anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Compozitorul celor doua imnuri: Ciprian Porumbescu

on September 7, 2014

DSC05873Ciprian Golembiovski, devenit peste ani Porumbescu (tatal sau, preotul Iraclie Golembiovski, a reusit sa oficializeze revenirea la numele romanesc al familiei, Porumbescu, abia in a doua parte a scurtei vieti a fiului sau) este, deocamdata, singurul compozitor ale carui doua bucati muzicale au fost adoptate pentru imnul national. Imnul Romaniei (cel anterior), “Trei culori ” a fost compus si a avut si versurile semnate de Ciprian Porumbescu.  Imnul Albaniei, adoptat in 1912, are si el muzica compusa de Ciprian Porumbescu iar versurile apartin poetului albanez Asdreni (Aleksandër Stavre Drenova). Compozitia muzicala a imnului Albaniei este varianta originala a cantecului “Pe-al nostru steag e scris Unire” (sau “E scris pe tricolor unire”).

DSC05891

Porumbescu a fost implicat  si in viata politica a vremii, participand, in 1871 (avea doar 18 ani!),  la sarbatorirea a 400 de ani de la zidirea Manastirii Putna (alaturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu) si uimind asistenta cu cantecul sau  de vioara.

Sase ani mai tarziu, in  1877, Ciprian Porumbescu avea sa fie arestat pentru activitatea sa politica – deoarece, impreuna cu cativa colegi din asociatia  academica „Arboroasa” din Cernauti, a trimis o telegrama de condoleante Primariei din Iasi – care comemora 100 de ani de la decesul domnitorului Grigore Ghica, iar acesta se impotrivise cedarii Bucovinei catre austrieci.

DSC05877 DSC05888

Trimis la Viena  la ‘Konservatorium fur Musik’ pentru studiu, de catre tatal sau – pe cheltuiala proprie, pentru doi ani, acolo Ciprian Porumbescu a produs, in anul 1880, o colecţie de 20 de piese corale si cantece la unison publicand „Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani” (unde au fost incluse: „Cantecul gintei latine”, „Cantecul tricolorului” si „Imnul Unirii – Pe-al nostru steag”), prima lucrare de acest gen realizata de un roman.

Pentru  activitatea sa politica a fost intemnitat – dar in acel timp a compus piesele sale cele mai valoroase. Tuberculoza contractata in acea perioada, l-a rapus la numai 29 de ani si jumatate.

DSC05900


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: