anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Regina Maria a Romaniei, la 12 octombrie 1926: imbarcarea spre America

on October 12, 2013

La 14 mai 1926 prindea forma un plan cu totul deosebit al Reginei Maria pentru tara ei: planul de a vizita America. In fapt acesta ii fusese sugerat si chiar argumentat insistent de catre doi oameni de incredere ai sai:  de prietena ei, artista dansatoare de origine americana Loie Fuller si de catre generalul Alexandru Averescu. Vizita in America urma sa aduca Romaniei prestigiu si recunoastere, atat de necesare pentru consolidarea ca natie. Fire activa, loiala si dedicata misiunii sale regale, Regina Maria, prin intreaga sa activitate, s-a implicat incontinuu, cu deosebit curaj si consecventa in sustinerea intereselor Romaniei. Anul 1926 debutase insa ca un an extrem greu si dureros pentru familia regala, in primul rand datorita plecarii din tara a printului mostenitor, Carol, si a renuntarii sale la tron, dar si datorita contextului politic al tarii, instabil si macinat de vesnicele lupte intre partide.  In acest context, Regina nu era convinsa ca va primi cu usurinta acceptul Regelui Ferdinand, pentru deplasarea peste ocean. Peste acestea, se suprapunea si debutul bolii regelui, care in prima jumatate a anului a fost mai agresiv. La 12 iunie 1926, regina nota insa in insemnarile sale zilnice, dupa o convorbire avuta cu Maiestatea Sa, ca “planul cu America prinde realmente contur.” La inceputul lunii august deplasarea era deja confirmata. Asa incat, in seara zilei de 2 septembrie 1926 sosea la Sinaia Loie Fuller – pentru realizarea concreta a etapelor calatoriei si a angajamentelor americane (SUA si Canada).

Regina Maria nota: “… Loie a sosit prima, o Loie epuizata si zeloasa, plina de vesti minunate si planuri extraordinare pentru turneul nostru american. Este prodigios, absolut deosebit tot ceea ce a facut ea. De neimaginat. Dupa cum am spus intotdeauna, te surprind cunostintele, munca, devotamentul si talentul organizatoric de care da dovada aceasta doamna in varsta cu aspect ciudat. Pe drept cuvant, Dumnezeu ne-a adus impreuna in tineretea noastra intr-un anumit scop. Increderea pe care o avem una in cealalta nu s-a schimbat niciodata si din aceasta cauza am putut realiza lucruri importante.”

Regina Maria va pleca in turneul sau american insotita de doi dintre copiii ei: Principele Nicolae (atunci in varsta de 23 de ani) si Principesa Ileana (de 17 ani). Data imbarcarii spre America a fost 12 octombrie, iar vasul a fost Leviathan.

marie-leviathan

Inainte de plecarea din Franta cu vasul Leviathan, spre America: Regina Maria (centru), copiii ei insotitori – prințul Nicolae (in dreapta ei) și Principesa Ileana (in stanga ei); alaturi – stanga, doamna Woodrow Wilson, vaduva fostului președinte american (photo – courtesy of Tom Kinter)

Cronologia vizitelor in diversele locuri din SUA si Canada ale reginei (multe dintre ele la cel mai inalt nivel), din perioada 18 octombrie 1926 (cand debarcat la New York) si pana la plecarea din 24 noiembrie 1926 (imbarcarea pe vasul Berengaria catre Europa) este redata succint aici (si cu fotografii).

Legat de data de 12 octombrie, ziua plecarii cu vasul Leviathan din Cherbourg (Franta), regina nota in jurnalul sau urmatoarele (conform volumului al VIII-lea din “Insemnari zilnice“, Ed. Polirom, Iasi, 2013):

La Cherbourg, primire oficiala: amiralul american si cel francez si oameni deosebit de placuti, angajati ai liniei navale americane cu care plecam. Vremea era ploioasa si cu vant. Am participat, solemn, la ceaiul aranjat foarte frumos pe chei. Flori, imnul national, etc. A mai durat inca o ora cel putin pana am plecat ca sa ne imbarcam pe Leviathan, asa ca am avut timp sa scriu ultimele cateva scrisori si telegrame. In cele din urma, cam pe la ora 7, am fost dusi sa ne imbarcam pe gigantul care ne astepta, pornind in noapte cu mii de lumini, ca un oras fantastic. Am fost primiti de amiralul care comanda vaporul si de un echipaj extraordinar, care era aliniat pe doua randuri. Am trecut printre ei pe fondul sonor al imnului romanesc. A fost frumos si impresionant. Toate covoarele erau de un rosu-aprins. Leviathanul arata exact ca un oras plutitor. Am fost condusi in apartamentul oficial, care este la fel de elegant ca un apartament de hotel luxos, totul e desavarsit si functional, personalul, extrem de amabil si instruit corespunzator. Parca era un vis frumos. Vasul este imens, uluitor. […] Eu, Niki si Ileana impartim apartamentul oficial, trei cabine mari, frumoase, care dau in salon, fiecare cu baie separata. Patul meu este imens si foarte confortabil. Dincolo de emotii, gandul imi zboara la toti cei pe care i-am lasat in urma.

Costurile deplasarii pentru ea si familie, regina le-a acoperit din banii proprii, respectiv cei obtinuti in urma scrierii si publicarii a numeroase articole in ziarele americane, in lunile anterioare turneului. In America a avut intalniri cu personalitati marcante ale industriei, politicii si armatei americane, iar in unele locuri a fost invitata sa tina mici discursuri despre Romania si viziunea casei regale asupra viitorului tarii. (pentru cei interesati, o carte completa asupra turneului este “Regina Maria si America” – de Adrian Silvan Ionescu, Ed. Noi Media Print, 2009).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: