anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Cu Parintele Savatie, prin viata…

on February 8, 2014

Ieri am citit prin minunata, ultima aparuta, carticica a Parintelui Savatie Bastovoi – “Carte de despartire“…  Balsam pentru adanc de inima prinsa intre abisul intunecat si zarea fara limite, intinse in fata posibilului uman. Sunt intre aceia care ii cauta cuvantul, intai de om, si-apoi de increstat cu har dumnezeiesc – a Parintelui Savatie care a devenit. Cred ca multi suntem cei care invatam de la el, intelegem altfel sau ne intelegem altfel, citindu-l, ascultandu-l. Transmite puternic, fiindca traieste intre limite – dar cu Dumnezeu, fara teama, asumat total. Este, desigur – fara sa vrea sau sa creada ca este – un model de a trai Aici. Inspira nadejdea de a pasi cu curaj si mai ales cu demnitate – pana la capat.

Ieri aveam nevoie sa citesc din ce scrie, ca sa ma regasesc, sa ma rezidesc, caci cenusa care devenim arzand, pare uneori ca ne leapada definitiv. Luand intre palme carticica sa de despartire, mi-a vibrat din degete si pana in adancuri, si preluand acel soi de impartasire atat de “bastovoian” am putut pleca mai departe, spunandu-mi, “o sa pot si eu”…

Cu cateva ore in urma, a scris pe blogul sau, dupa o lunga tacere… Sunt cicatricile proaspete pe care o alta experienta le incrusteaza in firea sa. Unchiul sau, fratele tatalui, este inchis in penitenciar.  Parintele Savatie si-a asternut gandurile in legatura cu toate acestea, aici: “Cît costă să-ți săruți iubitul în penitenciarul nr. 13?

 

***

Preiau mai jos cateva dintre cele scrise de Parintele Savatie Bastovoi pe contul sau de Facebook cu ceva timp in urma, cat si autoportretul pe care l-a pictat, “caci nimeni nu stie mai bine ce-i in sufletul omului, decat omul insusi si Dumnezeu“.

394282_353220004695488_1603558454_n

Parintele Savatie Bastovoi – autoportret, 2011 (preluat de aici)

***

Despre om și Dumnezeu

Omul se teme să afle că ceea ce a gîndit el despre Dumnezeu este fals. Că Dumnezeu s-ar putea dovedi a fi bun. Omul se teme să meargă la întîlnire cu Cel pe care L-a vorbit de rău mai înainte de a-L fi cunoscut. Omul e mîndru, el se teme să se întîlnească cu Creatorul. Pentru că el a furat hainele Lui şi a mers cu ele la bal. El a furat numele Lui şi a scos bani din bancă şi a semnat afaceri care nu-i aparţin. Omul a făcut datorii enorme şi s-a lăudat tuturor că este el stăpînul. Iar acum el a aflat că Adevăratul Stăpîn l-a chemat la El şi înnebuneşte de ruşine. El îşi caută motive pentru a se mai reţine. El inventează minciuni. El se împotriveşte şi vorbeşte de rău pe Stăpîn. Pentru că el crede că Stăpînul îl cheamă ca să-l mustre. Stăpînul însă îl cheamă ca să-l facă moştenitor.


2 responses to “Cu Parintele Savatie, prin viata…

  1. In Tacere says:

    Reblogged this on În Tăcere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: