anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Memoria insotitoare…

on September 21, 2014

A 11-a editie a campaniei “Dreptul la memorie – Muzeul Comunismului din Romania”  – campanie organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc in parteneriat cu Adevarul Live, a prezentat joi, 18 septembrie 2014, o intalnire-dialog cu regizorul Nicolae Mărgineanu – fiul psihologului Nicolae Mărgineanu – filosof, doctor in psihologie, specializari in Germania, Marea Britanie si bursier al unor universitati americane, care a fost intemnitat peste 16 ani in inchisorile comuniste, incepand din 1948, pentru convingerile si credinta sa. Emisiunea se poate viziona prin click pe imaginea de la finalul afisarii.

Dialogul cu regizorul Nicolae Margineanu, s-a axat pe subiectul legat de elitele Romaniei, destine exemplare dar tragice din comunism. S-a argumentat nevoia realizarii unui Muzeu al Comunismului – la Jilava, in Fortul 13. In acceptiunea regizorului Nicolae Margineanu, nu este de ajuns existenta Muzeului “Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei” din Sighetul Marmatiei – pentru ca acolo este prea izolat. Ci este necesar unul si langa Bucuresti, iar la Fortul 13 de la Jilava este foarte postrivit, mai ales fiindca acolo a fost placa turnanta din vremea temnitelor comuniste.

poarta-alba

Afis de prezentare a filmului “Poarta Alba” – regizat de Nicolae Margineanu si inspirat de cartea “Vărul Alexandru” – de Adrian Oprescu, premiera – octombrie 2014

Cu ocazia acestei emisiuni, regizorul Nicolae Margineanu a anuntat in premiera ca in luna octombrie 2014  va aparea pe piata un nou film la care a lucrat, despre Canalul Dunare-Marea Neagra. Filmul se numeste  “POARTA ALBA“, este un film artistic si prezinta povestea Lagarului de Munca Fortata de aici. Lansarea filmului va avea loc la 17 octombrie 2014, la Cinema Studio din Bucuresti.  S-a specificat ca in film va aparea si personajul Parintelui Arsenie Boca, care a ispasit aici una dintre pedepsele de detentie, cea din anii 1951-1952.

In regia lui Nicolae Margineanu, au aparut PANA ACUM urmatoarele filme documentare, artistice  sau scenarii radiofonice conexe:

1.  BINECUVANTATA FII, INCHISOARE – FILM, 2002:

Filmul, bazat pe fapte reale, ne poarta in Romania sfarsitului anilor 1940 si inceputul anilor 1950, o Romanie stalinista unde regimul la putere incepe prigoana impotriva propriului neam si propriei credinte.

Nicoleta, o tanara intelectuala romanca este arestata. Crima sa este dubla: ea face parte dintr-un partid politic de opozitie si este nepoata pe linie materna a lui Iuliu Maniu. In prima perioada a detentiei la Malmaison, eroina este interogata si torturata pana la extenuare, pana aproape de acea granita nevazuta intre viata si moarte. Regasindu-se singura in fata acestei insuportabile si interminabile suferinte, cand nimeni si nimic nu mai lasa sa se intrevada vreo speranta, Nicoleta descopera in adancurile misterioase ale firii puterea credintei.

Intalnirea cu Dumnezeu ii da eroinei libertatea interioara si curajul sa se opuna si sa reziste monstruozitatii anchetatorilor. Ea reuseste sa-si apare nu numai convingerile politice ci si pe cele religioase. Cand suferi pana la limita suportabilului “poti sa mori sau poti sa-l gasesti pe Dumnezeu”. Dar, din momentul cand Dumnezeu apare in viata celei care sufera, forta ei este fara margini…

Dupa trei luni, Nicoleta este transferata la inchisoarea din Mislea, unde devine un exemplu de rezilienta si devotare pentru detinute. De acolo, ea este transferata la canalul Dunare-Marea Neagra…

Dupa patru ani de detentie, este eliberata fara a fi niciodata judecata. Aceasta perioada grea de incercare nu a facut decat sa o transforme in figura de frunte a rezistentei si jertfei crestine romanesti si, prin extrapolare, a jertfei crestine universale.

Filmul este ecranizarea scrierii cu caracter autobiografic a scriitoarei Nicole Valéry-Grossu “Bénie sois-tu, prison”.

Regizorul Nicolae Margineanu a realizat acest film ca o “datorie morala”, deoarece tatal sau, psihologul Nicolae Margineanu, a fost inchis de comunisti 16 ani ca detinut politic.

“”Binecuvântata fii, închisoare” a fost o datorie morala, un film închinat acestor oameni care au suferit atât de mult. Ma bucur ca am reusit sa-l fac si îl consider filmul cel mai important din cariera mea” (Nicolae Margineanu, 2002).

2.  DEMASCAREA – film, 2010 –  “Fenomenul Piteşti”, una dintre cele mai crude şi inumane acţiuni represive din istoria recentă, este reconstituit pas cu pas de cei care i-au căzut pradă. Şase dintre victimele care au supravieţuit torturii şi agresiunilor verbale si îşi amintesc cu emoţie, durere, dar şi cu seninătate şi uneori umor momentele îndurate pentru a satisface plăcerea sadică a agresorilor lor.

3.  PARINTELE ARSENIE BOCA, OMUL LUI DUMNEZEU – film, 2011

4.  Parintele Arsenie Boca — Taina Iubirii – teatru radiofonic, 2011

5.  Parintele Arsenie Boca – Suisul muntelui – teatru radiofonic, 2012

6.  Parintele Arsenie Boca – Omul durerilor – teatru radiofonic, 2012

7.  PARINTELE ARSENIE BOCA IN DUH SI ADEVAR – film,  2013

nm

„Să nu ne răzbunaţi, dar să nu ne uitaţi!“ Fiul lui Nicolae Mărgineanu, despre elitele de altădată

One response to “Memoria insotitoare…

  1. […] filmul artistic “Poarta Alba” – despre a carui premiera a anuntat recent (cititi aici). Premiera de pe 17 octombrie 2014  va avea loc la Cinematograful Studio din capitala. In film […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: