anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Din intelepciunea Sfantului Ioan Gura de Aur

on March 17, 2014

Johnchrysostom

sf-ioan-gura-de-aur-2

******* Mai sus / stanga: Mozaic bizantin din sec. al XII-lea, Biserica Hagia Sofia, Constantinopol; dreapta / desen de Gabriela Mihaita David – reprezentandu-l pe Sfantul Ioan Gura de Aur, cu numele initial de Ioan Chrysostom (347-407), arhiepiscop de Constantinopol, una din cele mai importante figuri ale patrologiei creștine, considerat sfânt deopotrivă în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană, care îl venerează cu titlul de doctor al Bisericii. În timpul celor 12 ani de preoție la Antiohia, Sf. Ioan i-a combătut pe eretici, îndeosebi pe anomei și pe iudeo-creștini și s-a străduit pentru formarea morală a credincioșilor săi. Râvna sa de reformator implacabil, tonul tăios și neiertător al predicilor sale, care criticau aspru toate păcatele și pogorămintele, de jos și până sus, dragostea sa pentru săraci, pentru adevăr și pentru dreptate, l-au facut deopeotriva temut si iubit. Peste vreme, a fost canonizat. De la nici un alt părinte bisericesc nu s-au păstrat atâtea opere, comentarii, predici și scrisori ca de la Ioan Gură de Aur. Între predici se găsesc și o serie de comentarii la Vechiul Testament și la Noul Testament sau predici tematice. Toate cele 238 de scrisori păstrate au fost scrise în exil. Opera Sfântului Ioan Gură de Aur cuprinde 18 volume în Ediția Migne și de asemenea este răspândită în aproximativ 2000 de manuscrise. (extras din informatiile de pe Wikipedia)

***

Am citit astazi una dintre invataturile minunate ale Sfantului Ioan Gura de Aur, in legatura cu libera vointa a omului. O preiau partial mai jos, textul integral (care nu este lung), putand fi parcurs pe site-ul de legatura indicat la final:

Voinţa liberă este aceea care ne îndrumeazâ. Noi nu suntem, cum cred unii, la îndemâna soartei.

In limitele a ceea ce voim şi a ceea ce nu voim, se află, pentru noi, binele şi răul.

De aceea Dumnezeu ne-a făgăduit împărăţia Sa – şi ne-a pus sub ameninţarea mâniei Sale. N-ar fi făcut aceasta cu nişte fiinţe care stau înlănţuite de trebuinţă. Şi la o întâmplare şi la cealaltă. El plăteşte faptele ce săvârşim cu deplin cuget. N-ar fi statornicit legi, n-ar fi dat sfaturi, dacă am fi fost legaţi în lanţuri de soartă.

Dar cum noi ne aflăm liberi şi stăpâni, deplini, pe voia noastră -cum ne înrăutăţim prin nebăgarea noastră de seamă – şi ne îmbunătăţim prin vegherea noastră, Dumnezeu a pregătit această tămăduire: făcându-ne să ne temem de pedeapsa sa şi să nădăjduim către împărăţia Sa; ne dojeneşte şi ne înţelepţeşte. Dar nu sunt numai aceste temeiuri, ci chiar purtarea noastră ne dovedeşte că viaţa nu ni-i îndrumată nici de soartă, nici de noroc, nici de graiurile horoscopului, nici de mersul stelelor pe cer“…. (cititi in continuare, aici).


3 responses to “Din intelepciunea Sfantului Ioan Gura de Aur

  1. va imbratisez cu toata dragostea ! Doamne ajuta !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: