anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Casuta din copaci…a Principesei/Reginei Maria a Romaniei

on April 21, 2014

Avea aproape 22 de ani si primii sai doi copii venisera deja pe lume: Principele Carol (viitorul Rege Carol al II-lea al Romaniei) si Principesa Elisabeta. Era in 1897 si Principesa de coroana a Romaniei, Maria, se afla la Sinaia, la Castelul Peles, unde unchiul si matusa sa – Regele Carol si Regina Elisabeta, vietuiau mai ales in timpul verii. Adora sa calareasca si sa se aventureze pe potecile de munte ale Bucegilor, in jurul Sinaiei. Nu se stie cum si cand exact, Principesa Maria – sotia Principelui Ferdinand (ce vor deveni regii Romaniei Mari), si-a imaginat, si-a dorit si a avut curajul sa ceara ceva cu totul neasteptat: o casuta a ei, suspendata in copaci! A reusit – numai ea stie cum –  sa il convinga pe neinduplecatul “unchi Carol” (regele calculat si responsabil al Romaniei) sa ii acorde sprijin pentru realizarea acestui proiect avangardist – primul dintre cele care o vor consacra drept o pioniera intre reginele Europei, pe numeroase planuri… Alaturi de viitorul apropiat colaborator al sau care va fi arhitectul regal de origine ceha Karel Liman (cu care va renova Castelul Bran, Cotroceni dar si vila turceasca de la Balcic), a pus bazele proiectului “Cuibului Principesei” pe care ea l-a botezat “Juniperus” (foto mai jos). Casuta din copaci a Principesei Maria avea ca baza trunchiurile a 6 molizi si ca “antreu” un turn de lemn care la etaj avea o punte de legatura cu Juniperus – un plan interesant si complex prin structura de rezistenta adoptata.

Personal, am “descoperit” in 2011, citind “Povestea vietii mele” – scrisa de Regina Maria, istorioara casutei Juniperus – si am scris cateva lucruri pe blog atunci (link aici).

In aceasta luna – aprilie 2014, site-ul Castelului Peles prezinta- ca obiect al lunii – “Juniperus” – povestea exacta si speciala a casutei din copaci de la Sinaia a Principesei Maria, o poveste remarcabila a unui vis… (cititi aici intregul articol si foto).

TreeHouse

Cuibul principesei/Juniperus – courtesy of Mr. Tom Kinter

juniperus

Casuta din copaci – domeniul Peles de la Sinaia (numita si “Cuibul printesei”, respectiv “Juniperus”) – inceputul anilor 1900 – sursa foto aici


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: