La 2 iunie 2014, statuia omului de cultura si diplomatului roman Lucian Blaga, fost ambasador al Romaniei în Portugalia, a fost dezvelită la Estoril – o statiune pe litoralul portughez situata la numai cativa kilometri de capitala Lisabona. Lucian Blaga a fost ales pentru a marca 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre Romania si Portugalia. Realizata de artistul plastic Aurel-Gheorghe Ardeleanu, cu sprijinul Instiutului Cultural Roman din Lisabona, statuia a fost amplasata in fata hotelului “Palacio” din Estoril, unde a si locuit Lucian Blaga in timpul mandatului sau de ambasador (1938-1939). Hotelul se gaseste in centrul staţiunii, intr-un parc minunat (foto deasupra). Estoril este cunoscut mai ales ca locul in care foarte multi regi europeni exilaţi si-au trait a doua parte a vietii. Intre ei s-a aflat si Regele Carol al II-lea al Romaniei, a carui vila (despre care am scris si am inserat imagini pe mai multe pagini de pe blogurile mele – vedeti de exemplu aici) se gaseste azi, intr-o mica parte a sa (in fapt unul dintre apartamentele vilei “Mar e Sol” a lui Rei Carol), in proprietatea unei romance, doamna Mihaela Georgescu Delafras (fosta Mihaela Rogalski) – puteti viziona filmul despre vila Rei Carol de la Estoril, in care intervievata este Dna Mihaela Georgescu Delafras, la Emisiunea “Ora regelui” – realizata de Camelia Csiki, in editia din 14 iunie 2014 (link aici).
Cu ocazia dezvelirii statuii lui Lucian Blaga la Estoril, s-a organizat si o expoziţie cu fotografii importante din viata diplomatica a scriitorului si filososfului roman.
Un alt nume de mare om de cultura roman legat de Lisabona este si Mircea Eliade, care a locuit la Lisabona si la Cascais (vedeti fotografii aici, aici si aici) si care a fost atasat cultural al Romaniei in Portugalia in perioada 1941-1945.
Institutul Cultural Roman din Lisabona readuce istoria Romaniei si a relatiilor diplomatice dintre cele doua tari in actualitate, prin organizarea evenimentului “Datorie și sacrificiu: anul 1914 și Casa Regală a României” – cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Ambasada României la Lisabona a organizat evenimentul (ce va avea loc la 23 septembrie 2014) in parteneriat cu Primăria orasului Cascais (Estoril si Cascais sunt doua statiuni surori, imediat vecine, situate in apropierea Lisabonei), in Espaço Memória dos Exílios din Estoril. Sunt programate prelegerile: „Portugalia în primul război mondial“ – de Margarida de Magalhães Ramalho, „Ferdinand I, regele român cu sânge portughez“ – de Delia Voicu, cercetător la Institutul Diplomatic Român; „Regina Elisabeta a României şi muzica lui George Enescu“ – de Liliana Bizineche, profesor la Conservatorul din Evora; „Regina Maria în timpul primului război mondial“ – de Mihaela Georgescu Delafras.
Legaturile familiei regale a Romaniei cu Portugalia, respectiv cu Lisabona si Estoril au fost foarte puternice, Portugalia fiind singura tara europeana care, intr-un tarziu, a oferit posibilitate de sedere exilatului Rege Carol al II-lea al Romaniei si Elenei Lupescu, incepand cu luna septembrie 1947 (cititi aici). Dupa moartea sa din aprilie 1953, Manastirea São Vicente de Fora din Lisabona a fost locul in care ex-regele Romaniei Carol al II-lea a fost inmormantat, alaturi de regii Portugaliei – in panteonul regal al monarhilor de Braganza (Casa de Bragança) – vedeti aici, de unde a fost repatriat si reinhumat la Manastirea Curtea de Arges, alaturi de parintii sai – Regele Ferdinand si Regina Maria, abia in anul 2003.
Leave a Reply