anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Violenţa şi opresiunea au în ele o forţă mistică şi această forţă vine de la diavolul…”

on December 13, 2013
4-parintele-gheorghe-calciu-dumitreasa-copy

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa – desen de Gabriela Mihaita David

Extras din eseul cu titlul „O parte a Bisericii ortodoxe din ţările comuniste a adormit somnul de veci al martirajului, cealaltă parte a adormit somnul conştiinţei” – scris de Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, aparut azi pe site-ul revistei ‘Atitudini‘ a Manastirii Petru Voda, si care se poate citi integral aici:

[…] Ceea ce urmăreşte eseul nostru este însă războiul spiritual. Există multe similitudini între războiul în spirit şi cel dus pe plan politic: unele din aceste războaie erau duse pe motivul ciocnirii ouălor, cum a fost lupta dintre papi şi împăraţi, altele erau duse, cum e cazul cruciadelor, pentru cruce sau semilună, dar toate (sau aproape) au eşuat în războiul ouălor. Epoca dintre cele două războaie mondiale a dus la crearea imperiului sovietic, activ, agresiv, intolerant şi perfid. Realitatea este că perfidia sovietică nu avea nimic de a face cu subtilitatea, încât să nu fie văzută şi mirosită de la o poştă de democraţiile europene. Dar pentru că şi unii şi alţii ciocneau atunci ouăle la capătul gros, frăţietatea lor a fost plină de dragoste şi armonie.
Acesta este răstimpul în care, după o perioadă grea, Biserica Ortodoxă a obosit şi a adormit. O parte a Bisericii ortodoxe din ţările comuniste a adormit somnul de veci al martirajului, cealaltă parte a adormit somnul conştiinţei. Violenţa şi opresiunea au în ele o forţă mistică şi această forţă vine de la diavolul. Dacă nu «ispiteşti» bine duhurile (1 Ioan 4:1), după o presiune îndelung exercitată, vederea clară nu mai lucrează cum trebuie, argumentele încep să devină seducătoare, mintea caută justificări în sensul avantajelor sau al apărării prin compromis şi «somnul raţiunii» bune începe să nască monştri…

Am vizitat de curand Schitul de la Aiud, pe locul unde erau ingropate (Rapa Robilor), de-a valma, trupurile mucenicilor din Penitenciarul Aiud – unde o parte a anilor de detentie si i-a petrecut si Parintele Calciu.

Doua fotografii de acolo – inserez mai jos. Pe placa metalica de pe troita de lemn din imagine, marita mai jos, se poate citi un text cutremurator, de luat aminte si de insusit, in consonanta cu spusele Parintelui Calciu din eseul aminit anterior…

DSC02611

DSC02603

Advertisements

4 responses to ““Violenţa şi opresiunea au în ele o forţă mistică şi această forţă vine de la diavolul…”

  1. o imbratisare cu tot sufletul ! ….va multumesc mult !
    Doamne ajuta !

  2. adorcristy says:

    Reblogged this on Psihoterapia ortodoxă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: