anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Incotro mergem?…

on March 18, 2014

Citind pe media lucruri care ne intereseaza ca popor, ca tara – in aceste zile, am gasit un nume care mi-a atras atentia in mod special: este vorba de analistul politic tradiționalist rus, Aleksandr Gelyevich Dugin (nascut in 1962) – ale carui idei si teorii din ultimii ani, se pare ca au inceput sa se adevereasca, in ceea ce priveste tendintele prezente ale Rusiei. In ultimii ani Profesorul Dugin a fost consilierul presedintelui Putin si apoi a devenit consilierul purtatorului de cuvant al Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei). Materialul de mai jos este extras de pe Wikipedia:

Aleksandr Dugin este unul dintre cei mai populari ideologi din ultimii ani din Rusia, care considera crearea unui visat Imperiului Eurasiatic, o necesitate si un deziderat al timpurilor in care traim. Practic acest Imperiu s-ar  impotrivi “intereselor nord-atlantice”. Dugin este insa cunoscut si pentru apropierea sa fata de ideile fascismului, avand in acelasi timp  legături stranse cu Kremlinul și armata rusa. Tatal sau a lucrat pentru serviciile militare secrete rusesti iar el a intrat in 1979 la Institutul moscovit de Aviatie (azi Universitatea de Stat pentru Tehnologii Aerospatiale a Rusiei). Dugin a fost organizatorul principal al  Partidului Național Bolșevic – Frontul Național Bolșevic, și al Partidului Eurasiatic. Inainte de caderea comunismului a lucrat ca jurnalist si apoi s-a orientat catre politica, imediat inainte de caderea acestui sistem. Activitatile sale politice sunt indreptate inspre restaurarea Imperiului Rus, prin faramitarea fostelor republici sovietice – cum ar fi Georgia și Ucraina, și prin  unificarea lor cu teritoriile vorbitoare de limba rusa, in special in estul Ucrainei și Crimeea.  Este cunoscut mai ales pentru cartea sa “Bazele Geopoliticii” (1997). In aceasta carte apare afirmatia: “În principiu, Eurasia și spațiul nostru, mama Rusia, ramane o zona de existenta a unei noi revolutii anti-burgheze, anti-americane. … Noul Imperiu Eurasiatic va fi construit pe principiul fundamental al inamicului comun: respingerea atlantismul, a controlului strategic al SUA, precum și refuzul de a permite dominatia valorilor liberale. Acest impuls civilizator comun va fi baza unei uniuni politice și strategice.

Aleksandr Gelyevich Dugin a criticat implicarea “euro – atlantica”,  in 2004,  in alegerile prezidențiale din Ucraina – implicare efectuata in scopul crearii unui sistem de tip “cordon sanitar” in jurul Rusiei, similar cu modul cum s-a intamplat cu  incercarile frantuzesti și britanice de după primul război mondial. Dugin l-a criticat si pe Putin pentru “pierderea”  Ucrainei, și a acuzat” Eurasianismul” lui ca fiind “gol”. In 2005, Dugin a anunțat crearea unui front al tineretului eurasiatic care sa raspunda amenințărilor primite de Rusia;  Uniunea Tineretului Eurasiatic  creat și sponsorizat de Dugin a fost acuzat de activități de vandalism și extremism. Organizația a fost interzisă în Ucraina de către instanțele de judecată iar Aleksandr Gelyevich Dugin a fost declarat persona non grata din cauza activităților sale anti-ucrainene.A fost intors fortat în Rusia, atunci când a aterizat pe Aeroportul International din Simferopol, în iunie 2007 . Inainte de izbucnirea razboiului dintre Rusia și Georgia din 2008 , Dugin a vizitat Osetia de Sud și a prezis : “Trupele noastre  vor ocupa capitala georgiana Tbilisi, întreaga țară , și , probabil, chiar si Ucraina și Peninsula Crimeea, care este, din punct de vedere istoric, oricum o parte din Rusia. ” Apoi, Dugin a afirmat ca Rusia ar trebui “să nu se oprească numai la eliberarea  Osetiei de Sud , ci ar trebui să mearga mai departe , ” și avem de a face ceva similar în Ucraina.” Ultimele afirmatii au fost facute de Dugin in august 2008, iar astazi, in martie 2014, ele s-au implinit!

***

Foarte interesat de constat cel putin doua aspecte recente importante, de care se leaga numele lui Aleksandr Gelyevich Dugin:

1.  La mijlocul lunii septembrie 2013Aleksandr Gelyevich Dugin a vizitat Romania, in fapt a fost (si) invitatul Fundatiei Europene Titulescu de la Bucuresti (gazda a fost ex-prim-ministrul Romaniei, Adrian Nastase). Pe blogul personal, dl.  A. Nastase  consemna (si insera fotografii de la intalnire), la 17 septembrie 2013: “Unii îl consideră un important filosof, sociolog şi politolog. Alţii îl etichetează drept ideologul neo-eurasiatismului şi promotor al unor teorii geopolitice obscure. Depinde în care parte a lumii te afli. Oricum ar fi, Aleksandr Gelyevich Dugin este un personaj interesant care, astăzi, s-a aflat în vizită la Fundaţia Europeană Titulescu. Pasionat de Lucian Blaga şi prieten cu Jean Parvulesco, el mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii. Aleksandr Dugin este autor al unor cărţi precum “Bazele geopoliticii” (1996) sau “Cea de-a patra teorie politică”(2012) şi este director al Centrului de Studii Conservatoare din cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii “Lomonosov” din Moscova.”

2. In luna mai 2013, Gabor Vona, presedintele miscarii Jobbik pentru o Ungarie mai buna, a fost invitatul lui Aleksandr Gelyevich Dugin, la Moscova, pentru a sustine o prelegere la Universitatea Lomonosov (unde preda Dugin), prelegere cu tema:   “Rusia si Europa”. Cu ocazia respectiva, Gabor Vona a avut intalniri cu mai multi politicieni de frunte ai Rusiei si a avut negocieri cu ei, in  problemele importante ale relațiilor ungaro-ruse (informatii complete despre aceasta se gasesc pe site-ul miscarii Jobbik, la ziua de 24 mai 2013).


2 responses to “Incotro mergem?…

  1. […] Ne gasim intre cele doua falci ale  “spargatorului de nuci”, din nou. (Este o parere personala cu privire la perioada politico-istorica pe care o traim, in zona aceasta a planetei). Nu stiu daca intelegem prea bine ce ni se intampla azi ca tara, ca natiune, insa tragem nadejde ca suntem parte a uneia dintre falci… Romania a avut mereu nesansa sa cada intre falcile spargatorului. (Alaturat, marci postale rusesti pentru povestea “Spargatorul de nuci” – baletul lui Piotr Ilici Ceaikovski dupa basmul lui  E.T.A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor”). Ca sa intelegem ceva mai bine viziunea eurasiatica a grupului lui Aleksandr Gelyevich Dugin – fost consilier al presedintelui Vladimir Putin si apoi consilier al purtatorului de cuvant al Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei), putem audia mai jos prelegerea sustinuta de acesta la Institutul de Relatii Internationale a Universitatii din Atena, cu exact un an de zile in urma (aprilie 2013). Prelegerea s-a numit “Viziunea geopolitica a Rusiei“. Prelegerea este in limba engleza. Pentru cateva date despre Aleksandr Gelyevich Dugin, link aici. […]

  2. […] neoficial al președintelui rus Vladimir Putin, profesorul Aleksandr Gelyevich Dugin, a vizitat din nou Romania, in perioada 22-25 iunie 2014. Conform stirilor aparute (vedeti aici […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: