anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Viata de incercare”

on June 29, 2014
DSC01892

Copie fidela dupa o portiune de pictura din biserica de la Draganescu (executata de Parintele Arsenie Boca in anii’70-’80) – copie ce se gaseste in incinta Schitului Sadinca, jud. Sibiu (executata in anii din urma de un grup de pictori, la comanda staretului de la Sadinca)

Era al doilea an de cand Parintele Arsenie Boca fusese mutat de la Manastirea Sambata, la Manastirea Prislop. In pragul Craciunului, la 24 decembrie 1949, pe marginea versetelor Evangheliei lui Luca (16, 1-15), scria gandurile de mai jos:

Tot ce putem aduna in viata aceasta: bogatie, slava, cunostinta, putere, sunt egale cu o bogatie nedreapta, neadevarata. Totusi ni s-au dat acestea nedrepte si neadevarate, spre incercarea inclinatiei omului. Daca omul se va lipi de acestea e gasit slujitor al mamonei si pagubas de Dumnezeu. Daca insa le consideram ca o avere de incercare, ca pe o seama de lucruri care nu corespund celuilalt taram al fiintei noastre, atunci Dumnezeu ne va da cele adevarate in locul celor mincinoase, cele proprii destinatiei noastre vesnice. Cea mai buna interpretare a vietii acesteia este interpretarea ei ca o incercare, intr-un mediu care nu-i al ei. Daca viata se va simti bine in pamant strain, o putem considera pierduta; daca sufletul se va simti strain si calator prin viata aceasta, el este calator spre viata adevarata, pe care va si castiga-o. Viata aceasta, prin urmare, ni-e data sa se vada cum ne-o interpretam: Ii dam un inteles marginit numai la lumea aceasta, sau intelesul vietii trece de limitele lumii? ‘Fariseii, care erau iubitori de argint, radeau de El.’ Finanta lumii ‘rade’ de Iisus. De cea mai buna interpretare a vietii, totdeauna se gaseste cineva sa rada. Rasul acesta este o reactiune, care dovedeste ca cele adevarate ‘ard’ cele neadevarate.

Parintele Arsenie Boca – “Viata de incercare”, in cartea “Cuvinte vii”, Deva, 2006


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: