anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Un subiect de exceptie, un film pe masura: “Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei”

on October 13, 2013

Anul trecut, mai exact in 30 septembrie  2012, FilmulRosia Montana – town on the brinka avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Hamburg, iar premiera internationala a avut loc in octombrie 2012, la festivalul international de film documentar – ASTRAFILM, de la Sibiu, unde a castigat Premiul special pentru documentarul romanesc. Filmul, de o exceptionala valoare documentara dar si realizare, a intrat pe piata practic cu foarte putin inainte ca valul de interes si agitatie iscat in jurul subiectului Rosia Montana, in media si in politica romaneasca, sa isi atinga extremul. Pentru cei care inca mai au nevoie de argumente pro si contra, si mai ales pentru cei care au nevoie de date “de la sursa”, acest film este ceea ce cautau.

Filmul, realizat de regizorul independent german Fabian Daub, este o oglinda fidela, ce se invarte si preia din toate unghiurile situatia localitatii apusene si a oamenilor ce o locuiesc. In prezentarea regizorului insusi, “acest film se doreste a fi un portret al binecunoscutei localitati miniere Rosia Montana sub ale carei case, gradini, munti si paduri se gasesc cele mai mari zacaminte de aur din Europa. Dupa cum se stie, localitatea – si impreuna cu ea vestigii arheologice, monumente istorice, natura, cultura, comunitate – ar urma sa fie distruse daca firma de minerit RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) si-ar realiza proiectul. In urma ar ramane niste cratere si un gigantic iaz de decantare — mai putin aurul si argintul care vor ajunge pe pietele internationale…  In aceasta ecuatie, localnicii se vad pusi, aproape zilnic, in situatii dificile, conflictuale, dramatice, uneori tragice. Multi dintre ei au ales sa paraseasca Rosia Montana sperand intr-o viata mai buna altundeva… Si totusi: o mana de ‘rosieni’, sustinuti de numerosi activisti si prieteni din tara si din strainatate sunt hotarati sa-si apere drepturile, proprietatile si modul de viata. Or, atata timp cat acestia nu-si vand terenurile (si convingerile), proiectul minier nu poate demara — in ciuda presiunilor politice si a sprijinului mediatic de care beneficiaza compania miniera. Proiectul minier — in impas. Rosia Montana — un camp de lupta. Rosienii — o comunitate divizata, in transee. Si totodata in cautarea unei vieti …normale, aparent imposibil de gasit.

In acest context cel putin ‘delicat’, regizorul german Fabian Daub — un realizator independent din Hamburg, fara legaturi biografice cu Romania si mai ales fara niciun fel de obligatii fata de cele doua ‘tabere’ — ii invita pe localnici sa-si spuna propriul punct de vedere, indiferent ca sunt “pro” sau “contra” proiectului minier. Montate in stilul documentarului ‘observational’, fara naratiune, acompaniate si discret ‘comentate’ doar de muzica cu caracter folcloric si world music (Maria Tanase, trupa Zarada), interviurile, declaratiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine si ii dau ocazia publicului spectator sa-si formeze propria opinie“.

UPDATE 14 octombrie: Ieri, 13 octombrie 2013,  Eugenia Vodă – realizatoarea emisiunii „Profesioniştii“ de la TVR, a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Naţional al Audiovizualului,  intitulată „De ce e «bun pentru România» un Lac Otrăvit, mai mare decât Monaco?“, în care cere ca reclamele proiectului minier de la Roşia Montana să nu mai fie difuzate. Scrisoare completa, argumentata, poate fi citita aici.

UPDATE 15 octombrie: Astazi, Consiliului Naţional al Audiovizualului, ca raspuns la inteventia scrisa si excelent argumentata a doamnei Eugenia Voda, a votat in unanimitate retragerea de la difuzarea la TV a reclamelor proiectului Minier de la Rosia Monata, in forma actuala. O victorie foarte importanta! 

UPDATE 19 octombrie: Azi, la Campeni, s-a exprimat vointa unei majoritati a Tarii Motilor, printr-o Proclamatie, ce poate fi citita aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: