anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Regele Mihai, la 92 de ani, de ziua onomastica: Porti deschise la Palatul Elisabeta

on November 8, 2013
regele-mihai

Regele Mihai al Romaniei – desen de Gabriela Mihaita David

Extrag mai jos cateva ganduri ale Regelui Mihai, desprinse din cartea “Convorbiri cu Regele Mihai al Romaniei” (realizate in perioada 1991-1992), de Mircea Ciobanu, editia a 3-a, Ed. Humanitas, Bucuresti 2008:

Convingerea noastra e ca natiunea conducatoare a fost alcatuita din cercuri concentrice. Primul cerc de conducatori a fost inlaturat. Acum se afla la putere cercul al doilea. Oamenii de la care asteptam ceva nu trebuie cautati nici chiar in cercurile urmatoare; acolo nu pot fi gasiti decat oameni cu obiceiuri dobandite din vechiul joc politic. Oameni pentru redresare exista, degeaba se spune ca nu sunt de cautat decat tot printre cei care s-au remarcat acum. Poporul roman n-a secatuit de oameni capabili. Cat s-a mai facut in ultimele patru decenii (n.n. – in timpul comunismului) s-a facut cu contibutia lor. Ei trebuie sa fie cautati, si nu lasati mai departe in anonimat.

***

De aceea aceasta conciliere trebuie facuta bine, direct, fara ocolisuri, cu simplitate. Daca o vom face artificial, din buze, cu vorbe mari si goale, atunci asta o sa se razbune in viitor (n.n. aceste fraze au fost rostite de Regele Mihai in 1992!!!). Mereu se vor gasi oameni care sa-si aduca aminte de dictatura, vor fi scoase la iveala mereu nedreptatile de atunci, asta n-o sa ne lase sa dormim linistiti. Convingerea personala a omului ca a facut rau, asta conteaza mult. Romanii au nevoie de exemple vii, de oameni fara pete in biografia lor. Proverbul: ‘ fa ce spune popa, nu ce face el’ – nu e bine sa mai aiba trecere la noi. Nu trebuie sa lasam sa dispara din om increderea in posibilitatea bineului. Iar de sanctiuni, de ce sa ne temem chiar atat de tare? De ce tocmai la noi sa lipseasca din educatia poporului, sanctiunea? Iar sanctiunea trebuie aplicata in asa fel, incat omul sa nu se simta nedreptatit, ci numai pus la locul lui. Concilierea nationala, asa cum o vedem noi, nu inseamna doar iertare, ci o impletirea inteleapta intre sanctiune si iertare. Daca celui care e sanctionat nu-i va folosi la nimic sanctiunea, ii va folosi altuia, care va vedea ca pacatele sociale nu se trec cu vederea. Daca ierti un criminal, concilierea e compromisa. Lucrurile vor merge si mai prost ca inainte.

Mai jos, atmosfera de azi, 8 noiembrie 2013, la Palatul Elisabeta, unde Regele Mihai, alaturi de Principesa Margareta, Principele Nicolae si Principele Radu, au primit romanii, fara deosebire, fara invitatie speciala:


2 responses to “Regele Mihai, la 92 de ani, de ziua onomastica: Porti deschise la Palatul Elisabeta

  1. La multi ani , Majestatii Sale , Regele Mihai al Romaniei !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: