anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Iconarul tacerii, iconarul smereniei: Ioan Irineu Protcenco (II)

on August 26, 2014

Prima parte se poate citi aici.

ioil

Parintele Ioil Gheorghiu – staret al Manastirii Sihastria in perioada ultimilor ani ai iconarului Irineu Protcenco acolo

album-un-pridvor-al-raiului-cop-1In cartea-album “Manastirea Sihastria – Un pridvor al Raiului” (ed. Manstirii Sihastria, 2008) am gasit cateva insemnari ale  Protosinghelului Ioil Gheorghiu, staret al
Manastirii Sihastria Secului in perioada 1949-1959, despre pictorul Irineu Protcenco si lucrarea sa. Parintele Ioil a stiut cel mai bine despre Irineu Protcenco, intrucat acesta a fost adus la Sihastria in 1947 de catre Parintele Cleopa. In acelasi album se gasesc si cateva fotografii dupa unele dintre picturile iconarului, picturi ce innobileaza Paraclisul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana de la Sihastria, pe care in intregime l-a pictat monahul Irineu.

DSC06328

Ioan (Ivan) Protcenco in tinerete, devenit la sfarsitul vietii monah, sub numele de Irineu

Rememora Parintele Ioil Gheorghiu ca maiestria deosebita a pictorului Irineu Protcenco devenea si mai uluitoare, mai ales dacă ne gândim că avea doar un singur ochi sănătos, pe celalalt pierzându-l în timpul primului război mondial “într-un accident pe care noi, oamenii, am fi tentați să-l considerăm stupid, dar care, să nu pierdem din vedere, a fost îngăduit de Dumnezeu: un soldat și-a scuturat hainele și de pe ele a sărit un ciob de sticlă care i-a secționat irisul”. Parintele Ioil spunea ca inainte de a picta vreun sfânt, Irineu Protcenco îi studia bine viața. “Picta în prima parte a zilei, cu post negru și rugăciune și nu vorbea cu nimeni în timpul acesta. Chiar părintele Paisie Olaru a urcat pe schele odată ca să vada și să admire lucrarea, dar Irineu Protcenco i-a spus: ‘Dacă ai venit tu, plec eu’, făcându-l pe Părintele Paisie sa plece de îndată, cerându-și iertare. […] După ce mânca nu mai picta nimic, ci făcea alte lucruri (de exemplu, își prepara culorile).

Catapeteasma din Paraclisul Sihastriei are 54 de picturi in ulei pe lemn, si a fost finalizata deja in 1947 (in chiar anul cand Ioan Protcenco a fost adus de la Bucuresti-Afumati, la Sihastria, impreuna cu sotia sa cea de a doua, Pelaghia, si adapostiti aici de Parintele Cleopa).  Va urma.

DSC06177

Catapeteasma Paraclisului Manastirii Sihastria Secului cu picturile lui Irineu Protcenco, datand din 1947


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: