anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Eroine – sotii de eroi… doamna preoteasa Adriana Calciu, sotia Parintelui Gheorghe Calciu

on April 30, 2014

Preiau de pe blogul scriitorului Razvan Codrescu vestea de azi a trecerii Dincolo a sotiei Parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, preoteasa Adriana. In mod oficial, vestea a aparut anuntata pe site-ul Manastirii Petru Voda inca de ieri, 29 aprilie 2014, ziua savarsirii din aceasta viata a doamnei Calciu (vedeti aici).

Aflasem nu demult ca inca traia, bolnava de Alzheimer, ingrijita fiind cu dragoste si cinstire – la azilul de batrane de la Manastirea de maici Paltin-Petru Voda, sotia Parintelui Gheorghe Calciu. Parintele Justin Parvu, la rugamintea Parintelui Calciu, incuviintase cu drag gazduirea sa acolo, dupa ce sotul sau si-a gasit locul de veci in cimitirul manastirii de calugari de la Petru Voda (fiul acestora fiind in SUA si nedorind intoarcerea in Romania). Am avut chiar o intentie de a incerca sa o cunosc pe preoteasa Adriana, sa imi fie ingaduita o scurta intalnire. Insa am aflat ca doamna Calciu se gasea deja de anul trecut, intr-o stare avansata a bolii, motiv pentru care vizita mea devenea imposibila. Recunosc ca, dupa ce am citit despre viata Parintelui Calciu, as fi voit sa vad macar pentru cateva clipe, modelul exemplar al sotiei crestine, al femeii romance care a impartit Iadul cu sotul sau, care i-a impartasit soarta fara cartire, iubindu-l si urmandu-l, asteptandu-l si rugandu-se odata cu el, in numerosii ani de chin si groaza. Despre Parintele Gheorghe Calciu s-au scris si s-au spus deja multe, desi, raportat la necesitate, extrem de putine, inca – si inca si mai infime, raportat la statura sa spirituala si morala!  Insa despre sotiile martirilor credintei stramosesti care au indurat atrocitatile fara seaman ale regimului si ale detentiei bolsevice/comuniste, s-a spus si s-a scris nedrept de putin! Poate ca din timp in timp, a venit si vremea unor astfel de marturii. Cu siguranta, nu sunt doar necesare, ci izbavitoare pentru noi, cei de azi… Suntem in asteptarea lor…

Preoteasa Adriana Calciu a trecut la Domnul la doar cateva zile de la ziua onomastica din acest an, 2014, a sotului sau, Parintele Gheorghe, zi in care obstea de la Petru Voda, impreuna cu Parintele Staret Hariton Negrea, au savarsit  “prăznuirea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe si pomenirea Sfinţilor din închisori şi a Părintelui Gheorghe Calciu, care au dat mărturia cea mai bună pentru Învierea lui Hristos, acum doar cîteva zeci de ani” (vedeti aici). Si-a urmat sotul Dincolo dupa 8 ani de zile. Domnul sa ii ierte si sa ii aiba in grija Sa, in Ceruri! 

DSC02120

Mormantul Parintelui Gheorghe Calciu, unde va fi ingropata si sotia sa, Adriana (cimitirul Manastirii Petru Voda, jud. Neamt)

DSC02149

Bisericuta de lemn de la manastirea Paltin-Petru Voda si azilul pentru batrane din spatele bisericii unde si-a trait ultimii ani de viata, aproape de locul de veci al sotului sau, preoteasa Adriana Gheorghe Calciu


3 responses to “Eroine – sotii de eroi… doamna preoteasa Adriana Calciu, sotia Parintelui Gheorghe Calciu

  1. admin says:

    Hristos a inviat!
    Va inselati ca va fi inmormantata langa Parintele Calciu. Din pacate, noile decizii din Petru Voda se iau fara a tine cont de dorinta sfintilor si a canoanelor ortodoxe.
    Deja i s-a sapat o alta groapa, la vreo 5 m de mormantul p Calciu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: