anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Admirandu-l pe Dali (IV): catre Portlligat, in orasul Cadaques…

on October 17, 2013

Moto:

dali1

Pictorul Salvador Dali – desen de Gabriela Mihaita David

Spania a avut intotdeauna onoarea de a oferi lumii cele mai impunatoare si mai violente contraste. In secolul al XX-lea, ele sunt intruchipate in persoana lui Pablo Picasso si, respectiv, a umilului dumneavoastra servitor. Cele mai importante evenimente care i se pot intampla unui pictor contemporan sunt doua:

1. sa fie spaniol;

2. sa se numeasca Gala Salvador Dali.

Exact aceste doua lucruri mi s-au intamplat mie. Asa cum o arata si numele meu, Salvador, sunt menit nici mai mult nici mai putin decat sa salvez pictura moderna de trandaveala si de haos. Ma chama Dali, ceea ce in catalana inseamna ‘dorinta’ si o am pe Gala. Picaso e spaniol, fireste, dar din Gala nu are decat o umbra biologica in coltul urechii stangi si se numeste doar Pablo, ca Pablo Casals, ca papucii, adica are un nume ca toata lumea.” (extras din cartea “Jurnalul unui geniu” – de Salvador Dali, Ed. Humanitas, 1994 – tradusa dupa cartea aparuta initial in Spania in 1964).

***

Unul dintre “polii” Salvador Dali din Catalonia este orasul Figueres, acolo unde s-a nascut pictorul, acolo unde este uimitorul sau Teatru-Muzeu (link aici si aici), acolo unde a fost botezat, unde a copilarit si si-a trait adolescenta, si acolo unde isi are locul de veci. Nu departe de Figueres, ca statiune la mare, se gaseste orasul Cadaques (la 36 km de Figueres), unde Dali mergea in vacante uneori si in apropierea caruia isi va face una dintre case, in care va locui pana in 1982. La varsta de 26 de ani, in 1930, Dali, alaturi de Gala, vor cumpara si se vor stabili intr-o micuta casa de pescari in satul pescaresc de la marginea orasului Cadaques, la Portlligat. Aceasta casuta o vor dezvolta si mari cu anii, asa incat aici va fi locul in care ani la rand vor locui cate 6 luni pe an. La Portlligat, la marginea Cadaques-ului, Dali va picta multe dintre capodoperele lui. Astazi, la Portlligat, este casa-muzeu Salvador Dali, una dintre cele mai pitoresti case memoriale pe care le-am vazut.

De la Figueres la Cadaques se poate ajunge pe o sosea in serpentine urcand si apoi coborand muntele, la mare. Pe tarmul din Cadaques se gaseste azi o statuie a lui Savador Dali sprijinit intr-un baston (foto mai jos). Felul cum arata si modul de pozitionare, aproape de mare, mi-a amintit statuia cantaretului Freddie Mercurie de la Montreux, Elvetia, asezata pe tarmul Lacului Leman

Cadaques este un orasel cu privelisti minunate. Din centrul sau, deloc mare, urcand pe jos pe cateva stradele in panta si apoi coborand de cealalta parte a unui deal, se ajunge la Portlligat, tinta mea finala. Mai jos am inserat fotografii din Cadaques, de pe soseaua ce leaga Figueres de Cadaques (inclusiv vederi de sus catre mare si cladirile mai vechi) si de pe stradutele inguste ce conduc spre Portlligat – unde am intalnit si o capela alba foarte interesanta, in care se gasesc cateva reprezentari din metal ale lui Iisus rastignit si respectiv ale unor personaje don-quijote-sti atat de specifice Spaniei. Cadaques si drumul pe jos spre Portlligat m-a pregatit sufleteste pentru bucuria de a descoperi un loc incantator – casa Salvador Dali.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: