anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Un tineret fara un ideal inseamna un Neam fara ideal, si un Neam fara ideal inseamna practic un Neam fara viitor”

on September 21, 2014

Un tineret fara un ideal inseamna un Neam fara ideal, si un Neam fara ideal inseamna practic un Neam fara viitor” (extras din predica de mai jos a IPS Bartolomeu Anania).

Unul dintre apropiatii sai, teologul Radu Preda – conferentiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca si presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, scria la 18 martie 2014, pentru ziarul “Adevarul” – rubrica “Spiritualitate”, un eseu numit “Barbatie” – cu referire la mentorul sau, IPS Bartolomeu Anania. Il preiau mai jos de pe site-ul de Teologie Sociala al teologului Radu Preda (link aici), iar apoi adaug un cuvant memorabil al Parintelui Bartolomeu despre Tinerete, tinut in Catedrala Mitropolitana din Cluj, la un inceput de octombrie, cu cativa ani in urma.

BARBATIE

autor:    Conf. univ. dr. RADU PREDA

Mitropolitul Bartolomeu ar fi împlinit azi, la 18 martie, 93 de ani. Adică vârsta regelui Mihai. Chiar dacă nu a mai apucat acest soroc patriarhal, ierarhul a lăsat suficiente urme în conștiința publică. Motivul: a oferit un exemplu de bărbăție.

Pentru că nu altminteri poate fi cineva care a trecut prin victorii și dezamăgiri, glorie și umilință, prietenii celebre și detractări odioase, parcurgând tenace un întreg peisaj sufletesc. Al său propriu și al contemporanilor deopotrivă. Bărbăția lui Bartolomeu s-a probat în timp. Adică nu a fost o toană, răzvrătire de moment. În general, oamenii de caracter se vădesc mai ales la capătul drumului. Au respirația lungă. La polul opus ambițioșilor, hahalerelor, carieriștilor, paranoicilor, delatorilor, turnătorilor, impostorilor cocoțați în jilțuri bisericești sau analfabeților ajunși la catedră.

Plătind prețul libertății prin faptul de a fi fost acuzat de cei de stânga că era de dreapta și de cei de dreapta că ar fi de stânga, Bartolomeu a încurcat constant logica aparatului comunist. Într-o notă din 20 septembrie 1976 a lui Gheorghe Nenciu, controlorul de tristă memorie al cultelor religioase, aflată în arhiva CNSAS, în Fondul Informativ, dosarul 1450, volumul 2, foile 209-210, se afirmă negru pe alb: «Anania a fost trimis în urmă cu 10 ani în SUA şi are o atitudine total necorespunzătoare, s-a opus participării preoţilor şi credincioşilor din cadrul parohiilor româneşti la contramanifestaţii motivând că românii vor libertate în ţară din partea regimului comunist. […] Patriarhul Justinian, prin scrisori personale şi fără să anunţe Departamentul Cultelor, l-a adus în ţară în cursul anului 1974 şi a încercat să preseze autorităţile de stat să-l accepte ca episcop vicar. Cunoscând acţiunile arhim. Anania, trecutul lui dubios (fost legionar, condamnat la 20 de ani de închisoare şi caracterul său nedeschis colaborării cu statul), forul nostru conducător (tov. Bodnăraş) n-a fost de acord să promoveze în sinod un asemenea element.»

Eticheta de „fost legionar” este la fel de justificată precum cea de „fost comunist” pentru cineva care a fost, asemeni colegilor de generație, pionier. De fapt, cum am sugerat deja, Bartolomeu a purtat toată viața stigmatele suferinței neînțelese și acuzațiilor nefondate. Acestea nu fac altceva decât să demonstreze că, în fața unei alternative la minciuna generalizată, tendința este să îl faci mincinos și pe omul cinstit. Este neputința acceptării că se poate și altfel, că nu toți sunt corupți, colaboratori, lași. Într-adevăr, văzând pasivitatea, lipsa de empatie pentru agenda socială reală, autismul, pofta de lux și de bani a unor contemporani, devine aproape de necrezut că a existat un ierarh cu voce puternică, solidar cu păstoriții săi, atent la semnele vremii. Pe scurt: un bărbat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: