anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Admirandu-l pe Dali (III): Colectia de bijuterii Dali – de la Teatrul-muzeu Gala & Savador Dali din Figueres

on September 25, 2013
DSC01256

Scari de trecre intre salile galeriei de bijuterii, cu imaginea lui Dali multiplicata prin efectele optice ale oglinzilor (jocuri optice atat de dragi artistului, imaginate in multe opere ale lui)

La acelasi impresionant Teatru-muzeu din localitatea catalana natala, Figueres, Salvador Dali a imaginat si expus si realizarile lui artistice sub forma de bijuterii. Toate operele ii apartin, cat si asezarea lor in galerie. Fiecare dintre ele a fost initial conceputa ca desen-plan si apoi realizata practic. Galeria cu bijuterii de la parterul cladirii Teatru-Muzeu, adaposteste o colectie de 39 de bijuterii din aur si pietre pretioase, alaturi de 27 de desene si picturi utilizate ca proiect vizual initial pentru fiecare bijuterie. Colectia a fost realizata in perioada 1941-1970. Nu sunt bijuterii obisnuite, simbolistica fiecareia este complexa, adanca, si are o poveste a devenirii si reprezentativitatii, particulara! Alaturi de tablourile lui Dali, care sunt cu mult mai cunoscute, bijuteriile sunt cel putin la fel de uimitoare, dar mai putin cunoscute. Avand posibilitatea sa fotografiez, impartasesc mai jos o serie de poze pe care le-am facut in aceasta galerie de care cu greu m-am desprins dupa mai bine de doua ore de privit… Merita analizate cu atentie, (cu marire) poza-de-poza, pentru ca aceste bijuterii isi spun povestea. Desigur ca efectul este sublim acolo, la locul unde sunt expuse, privindu-le “pe viu”. In unele fotografii am surprins si titlul obiectului ce urma a fi realizat dupa desen (caci fiecare bijuterie sau set, poarta un nume).

Exista mai multe motive principale in opera aceasta suprarealista daliniana: motivul inimii – si aici Dali a creat o inima pulsatorie fizic, din aur cu rubine pe post de picaturi de sange (inima regala) – si-o dorise Gala, sotia lui…, apoi motivul elefantului cu picioroange uriase si subtiri, carand pe spinare timpul, motivul crucii si al crucificarii, icoana Divinitatii in stil dalinian, zabrelit, dar cu usita culisanta electric, spectaculoasa, din piatra pretioasa, cercei-telefon, plante marine, fluturi pe glob, buze intredeschise de femeie, din rubine, peste dinti din perle, ceasul moale curgator, etc. Arta lui Dali este un tot unitar, exista verigi ce se inlantuiesc, din pictura, spre sculptura, spre aranjamentul estetic interior si apoi spre bijuterie. Este o mare sansa sa poti viziona legat, cat mai mult din tot ce a creat acest geniu al artelor vizuale… Dali la el acasa, in lumea aceea de pe Costa Brava a Spaniei, vorbeste prin spiritul lui, mereu prezent, mereu viu, mereu uluitor.


One response to “Admirandu-l pe Dali (III): Colectia de bijuterii Dali – de la Teatrul-muzeu Gala & Savador Dali din Figueres

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: