anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Pagini de istorie anticomunista…

on January 11, 2014

Cu catava vreme in urma am vizionat un film in doua parti, pe care il inserez si eu mai jos, film-interviu realizat de jurnalista Maria Petrascu. Despre ea am aflat mai multe citind pagina de azi de pe blogul jurnalistului Victor Roncea, pe care va invit sa o parcurgeti.

Maria Petrascu a fost cea care a mijlocit preluarea marturiilor nepretuite din filmul de mai jos, intervievand pe doi dintre luptatorii anticomunisti ramasi in viata in 2008 (data realizarii filmarii): domnii Nicolae Purcarea si Teofil Mija (medic). Primului, datoram aparitia recenta a cartii de memorii  “Urla haita…Pitesti, Canal, Gherla, Jilava, Aiud” (Ed. Sfintii Inchisorilor, 2013), iar celui de al doilea datoram cartile “Noi nu am avut tinerete” (Ed. Lux Libris, Brasov, 2005) si “Generatia neinfranta” (Brasov, 2008).

Interviul filmat este o pagina de istorie vie, o contributie esentiala la intelegerea – atat de necesara – a ceea ce am fost si suntem – ca popor, ca evolutie istorica. Marturiile celor doi aduc la suprafata elemente esentiale privind nasterea, evolutia si distrugerea miscarii legionare din Romania, singura dispusa la jertfa totala in lupta impotriva comunismului ateu.

Luptatorii Anticomunisti ai Romaniei – Nicolae Purcarea si Teofil Mija (interviu realizat de jurnalista Maria Petrascu):

***

***

In film (partea I, minutele 6-10), se vorbeste si despre monumentele anticomuniste din Ardeal, respectiv crucea din marmura de la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si monumentul Calvarul Aiudului de la Rapa Robilor din Aiud (foto mai jos).

Ambele monumente au fost realizate de acelasi arhitect, Anghel Marcu, si in aceeasi idee: comemorarea tuturor crestinilor care s-au jertfit in lupta legionara anticomunista din Romania. Crucea de marmura de la Sambata, ridicata (1994-1995) si sfintita acolo, in stanga portii Manastirii,  in octombrie 1995, a fost realizata la initiativa luptatorului anticomunist Ion Gavrila Ogoranu, si reuneste anual, in jurul datei de 20 iulie – Sfantul Ilie, pe toti cei care doresc sa aduca prinos de recunostinta martirilor temnitelor comuniste. Monumentul Calvarul Aiudului a fost realizat in perioada 1992-1999. In film, medicul Teofil Mija marturiseste despre faptul ca Parintele Arsenie Boca, ce se afla calugar si staret la Sambata si inriurise o miscare mistic-crestina fara precedent acolo (in anii 1943-1948) a fost duhovnicul multora dintre cei inrolati in rezistenta anticomunista din Muntii Fagaras, motiv pentru care s-a ales aceasta locatie pentru ridicarea monumentului acolo.

Monumentele anticomuniste ridicate la Manastirea de la Sambata (foto stanga) si la Rapa Robilor din Aiud (foto dreapta)

Un lucru mai putin cunoscut, in context, este faptul ca Principesa Ileana a Romaniei, calugarita sub numele de Maica Alexandra, monahie si o vreme stareta la prima manastire ortodoxa de maici, cu vorbire in limba engleza, ctitorita de ea in SUA (unde si-a trait o buna parte a anilor de exil), a ridicat doua monumente mai modeste in curtea Manastirii sale “Schimbarea la Fata” din Ellwood City (Pennsylvania, SUA): o troita de lemn si o cruce de piatra ce poarta o inscriptie lamuritoare (foto mai jos). Inscriptia suna astfel :”This cross is dedicated to the memory of all Christians who died in prisons and concentration camps.” Tot pe terenul manastirii din Ellwood City se gaseste o cruce similara simbolului legionar. Interesant este faptul ca in testamentul sau, Principesa Ileana -Maica Alexandra, a cerut in mod expres ca mormantul sau se fie asezat la baza monumentului crestinilor care au murit in inchisori sau in lagare de concentrare:   (link aici – la testament)

Fotografii ale troitei si crucii memoriale din incinta Manastirii Shimbarea la Fata de la Ellwood City (Pennsylvania, SUA), ctitorita de Principesa Ileana a Romaniei, devenita (in 1967)  Maica Alexandra. Sursa fotografiilor de mai sus, aici.


2 responses to “Pagini de istorie anticomunista…

  1. […] City (Pennsylvania, SUA): o troita de lemn si o cruce de piatra ce poarta o inscriptie lamuritoare (vedeti despre acestea, aici). Inscriptia suna astfel :”This cross is dedicated to the memory of all Christians who died in […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: