Istoricul Diana Mandache, a carei activitate este strans legata de familia regala a Romaniei, a lansat de curand, pe 21 noiembrie 2013, noua sa carte, “Regele Mihai. Album istoric” (Ed. Litera, Bucuresti, 2013). Imagini de la lansare dar si din pregatirea interviului cu jurnalista Camelia Csiki, una dintre producatorii emisiunii TV “Ora Regelui” (care poate fi vizionat aici – in prima lui parte), pot fi urmarite pe una dintre paginile blogului in limba romana al Dianei Mandache (link aici).
Ca istoric, Diana Mandache a facut o afirmatie interesanta in cadrul interviului acordat jurnalistei Camelia Csiki la lansare, identificand motivul pentru care, in decembrie 1990, Regele Mihai, la a doua tentativa de revenire in tara, a fost intors din drumul catre Curtea de Arges (unde sunt inmormantati membrii familiei regale a Romaniei) si fortat sa paraseasca Romania. Diana Mandache considera ca lipsa unei Constitutii a tarii atunci, in decembrie 1990, este cauza temerilor si deciziei politice de expulzare a regelui din tara. Abia in decembrie 1991 Romania, ca stat democratic, avea sa adopte o constitutie, dar pana la acel moment “Regele Mihai era de fapt seful de stat de drept al Romaniei.” Poate asa se si justifica, a argumentat Diana Mandache in interviu, ca abia in aprilie 1992, i-a fost permis regelui sa viziteze, pentru cateva zile – impreuna cu familia, Romania. Apoi, pana in 1997, Regele Mihai nu a mai primit dreptul de a reveni in tara. Completam ca, probabil datorita primirii de exceptie cu care l-a intampinat populatia de Pasti in 1992, puterea politica din Romania a constientizat pericolul reinstaurarii monarhiei si a facut totul sa impiedice acest lucru.
Imaginea alaturata este tabloul votiv din biserica veche a Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, asa cum arata astazi. Il infatiseaza pe tanarul Rege Mihai, si a fost realizat in 1941, inlocuind fosta imagine a ex-Regelui Carol al II-lea, tatal sau, in vremea caruia manastirea a fost restaurata si resfintita, prin grija Mitropolitului Ardealului, Nicolae Balan.
Este una dintre putinele biserici din Romania care a pastrat figura Regelui Mihai ca tablou votiv.
La acea vreme, prim calugar si staret al Manastirii de la Sambata era Parintele Arsenie Boca, cel pe care, matusa Regelui Mihai, Principesa (Domnita) Ileana avea sa il aleaga si sa il cheme la Bran, in vara lui 1947, pentru efectuarea slujbei de sfintire a Capelei in care urma sa fie instalata inima Reginei Maria a Romaniei (mama Principesei Ileana si bunica Regelui Mihai), adusa de la Balcic.
*** In cartea-interviu publicata de Mircea Ciobanu, “Convorbiri cu Mihai I al Romaniei“, Regele Mihai comenta astfel cu privire la sosirea si “primirea” sa in Romania, in decembrie 1990 (interviul a fost realizat in 1991):
“La o sarbatoare, in sensul propriu, nu ma asteptam, ar fi fost complicat. Dar nu mi-am inchipuit ca va fi o reactie atat de brutala. Ca n-o sa le faca cine stie ce mare placere (n.n. conducatorilor politici de la acel moment), asta puteam banui, dar nu m-am asteptat sa procedeze cu o asemenea violenta. […] Noi credem ca exista o solutie pentru toate conflictele. Cu o singura conditie: sa nu se caute solutie pentru spaima. Spaima produce aproape intotdeauna agresivitate.”
Intrebat fiind in continuare de autorul M. Ciobanu: “Credeti, prin urmare, ca spaima a dictat comportamentul oficialitatilor in decembrie 1990?“, Regele Mihai a raspuns: “Da, spaima. Ele stiu mai bine decat oricine in tara care sunt drepturile noastre legitime. Ele au cunostinta de faptul ca cetatenia noastra romana a fost ridicata de un guvern pe care toata lumea il considera neindreptatit sa acorde sau sa ia cuiva cetatenia romaneasca. Despre frica e vorba.“
[…] ales deloc intamplator, la Manastirea de la Sambata de Sus (vedeti posibile legaturi simbolice aici, aici si aici). Excursia de incheie la […]
[…] ales deloc intamplator, la Manastirea de la Sambata de Sus (vedeti posibile legaturi simbolice aici, aici siaici). La data de 31 august 1997, Regele Mihai poposea – din nou cu totul neintamplator, […]