anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Modelul iconic al muceniciei Brâncovenilor sau despre „alternativa unei frumuseţi în stare să întreacă oroarea” (Sorin Dumitrescu)

on August 29, 2014

Alexandru Valentin Crăciun

Împlinirea, anul acesta, a 300 de ani de la mucenicia Brâncovenilor (1714-2014), a fost celebrată de Biserica Ortodoxă Română printr-o serie de manifestări ce au culminat cu sfinţirea picturii a două dintre ctitoriile emblematice ale epocii brâncoveneşti: Biserica Sf. Gheorghe-Nou din Bucureşti („Kilometrul Zero”), şi Biserica Sf. Gheorghe de la Mogoşoaia. Cu acest prilej, între cele două locaţii s-a desfăşurat un grandios pelerinaj cu racla moaştelor „ultimului Constantin”, eveniment reflectat şi comentat pe larg de mass-media laică şi bisericească. Şi totuşi… Într-un contrast benefic cu fastul acelor zile, într-un ungher smerit al cuhniei de la Mogoşoaia, într-o atmosferă de catacombă creştină, se desfăşura un eveniment nu mai puţin eclesial: dezvelirea modelului iconic al muceniciei Brâncovenilor, realizat de maestrul Sorin Dumitrescu.

Modelul iconic al muceniciei Brâncovenilor (Sorin Dumitrescu) Modelul iconic al muceniciei Brâncovenilor (Sorin Dumitrescu)

Desigur, dorinţa de reevaluare a icoanei-standard dedicată Sfinţilor Brâncoveni, inspirată – fatalmente – de „recuzita vizuală” a tabloului votiv de la Hurezi, era…

View original post 620 more words


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: