anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Parintele Arsenie Boca si Biserica Boteanu-Ienii din Bucuresti

on November 24, 2013

In a doua parte a anului 1959, dupa expulzarea sa din Manastirea de la Prislop, Parintele Arsenie Boca venea la Bucuresti.  Este deja cunoscut faptul ca Parintele a pictat, alaturi de pictorul Vasile Rudeanu, o parte a peretilor Bisericii Sf. Elefterie-Nou din Bucuresti, situata in apropierea Operei Romane (zona Eroilor), in perioada aceea, fie incepand din 1959 – toamna, fie din 1960. La Biserica Sf. Elefterie pictura era deja terminata insa, in 1961. Parintele Arsenie lasase in urma una dintre picturile cele mai expresive ale sale – infatisand pe Fecioara Maria cu Pruncul (link aici) – care strajuieste pana azi cupola impresionanta a altarului Bisericii Sf. Elefterie Nou. In legatura cu aceasta pictura, Alexandru Valentin Craciun a avut o revelatie in vis, in anul 2007 (link aici), iar pe larg povestea poate fi citita in revista Formula As (link aici).

Imagini de la Biserica Boteanu-Ienii, din luna august 2013:

Incepand din 1962, din luna august, Parintele Arsenie Boca urma sa fie vazut adesea la Biserica Boteanu-Ienii din Bucuresti, biserica situata in spatele Hotelului Lido, aproape de Ateneul Roman. Nu stim cand exact a inceput Parintele Arsenie sa frecventeze Biserica Boteanu la slujbe, si nici de ce o prefera, insa documentele din dosarul sau de  la Arhivele CNSAS care au vizat urmarirea sa in lunile august si septembrie 1962, evidentiaza clar acest lucru (extrasele din dosarul de urmarire care indica Biserica Boteanu, apar in doua carti publicate pana la aceasta data: 1) cartea “Parintele Arsenie Boca, Obiectvul ‘Bratu’ – de Vasile Manea, Ed. Patmos, Cluj Napoca, 2009;  2) cartea “Parintele Arsenie Boca – o biografie. Si cartile au fost deschise.” – de Florin Dutu, Ed. Floare Alba de Colt, 2013).  Din 1962 nu mai exista marturii scrise legate de prezenta Parintelui Arsenie la Biserica Boteanu, pana in a doua jumatate a anilor 1970. In orice caz, parintele o frecventa aproape zilnic! In cartea sa, “Catsime ale Pr. Arsenie Boca pe Muntele Athos“, autorul, Parintele Nicolae Zian Streza (a carui succinta poveste am amintit-o intr-o fila anterioara de blog-link aici), noteaza ca in perioada anilor 1974-1979 l-a cautat pe Parintele Arsenie Boca, la Bucuresti, in mai multe randuri. Intr-o anume ocazie, Parintele l-a invitat sa mearga intr-o duminica, la slujba, la Biserica Boteanu: “Parintele mi-a spus ca daca vreau sa ne intalnim Dumineca, sa merg si eu la biserica Boteanu, ca e langa comitetul central al P.C.R. Am mers de multe ori la acea biserica numai pentru a sta in spatele Parintelui Arsenie. Acolo slujea Parintele Grigorescu cu o voce profunda, de bas. Parintele Arsenie avea locul lui fix in biserica. Sta in picioare, drept ca o lumanare, pana la sfarsitul slujbei. De fiecare data cand mergeam aici si il vedeam, imi venea sa plang de mila Parintelui, ca nu are voie sa se imbrace in vesmintele preotesti si sa slujeasca. Din delicatete si din respect, nu l-am intrebat niciodata de ce nu e primit in biserica cu dreptul de a sluji.

Parintele Constantin Grigorescu, parohul de la Boteanu (pentru 49 de ani!), cel despre care scrie Preotul Nicolae Zian Streza in amintirile sale, poate ca a fost cheia alegerii facute de Parintele Arsenie, pentru a frecventa aceasta biserica. Biserica Boteanu are, prin tradiţie, numai cor de bărbaţi, nu cor mixt – si aceasta de pe vremea Parintelui Constantin Grigorescu, care o primise şi el de la Parintele Marius Constantinescu. Se pare ca Parintele Grigorescu a dominat, cu vocea lui de bass-pedală, pe toţi preoţii bucureşteni, dar şi pe marii artişti ai vremii. Uneori, maestrul Nicolae Florei, renumitul bas de la Opera Română, venea aici şi cânta aici,  mai ales pricesnele de la Utrenie. La Boteanu a slujit şi Pr. acad. Nae Popescu, marele profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, si Pr. Dumitru Antal, nepot al patriarhului Miron Cristea, care, după ce i-a murit soţia, a devenit episcop, primind numele de Emilian. Pană la cutremurul din anul 1977, biserica s-a numit Bradu-Boteanu, luand ulterior numele de Boteanu-Ienii.

In cartea  “Parintele Arsenie Boca, Obiectvul ‘Bratu’ – de Vasile Manea, Ed. Patmos, Cluj Napoca, 2009, extrasele din dosarul de urmarire de la securitate inserate indica si zile in care Parintele Arsenie venea la Biserica Boteanu aducand obiecte ajutatoare pentru pictarea bisericii. Probabil ca asa se face ca s-a ajuns la concluzia ca Parintele Arsenie ar fi pictat si la Biserica Boteanu. Subiectul este deschis specialistilor, desigur. Deocamdata insa, in brosura actuala de prezentare a Bisericii Boteanu, publicata in limba franceza si aflata in magazinul bisericii, se poate citi ca exista unele picturi apartinand penelului Parintelui Arsenie. Redau mai jos o fotocopie a pasajului din brosura care face referire la acest aspect. Doua sunt picturile indicate in brosura ca apartinand Parintelui Arsenie: pictura de pe cupola altarului, cu Fecioara Maria si Pruncul (a carei fotografie marita o puteti viziona desupra) si respectiv pictura Iisus Pantocrator. Totusi, nu exista certitudini exprimate de profesionisti, ca si aceste picturi ar apartine Parintelui Arsenie Boca! Ramane insa certitudinea unei foarte stranse legaturi duhovnicesti cu aceasta biserica, pentru o perioada lunga de timp, care se suprapune partial si cu cea in care Parintele incepuse sa picteze de sine statator Biserica din satul Draganescu, de langa Bucuresti…

DSC02440 DSC02439


2 responses to “Parintele Arsenie Boca si Biserica Boteanu-Ienii din Bucuresti

  1. Constantin says:

    Organizam un pelerinaj la m-rea Prislop pe 1-2 martie. E un traseu deosebit de frumos! Il gasiti aici: http://icoane-comenzi.blogspot.ro/2014/01/pelerinaj-in-transilvania-la-m-rea.html sau la nr de tel 0748145015 sau io_konstant@yahoo.com Constantin

  2. […] asiduitate Parintele Arsenie Boca in vremea cand se gasea in Bucuresti, era Biserica Boteanu Ienii (cititi aici). Avem in prezent certitudinea (prin consultarea unor profesionisti) ca, cel putin pictura Iisus […]

Leave a comment