anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Parintele Arsenie Boca la Castelul Bran, in 1946 si 1947

on May 26, 2014

Pe raftul bibliotecii din casa doamnei Zoe Daian, nepoata Parintelui Arsenie Boca, am vazut si fotografia cu Parintele, de mai jos. Pe spatele ei, scrise de mana parintelui, urmatoarele: Bran, 10.XI. 1946. Nu-mi aminteam colonada aceea langa care sta Parintele, la Bran,  dar iata, revizitand Castelul Bran, am identificat intr-adevar locatia din fotografie (foto alaturata mai jos). Curtea interioara a castelului, nu prea mare,  are una dintre iesiri aflata intre cele doua mici colonade. Si usa din spatele Parintelui s-a pastrat. Acolo a fost fotografiat Parintele Arsenie, in toamna anului 1946. Mersese acolo, la invitatia Principesei (Domnitei) Ileana a Romaniei, care mostenise castelul de la mama sa, Regina Maria a Romaniei.

In Procesul Verbal de interogatoriu pe care Parintele Arsenie Boca l-a semnat la 5 octombrie 1955, la Timisoara (aparut in cartea ” Parintele Arsenie Boca – Obiectivul ‘Bratu‘”, Ed. Patmos, Cluj Napoca, 2009), la intrebarea legata de locul si timpul cand a cunoscut-o pe Domnita Ileana, Parintele a raspuns ca in vara anului 1947 Domnita a venit pentru prima data la Manastirea Sambata si asa a cunoscut-o. In acel interogatoriu da mai multe date privind legatura cu Domnita Ileana, toate in cursul verii si toamnei anului 1947 –  vizitele facute de Parintele la Bran si Bucuresti, la invitatia Domnitei, si respectiv sosirile la Manastirea de la Sambata ale Domnitei. In noiembrie 1947 Parintele afirma ca a avut loc ultima sa intalnire cu Domnita (inainte de plecarea ei definitiva din Romania, in primele zile din ianuarie 1948, expulzata fiind de comunisti).

 

boca-2 DSC04382

Inadvertentele datelor, respectiv ale anilor – 1946 si 1947 – unul pe fotografia scrisa de Parintele si altul dat in declaratia de la securitate,  mi-au atras cumva atentia. Daca este sa nu de retinut acest lucru, inca nu stim.

In cartea de curand aparuta, “Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii“, vol. 1,  (Ed. Agnos, Sibiu, 2013), la pag. 117 se regaseste si o Nota informativa a Inspectoratului Regional de Siguranta Brasov catre Directiunea Generala a Sigurantei Statului, datata 27 octombrie 1947. In ea, referindu-se la Parintele Arsenie, se specifica: “Este foarte bine vazut de Mitropolitul Balan al Sibiului si Arhiducesa Ileana de Habsburg” (n.n. este vorba despre Domnita Ileana).

O a doua fotografie datata in anul 1946, luna septembrie insa, (datare facuta de catre autorul articolului – Adrian Nicolae Petcu), a aparut in ziarul “Lumina” in august 2013 si se pare ca este cea mai recent gasita in arhive fotografie cu Parintele Arsenie Boca. In acesta fotografie (mai jos), apare Principesa Ileana in costum national, Mitropolitul Nicolae Balan si Parintele Arsenie Boca (in lateral dreapta).

mitropolitul-nicolae-balan-principesa-ileana-arsenie-boca

Principesa Ileana, alaturi de Mitropolitul N. Balan iar mai in fata, drepata, Parintele Arsenie Boca (datat de autor: 15 septembrie 1946)

DSC04253

Capela “Inima Reginei” de langa Castelul Bran, azi, renovata. La punerea pietrei de temelie a slujit Parintele Arsenie Boca. Capela se gaseste pe terenul fostei curti a spitalului de campanie din Bran. Undeva in spatele capelei, in stanga, la baza muntelui, se gaseste cufarul de marmura dupa grilaj, unde a stat inima Reginie Maria din 1940 pana in 1948. Iar in fundal spate-Castelul Bran

La 27 iunie 1947 Parintele Arsenie Boca de la Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus, venea la Bran, chemat fiind de Principesa Ileana, pentru a sluji la sfintirea micii capele pe care o ridicase Principesa in amintirea mamei sale, Regina Maria. In fapt capela de la Bran (foto mai jos), numita “Inima Reginei” fusese ridicata ca o copie fidela a capelei “Stella Maris” de langa vila Reginei Maria de la Balcic. Acolo, la Balcic, fusese depusa in 1938 inima Reginei Maria (dorinta testamentara a reginei), dupa moartea sa, de la 18 iulie din acel an. Dupa cedarea Cadrilaterului Bulgariei, cand Balcicul de la Marea Neagra a devenit teritoriu bulgaresc, in septembrie 1940, Principesa Ileana s-a ocupat de aducerea la Bran a inimii mamei sale. Pana la asezarea in capela de la Bran, inima Reginei Maria a avut un lacas sapat in munte, de fapt la poalele Muntelui Magura, in imediata vecinatate a castelului Bran (foto stanga). Acolo, intr-un sarcofag de marmura existent si azi, dupa un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, a stat inima Reginei Maria cativa ani, pana la stramutarea in capela sfintita de Parintele Arsenie.   In Procesul verbal dat la securitatea din Timisoara in 1955 (amintit mai sus), Parintele Arsenie mai mentiona: “Am facut o data slujba impreuna cu preotul din Bran, Lascu, la asezarea pietrei fundamentale a capelei din curtea spitalului de la Bran.” (n.n. Spitalul de la Bran a fost construit in 1945 si a fost spital de campanie. Principesa Ileana isi dorea ca Bisericuta ‘Inima Reginei Maria’ sa fie locas de slujba pentru cei internati in Spitalul din Bran. Multa vreme, principesa a lucrat ca voluntar in spitalul de la Bran iar prin mijlocirea principesei, spitalul primea medicamente din Germania si Elvetia).

DSC04274

Sapatura in munte pentru locasul sarcofagului de marmura in care a stat inima Reginei Maria a Romaniei din septembrie 1940 pana in 1948/1949

Poate ca si mai interesant este faptul ca Principesa Ileana insasi avea sa scrie, in 1959, in “Introducere la Rugaciunea lui Iisus” despre Parintele Arsenie, fara sa-l numeasca. Principesa se afla in SUA in exil si scrisese deja cartea sa “Traiesc din nou” (orig. “I live again”).

Redau mai jos textul original in engleza, in care Principesa Ileana il indica pe Parintele Arsenie Boca drept Invatatorul Rugaciunii Inimii, pentru ea:

DSC04344

Fotografie cu Prinicpesa Ileana (in 1928), care se gaseste in Castelul Bran

I have often read the Jesus Prayer in prayer books and heard it in church, but my attention was drawn to it first some years ago in Romania. There in a small Monastery of Sâmbata, tucked away at the foot of the Carpathians in the heart of the deep forest, its little white church reflected in a crystal-clear mountain pond, I met a monk who practiced the “prayer of the heart”. Profound peace and silence reigned at Sâmbata in those days; it was a place of rest and strength—I pray God it still is.

I have wandered far since I last saw Sâmbata, and all the while the Jesus Prayer lay as a pre­cious gift buried in my heart. It remained inactive until a few years ago, when I read The Way of a Pilgrim. Since then I have been seeking to practice it continually. At times I lapse; nonetheless, the prayer has opened unbelievable vistas within my heart and soul.

 

Peste ani, Principesa Ileana se va calugari, sub numele de Maica Alexandra…


5 responses to “Parintele Arsenie Boca la Castelul Bran, in 1946 si 1947

  1. Mi-a placut foarte mult acest articol si in special cum ai identificat locul din fotografia veche cu parintele.
    Multumesc si felicitari! 🙂

  2. […] din Bucuresti; inima Reginei a stat depusa la Bran din 1940 pana in 1970 – cititi aici si aici; la Balcic a stat din octombrie 1938 – dusa fiind de fiul reginei, Regele Carol al II-lea, la […]

  3. […] capelei “Inima Reginei” unde avea sa aduca inima mamei sale de la Balcic, in 1947 (cititi aici). Parintele Arsenie a fost iubit si cinstit in toata zona Brasovului si Sibiului, atat in perioada […]

  4. […] capelei in care urma sa fie depusa inima Reginei Maria – mama sa, dar si la Bucuresti (cititi mai multe – aici). Legatura duhovniceasca a durat pana la expulzarea din tara a Principesei Ileana, in primele zile […]

  5. […] Parintele Arsenie Boca la Castelul Bran, in 1946 si 1947 […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: