anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Sa ne amintim… Craciunurile anilor ’80

on December 21, 2013

DSC09414

Atmosfera intregii societati este schimbata. Mos Craciun cel minunat, inmiresmat, bun si sfant e inlocuit de Mos Gerila, paiata fardata a materialismului dialectic. Nu mai plutesc ingeri in aer, ci fum, ura si dispret. Nu se mai crede in minuni, ci in satiu nelimitat care nu este niciodata satisfacut.

Bucurestiul si-a schimbat arhitectura, dar cu deosebire si-a schimbat sufletul de sarbatoare. Caci de Craciunul acesta tot poporul munceste. Toti tinerii sunt angajati in actiuni ateiste ori distractive, pentru a nu se gandi la sarbatori. Un gol interior sufla in poporul socializat. Nimic nu mai e sfant in noi, nici un ideal nu ne mai anima, nici o limita nu mai ingradeste constiintele noastre. S-au spulberat toate legaturile sufletesti dintre oameni. Un egoism feroce, indiferent, sadic a pus stapanire pe noi. Fiecare alearga, in conditiile create de socialism, sa speculeze totul in sens personal: unii sunt mai perfizi si o fac public, sub masca socialismului; altii o fac prin abuzuri ori crime, sfidand legile; iar cei mai multi o fac inconstient, animalic, asmutindu-se unul impotriva celuilalt, incat societatea a devenit o mocirla a imoralitatii, o albie a ilegalitatii si o scena a minciunii.

Cand noi nu vrem sa muncim, cum sa fie prosperitate? Cand noi nu dorim binele, cum sa fie o lume buna? Cand noi nu ravnim neprihanirea, cum sa poata exista o lume frumoasa? Cand noi  nu avem nimic sfant in cugetele noastre, cum sa existe o viata curata? Cand noi ne batjocorim propriile suflete, cum putem fi multumiti? Cand noi nu avem nici o libertate, cum putem fi fiinte umane cu drept de stapanire?

Suntem o societate perversa si am invatat sa mintim, sa ne inselam pe noi insine, sa fim slugarnici si meschini. Lumea e scarbita de viata. Se traieste in sila. Simturile au fost supraexcitate si fie n-au fost satisfacute, fie – daca au fost, totusi, satisfacute, ca de pilda in libertinaj – senzualismul a anulat sensibilitatea si frumusetea sufleteasca.

(ganduri ale lui Ioan Ianolide, Craciunul anului 1981, Romania – din cartea “Intoarcere la Hristos“, Ed. Christiana, Bucuresti, 2006)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: