anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Parintele Savatie Batsovoi, la finalizarea noii sale carti “Invataturile unei prostituate batrane catre fiul sau handicapat”

on September 24, 2013

DSC06273In luna aprilie 2013, Parintele Savatie dezvaluia public despre apropiata aparitie a unei noi carti la care lucra (un roman). Am consemnat despre aceasta pe vechiul meu blog, aici.

Astazi Parintele ne impartaseste pe blogul sau, in premiera,  o mica mostra, un fragment din capitolul al 12-lea al romanului care, probabil, foarte curand va iesi de sub tipar.

Cei care au trait vremurile descrise in pasajul oferit de autor, vor recunoaste imediat atmosfera perioadei inceputului anilor ’90 – caci fie in Moldova, la Chisinau, fie in Romania, la Bucuresti, amprenta hidoasa impregnase ireversibil modul oamenilor de a convietui. Acea rascruce de timp, in care sperantele se zvarcoleau in noroiul stigmatizant al realitatii incercand propria identificare, a afectat similar cele doua ramuri despicate din aceeasi tulpina de lume.

Amestecul suav-amarui de amintiri si invataturi pe care timpul, imprejurarile si oamenii le-au sapat in copilaria si adolescenta Parintelui Savatie – traitor in Moldova cea “de dincolo”, razbesc din vreme in vreme in afara, coaguland catre noi in franturi de marturie epica, spre neuitarea colectiva, cea care ne priveste pe toti.

UPDATE: Nu observasem, insa prima mostra de roman a introdus-o pe blogul sau, Parintele Savatie, inca de ieri! Este un extras din capitolul al 10-lea, si m-a facut sa ma gandesc ca spunea odata ca in copilarie a cunoscut bine tabara de copii handicapati din apropierea satului sau, unde mergea adesea, amestecandu-se printre ei. I-a cunoscut bine pe acei oropsiti si suferinzi, si le-a inteles atat de bine vietuirea, cugetul, simtirea. Azi, si aceste experiente pare ca razbesc din plamada romanului sau.


3 responses to “Parintele Savatie Batsovoi, la finalizarea noii sale carti “Invataturile unei prostituate batrane catre fiul sau handicapat”

  1. […] In cadrul ediției a XII-a a Festivalului Internațional de Film Documentar din Moldova, in premiera, sambata 16 mai 2015, publicul din Chisinau va putea viziona scurtmetrajul (20 min.)  tanarului regizor basarabean Nicolae Negară – “Evadarea” – inspirat de povestea a doi băieți cu dizabilități, care evadează dintr-un orfelinat rural, în căutarea unei vieți mai bune la oraș – este vorba de romanul  ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – scris recent de Parintele Savatie Bastovoi, si care prezinta o istorie adevărată care a avut loc în anii ’90 în Moldova post-sovietică. Despre acest roman si acest proiect cinematografic Parintele Savatie a anuntat inca din aprilie 2013 (cititi aici)! Este prima ecranizare a unei scrieri a Parintelui Savatie. La momentul aprilie 2013 parintele dezvaluia, la intalnirea de la Libraria Sophia din Bucuresti, despre proiectul la care lucra de pe atunci:  un filmulet de vreo 15 minute despre un caz real, caruia i-a fost martor in copilarie – cazul unui cuplu de copii handicapati, unul impingand caruciorul cu celalalt in el, pret de 15km dus si 15 km intors, spre a-si cumpara baterii pentru aparatul de radio: o filosofie existentiala din lumea copiilor cu handicap; o legatura de o viata, intre doi copii neintregi care recladesc intregul: picioarele – unul, capul – celalalt. Nu stim cat din acea idee initiala se va regasi in film. Cert este ca filmul, care iata, a iesit in final de 20 minute, urmareste romanul ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – despre care autorul amintea inca din 2012 (cititi aici) iar mostre din roman i-au aparut pe blog inca din septembrie 2013 (legatura-aici). […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: