anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

A inceput publicarea dosarului integral de securitate din arhiva CNSAS al Parintelui Arsenie Boca, Sfantul Ardealului

on November 2, 2013

DSC02356Prin protocolul de colaborare dintre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si Editura Agnos din Sibiu, in a doua parte a lunii octombrie 2013, de cateva zile deci, a aparut de sub tipar primul volum al cartii “Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii“. Cartea, care va avea trei volume, va cuprinde in intregime, dosarul de urmarire al Parintelui Arsenie Boca, pastrat in arhiva CNSAS in sase volume.

Primele documente aparute in carti dedicate personalitatii Parintelui Arsenie care se regasesc in Arhiva CNSAS, au fost publicate sporadic si in foarte mica parte, in cartile:

– “Parintele Arsenie Boca in atentia politiei politice” – de George Enache si Adrian Nicolae Petcu, Ed. Partener, Galati, 2009.

– “Parintele Arsneie Boca – Obiectivul Bratu” – de Vasile Manea, Ed. Patmos, Cluj Napoca, 2009.

Voi mai adauga aici un foarte nou volum, semnalizat de Alexandru Valentin Craciun (unul dintre cei mai destoinici redescoperitori ai unor picturi ramase in biserici din Bucuresti, datorate mainii Parintelui Arsenie Boca), o biografie completa a Parintelui Arsenie, care probabil face referiri largi si la documentele din dosarul de urmarire: “Şi cărţile au fost deschise”  -de Florin DUŢU, Ed. Floare Albă de Colţ, Bucureşti, 2013.

Primul volum din seria integralei “Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Opis de documente” a fost lansat la Targul National de Carte si Revista Religioasa de la Sibiu, care se desfasoara in aceasta perioada (31 octombrie – 3 noiembrie 2013).  Joi, pe 31 octombrie, la ora 19, coordonatorii lucrarii – Florian Bichir, Romeo Petrasciuc si Raluca Toderel, au facut introducerea publica la lansare (dintre acestia, teologul Romeo Petrasciuc a mai publicat trei carti de marturii despre Parintele Arsenie Boca, iar Florian Bichir este membru in Colegiul CNSAS).

Astazi, in dialogul meu cu Raluca Toderel, am aflat ca urmatoarele doua volume ale lucrarii sunt programate sa apara in februarie si respectiv iunie 2014.

Acest prim volum, abia aparut, acopera perioada anilor 1943-1949, adica timpul in care Parintele Arsenie s-a gasit la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Interesant de stiut este faptul ca prima nota din primul dosar de urmarire a parintelui este datata 5 iunie 1943, in aceasta fiind catalogat drept “un infocat legionar si credem ca face chiar parte din conducerea clandestina legionara.” Dosarul de urmarire i s-a deschis deci in vremea conducerii tarii de catre Maresalul Ion Antonescu, iar implicarea in miscarea legionara l-a urmarit practic incontinuu, chiar daca niciodata ea nu a putut fi dovedita.

Odata cu lansarea acestei remarcabile carti, Editura Agnos a deschis, impreuna cu CNSAS, la Targul de Carte Religioasa, si o mica expozitie cu documente inedite din Arhivele CNSAS ale urmaririi Parintelui Arsenie Boca. Imagini de la aceasta expozitie inserez mai jos, si multumesc pe aceasta cale editurii si responsabililor, pentru acordul de a fotografia.

IMAGINI DE LA EXPOZITIA “PARINTELE ARSENIE BOCA SI SECURITATEA” – Sibiu, Biblioteca Astra/Corp B, 31 octombrie-3 noiembrie 2013, Targul National de Carte si Revista Religioasa de la Sibiu:

DSC02334


7 responses to “A inceput publicarea dosarului integral de securitate din arhiva CNSAS al Parintelui Arsenie Boca, Sfantul Ardealului

  1. Felicitari. Dosarul Parintelui trebuie publicat in intregime, intr-adevar!!

  2. […] Ardealului” de multa vreme, in fapt! Incepand cu aparitia primului volum din cartea “Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii“, intregul dosar existent actualmente in arhivele CNSAS va fi dat publicitatii. Cei care vor citi […]

  3. […] Pe la jumatatea lunii mai 2014 este asteptat sa apara pe standuri al doilea volum (incepand cu anul 1950), in coordonarea teologului Romeo Petrasciuc,  al cartii “ “Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii“ ( la Editura Agnos din Sibiu).  Al doilea volum va reuni un numar de peste 800 de pagini. Primul volum a aparut la sfarsitul lunii octombrie 2013 (cititi aici). […]

  4. […] Unul dintre cei trei autori ai volumului “Parintele Arsenie Boca in arhivele securitatii. Opis de documente” , Florian Bichir, a anuntat la 30 august 2014, pe pagina sa de socializare, ca volumul al 2-lea al cartii va aparea cat de curand  la aceeasi editura Agnos din Sibiu, ca si primul volum, lansat in octombrie 2013 la Sibiu – despre care puteti citi aici. […]

  5. […] In cadrul acestei serii, care va avea trei volume, au aparut pana acum primele doua (vedeti aici si […]

  6. […] Primul volum a aparut in octombrie 2013, iar al doilea volum (cititi aici si aici) a aparut in octombrie 2014. Iata ca, in vara lui 2016 a aparut si al treilea (si ultimul) volum. Iata ce scriu cei trei autori care s-au ingrijit de aparitia si publicarea acestei carti-dosar in trei volume: […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: