anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Parintele Savatie si “vremurile in care traim”

on April 30, 2014

Am citit recent, pe blogul Parintelui Savatie Bastovoi, un eseu interesant despre pomenirea mortilor ce se savarseste in Basarabia, la o saptamana dupa Pasti, si se numeste “Pastile blajinilor“. Intregul text se gaseste aici, eu preiau mai jos un fragment:

“[…] In general, vazut de undeva de sus, de foarte departe si nu intotdeauna, multe din scenele DSC06274intimplate in cimitirele moldovenesti de Pastile blajinilor seamana cu un tablou de Bruegel. Dar asta numai in general, fapt care i-a si determinat pe multi, fie jurnalisti, fie comentatori pe internet, sa ia in deridere acest obicei, insistind pe latura sa bruegeliana: aceea a nasurilor rosii, a tocurilor subtiri fringindu-se sub picioare groase, a decolteurilor in care cad sarmale sau a betivilor adormiti la umbra crucilor. In particular insa, praznicul acesta este poate ultimul ritual mistic legat de cultul mortilor si a dainuirii noastre din intreg spatiul european. Poate ca nu ar trebui atacat si desfiintat mediatic, ci restaurat, readus la dimensiunea sa spirituala cind, da, moldovenii maninca si beau pe morminte, dupa ce se roaga mai inainte, facindu-si daruri, pomeni, care sa duca buna amintire a celor morti mai departe. Poate ca, dupa introducerea obiceiului colindatului in patrimoniu UNESCO, ar fi o idee si introducerea Pastilor blajinilor in acelasi patrimoniu? Caci, daca umblam putin la eticheta, lumea ne-ar putea lua chiar drept un popor cu traditii mistice.

Asadar, noi alegem ce vedem: uritul sau frumosul.”

Cu cateva zile in urma a aparut noul numar al revistei “Atitudini” editata la Manastirea Petru Voda din judetul Neamt. In acest numar, 33, se gaseste si cel mai recent interviu cu Parintele Savatie Bastovoi:  “Cuvant de intelegere pentru vremea in care traim“. In cuprins am mai remarcat inca doua nume aflate in premiera in revista: cel Maicii Ecaterina Fermo – care semneaza articolul “Vremea…si vremurile” si cel al poetului Marius Ianus – “Clopotul inimii“.

 


One response to “Parintele Savatie si “vremurile in care traim”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: