anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Parcul memorial de la Bran – in memoria rezistentei anticomuniste

on July 24, 2014

cruce1La baza Castelului de la Bran, pe malul raului si la cativa metri de Capela de la Bran ridicata de Principesa Ileana a Romaniei in amintirea mamei sale, Regina Maria, se gaseste azi un parc cu cateva figuri de lemn. Locul se mai numeste si “Platoul Inima Reginei” – in amintirea locatiei in care, in timpul si imediat dupa cel de al doilea razboi mondial, aici a functionat un spital de campanie ridicat si pus in functiune prin aportul semnificativ, inclusiv medical, al Principesei Ileana – in amintirea mamei sale care a slujit si ea spitalelor de campanie din primul razboi mondial. In acest spatiu, azi,  calatorului nestiutor, cele cateva sculpturi de lemn ii apar ca bizare – chipuri chinuite, corpuri si trasaturi amare. Chiar si o cruce zabrelita strajuieste acolo, la  marginea soselei, amintind de miscarea de rezistenta nationala.

Este un mic spatiu memorial, si este – fara ca undeva sa scrie sau sa se explice, omtacerea chipurilor fara glas a celor care au murit in inchisorile comuniste… Identificarea memoriala este dificila neavizatului, insa o placa comemorativa de la baza uneia dintre sculpturi, face o trimitere mai clara.

In august 2011, zeci de meşteri populari şi artişti plastici si-au prezentat lucrările, timp de două săptămâni, pe acest platou de la Bran. Festivalul de Artă Tradiţională şi Modernă „Poarta Branului” a incercat sa reia preocupările Reginei Maria a Romaniei, care, in perioada anilor 1923-1937, în verile petrecute la Castelul Bran,  îi invita aici pe cei mai renumiţi pictori şi sculptori ai timpului. Intrucat micul parc memorial statuar de la Bran nu poarta nici o inscriptie, este posibil ca sculpturile de lemn actuale, in forma acestui memorial al durerii, sa fie unele donate locului de unii dintre cei care  au participat la festivalul din 2011. Oricare ar fi originea sau autorul(ii) lor, va invit sa le vizionati in fotografiile de mai jos, si sa le vizitati cand veti ajunge la Bran. Va vor vorbi de la sine…

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: