciune, lucrarile sale purtand duh si viata.

Era o fire extrem de tacuta, blanda si singuratica. Fratele Ioan era mereu interiorizat si contemplativ. Nu primea vizite si nu vorbea cu oamenii. Comunica cu lumea numai prin sfintele icoane, iar cu Dumnezeu prin rugaciune si fapte bune.

A plecat din aceasta viata in zorii zilei de 20 august 1953, la numai cateva zile dupa calugarirea sub numele de Irineu. Sotia sa, monahia Pelaghia, a ramas in continuare la Manastirea Sihatria, de unde s-a mutat la Domnul in 1980. Amandoi sunt inmormantati in cimitirul manastrii (foto mai jos).

Nota: Datele de mai sus sunt extrase din cartea-album “Manastirea Sihastria – Un pridvor al Raiului” (ed. Manstirii Sihastria, 2008)

DSC06235

Pelaghia Protcenco – chipul de pe piatra funerara

DSC06232

Irineu Protcenco – chipul de pe piatra funerara

DSC06234

Mormantul monahiei Pelaghia Protcenco (1891-1980)

DSC06231

Mormantul monahului Irineu Protcenco (8 mai 1888-20 august 1953)

 

 

Fara indoiala, personalitatea pictorului Ioan Protcenco… Fara indoiala, personalitatea pictorului Ioan Protcenco, devenit fratele Ioan la Manastirea Sihastria, si in final schimonahul Irineu, este singulara in iconografia noastra. Din cele descrise de cei (putini) care l-au cunoscut, se pare ca exista cateva trasaturi comune cu cativa mari pictori crestini ai lumii.

Spun aceasta, deoarece am gasit de curand, in cartea academicienei Zoe Dumitrescu-Busulenga (Maica Benedicta), “Sa nu pierdem verticala. Interviuri si dialoguri.” (Ed. Nicodim Caligraful, Manastirea Putna, 2013), cateva referiri foarte interesante, care m-au dus direct cu gandul la pictorul Irineu Protcenco. Le reproduc mai jos:

DSC06161

Ultima pictura – ramasa neterminata (1953), a lui Irineu Protcenco, desupra usii de intrare in naosul Paraclisului de la Manastirea Sihastria

…Toate aceste lucruri vorbesc despre posibilitatea sfantului de a deschide drumuri, de a arata, precum spuneam, calea. Ei ne sunt aproape si cand ii invocam, pentru ca noi nu vedem nimic de dincolo, suntem orbi, nu auzim sunete decat sapte, nu vedem culori decat sapte – nimic mai mult. Trupul acesta, inchisoarea aceasta a trupului este o piedica in calea vederii noastre totale, absolute. Si in legatura cu aceasta capacitate a lor de a vedea, de a sugera, s-a nascut si pictura, pe langa muzica. Deci erau in primul rand poeti, muzicieni, si au devenit si pictori. Sa nu uitam ca Sfantul Luca a fost primul pictor crestin care a facut imaginea Maicii Domnului, iar daca va veti duce in Grecia, la Salonic, veti vedea o icoana a Maicii Domnului Achiropita – adica nefacuta de mana omeneasca, inceputa si sfarsita de altcineva decat de pictor, deci iarasi de Duh, de interventia Sfantului Duh. Va fi fiind aceea Icoana Sfantului Luca, va fi fiind alta, cine stie…oricum, interventia Duhului este prezenta.

Calugarii pictori sunt in general de o deosebita finete si subtilitate artistica. Niciodata n-am sa uit surpriza pe care am avut-o intrand in Manastirea San Marco din Florenta. M-am uitat in dreapta, m-am uitat in stanga, porneau doua randuri de scari, am vazut doua tablouri, unul de Pollaiuolo, celalalt de Ghirlandaio, am vazut curtea  interioara, cortilele si am crezut ca am vazut tot dar sotul meu spune: ‘Hai sa mergem sus sa intram in chilii!’ Am crezut ca poate nu ne dau voie, dar am zis hai sa incercam si am suit la etaj.  Intai de toate am dat de biblioteca si la biblioteca scria undeva, pe o tablie ‘De aici a fost ridicat in noaptea de cutare, 1492, fratele Girolamo Savonarola’, care a fost ars, dupa cum bine stiti. […] Si am deschis usile la cateva chilii, ca sa descoperim undeva pe un perete, cu simplitate, pictata a fresco o mica imagine sacra. Cine o facuse? Fra Angelico – marele pictor italian. Ei bine, el era florentin si acolo era metania lui, la San Marco, si a impodobit toate chiliile cu o imagine: intr-o parte Boboteaza, intr-alta parte Invierea Domnului, Crucificarea, Maica Domnului s.a.m.d. Admirabile, uimitoare fiecare din ele! N-am sa uit niciodata Buna vestire in care aripile Ingerului freamata stand in genunchi in fata Maicutei Domnului. Ii freamata aripile in toate culorile curcubeului, este de o frumusete, de o transparenta, care te face sa iti dai seama ca sunt interventii de Sus acolo, un penel omenesc nu ajunge el singur sa faca asta! […]  Daca revenim la noi ne gadim la Rubliov, la frumusetea Maicii Domnului, la chipul Maicii Domnului facut de el cum nimeni n-a mai putut sa-l faca, poate numai Mantuitorul. Iar de pe meleagurile noastre poate ati auzit de Picu Patrut – un biet dascal din Saliste, care a trait in secolul trecut in vremea lui Anton Pann…”  (extras din conferinta ASCOR unde a fost invitata acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga, Iasi, 29 martie 1997).


3 responses to “Iconarul tacerii, iconarul smereniei: Ioan Irineu Protcenco (V)

  1. […] icoanele pictate pe panza de iconarul calugar Ivan (Irineu) Protcenco aflate in Paraclisul Manastirii Sihastria din jud. Neamt, se gaseste si cea de mai jos, avand ca […]

  2. […] în latină – Pentecostes) – pictura in Paraclisul Manastirii Sihastria – de Ivan Irineu Protcenco, sfarsitul anilor […]

  3. […] Sfantului Nicolae (cca. 1950) – lucrare a iconarului calugarit Ivan (Irineu) Protcenco, in Paraclisul Manastirii Sihastria din jud. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: