anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Sfantul Ioan Botezatorul, “cel mai mare nascut din femeie”…

on June 23, 2014
arsenie-b

Chipul Parintelui Arsenie Boca – fotografie din 1955

Sf Ioan Botezatorul

Chipul Sf. Ioan Botezatorul, pictat de Parintele Arsenie Boca in anii 1970-1980 pe bolta pronaosului de la biserica din satul Draganescu (langa Bucuresti)

De la vizita mea la biserica din Draganescu, in vara trecuta (vedeti aici si aici), am ramas cu un gand: reprezentarea picturala a chipului Sf. Ioan Botezatorul (a carui nastere o serbam in fiecare an, la 24 iunie) realizata de Parintele Arsenie Boca, seamana izbitor cu insusi chipul Parintelui, dintr-o fotografie a sa de la varsta de 45 de ani… (vedeti alaturat).

Despre Sfantul Ioan Botezatorul, audiez cuvinte care ma fac si mai tare sa ma gandesc la aceasta asemanare ce pare, numai vizuala. Insa cei care stiu cum descria Parintele Arsenie insusi pe mama sa, cum descria copilaria sa, rugile si invataturile mamei, dar si grija cu care a pastrat si se ruga la icoana la care se rugase mama sa in vremea in care il purta in pantece, dar si mai tarziu, cand era copil, vor gasi si ei, poate, aceasta asemanare…

Am desprins frazele de mai jos dintr-un cuvant rostit de Parintele Bartolomeu Anania la nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (cuvantul intreg care se poate audia mai jos):

A ramas in istoria mantuirii omenii drept cel mai mare nascut din femei – o definitie pe care a dat-o Mantuitorul Hristos atunci cand a vorbit de el. Ne spune Sf. Evanghelist Luca – ca duhul sfant s-a pogorat in Ioan inca de pe cand era prunc in pantecele maicii sale. Este extraordinar sa constati ca cineva se naste sfant; de obicei sfintenia se capata in timp si cu trude grele […]. Ioan Botezatorul, fiind cu Duhul Sfant inca din pantecele maicii sale, s-a nascut sfant, si sfant a ramas toata viata.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: