anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Romanism

on April 3, 2014

In incinta Manastirii Sinaia, mai exact in curtea bisericutei celei vechi, pe o latura a cladirilor, se gaseste cavoul-mausoleu al lui Take Ionescu,  politician si orator recunos­cut in epoca, fost prim ministru in perioada primului razboi mondial si care a avut un rol major in infaptuirea unirii Tarilor Romane. Activitatea publica a lui Take Ionescu a fost axata in perioada primului razboi mondial pe ideea reintregirii nationale, iar dupa razboi pe ideea aliantei defensive a statelor din Rasaritul Europei.

In cele doua camere ale cavoului-mausoleu se gasesc doua reprezentari iconografice de exceptie, semnate de artistul Costin Petrescu – unul dintre cei mai prolifici si respectati artisti ai epocii (care a pictat scenele  istorice de anvergura-frescele de la Ateneul Roman, cel care a conceput coroana Reginei Maria purtata la incoronarea de la Alba Iulia din 1922, cel ale carui picturi decoreaza si astazi Castele Peles, Pelisor, Palatul Cotroceni, etc.). Cele doua fresce din cavoul de la Sinaia (foto mai jos), sunt:  Sfantul Mare Mucenic Dimitrie  si Maica Domnului – Oranta. In paranteza fie spus, Costin Petrescu i-a fost profesor si indrumator in lunile de practica si Parintelui Arsenie Boca, dupa absolvirea de catre acesta a Facultatii de Bellearte de la Bucuresti, si au pictat impreuna, in 1938/1939, biserica din Bixadul Oltului – judetul Covasna (link aici).

DSC02917

Fresca – Fecioara Maria, autor Costin Petrescu – in cavoul lui Take Ionescu, Sinaia

DSC02914

Fresca – Sf. Dimitrie, autor Costin Petrescu – in cavoul lui Take Ionescu, Sinaia

Ceea ce este insa cel mai emotionant in cavoul politicianului Take Ionescu, sunt fragmentele sale de discurs, din perioada intaiului razboi mondial, incrustate in pereti (foto mai jos). Generatia din care facea parte si al carei reprezentant devenise, era generatia despre care Ionescu declara in 1915, ca: “N-are doar sarcina de vitejie de a smulge cu sabia hotarele naturale, ci are si sarcina cuminteniei de a se transforma ea insasi, ca sa iasa nu numai o alta Romanie geografica, dar si o alta Romanie sufleteasca. Nu e destul sa fie numai in statistici cauza nationala, trebuie sa fie si in suflete.

DSC02918

Bustul lui Take Ionescu, cavoul de la Manastirea Sinaia

 “Cred in victoria noastra, cum cred in Lumina Soarelui!” (decembrie, 1916, Take Ionescu)

Mai multe extrase din discursurile lui Take Ionescu cititi mai jos – in sculptura de pe peretii mausoleului, executata de sculptorul Emil W. Becker:

DSC02924 DSC02920 DSC02921 DSC02922 DSC02923

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: