anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Noi nu informam lumea despre Adevar si Iubire”… – Parintele Savatie, Chisinau, 12 februarie 2014

on February 15, 2014

‘Propaganda Café’ din Chisinau a gazduit miercuri, 12 februarie, de la ora 19:00, o intalnire  atipica cu Parintele Savatie Bastovoi. La invitatia jurnalistei Natalia Morari, ea fiind și patroana localului ‘Propaganda Café’, Parintele Savatie a pregatit o actiune de misionarism in spatiul modern-ateu pe tema ‘Biserica si Propaganda‘. 

Noi nu informam lumea despre Adevar si Iubire. Noi trebuie sa iubim si sa marturisim, sa fim in Adevar. In acest fel biserica isi indeplineste ‘propaganda’, predica, menirea” – a afirmat Parintele Savatie in interviul acordat la final jurnalistilor prezenti la cafenea. Subiectele concrete ale dialogului dintre ieromonahul de la Manastirea Noul Neamt si obisnuitii cafenelelor, au fost:  “Face Biserica propaganda? Concureaza aceasta cu propaganda de stat? Cine face propaganda impotriva Bisericii? Unde e limita intre libertate si pacat? Valorile lumii occidentale, pe care incercam sa le preluam, cum sunt vazute de catre Biserica? Pot fi impacate aceste lucruri? Si in final, lupta sau nu Biserica cu procesul de modernizare a tarii?”  Discutia a fost moderata de profesor universitar Virgil Paslariuc – doctor in istorie.

Pe media au aparut cateva stiri despre eveniment:

Propaganda Café” s-a transformat pentru o seară într-o agoră de discuții despre Biserică și mîntuire

Filmul-blitz al evenimentului, in prezentarea jurnalului de stiri Jurnal TV 1 din Republica Moldova – vizionati aici. (fotografiile de mai jos sunt extrase din acest reportaj TV).

De citit si cel mai recent interviu al Parintelui Savatie Bastovoi (din 13 februarie 2014), aparut in ‘Ziarul de Garda’ din Republica Moldova: “Ieromonahul Savatie Baştovoi: Oamenii de stat caută în biserici ceea ce nu au: credibilitate“. Este un interviu amplu – despre sine, despre lupta pentru adevar si dreptate, despre penitenciare si incarcerarea care se intampla si oamenilor nevinovati (in cazul de fata – unchiul si fratele parintelui), despre pierderea libertatii – ca cea mai mare pedeapsa, despre exprienta personala cu detinutii, dar si despre cartea sa ultima – “Învăţăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat” – romanul pe care îl aşteaptă editorul francez  – un roman despre copiii din orfelinate, pe care parintele a avut ocazia să-i cunoasca de mic, de pe când mama sa era directoare la tabăra de pionieri din satul natal.

pr savatie 2md pr savatie 1md


2 responses to ““Noi nu informam lumea despre Adevar si Iubire”… – Parintele Savatie, Chisinau, 12 februarie 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: